Kursko kryptis

Esminių pakitimų kontaktinėje linijoje nefiksuota. Ukrainiečiai toliau bando apeiti Korenevą, kituose ruožuose taip pat tęsiasi mūšiai.

Fiksuojama, kad rusai ant savo miestų jau mėto itin galingas „KAB3000“ koreguojamas bombas, kuriomis su žeme lygino gyvenvietes Charkivo ir Donecko kryptyse.

Luhansko kryptis

Kupjanskas. Mūšių intensyvumas išlieka aukštas. Sunki padėtis išlieka aplink Piščanę, neliūdna ir pietiniame flange. Šiauriniame flange okupantai prasiveržė į Synkivką ir bando ten įsitvirtinti.

Panašu, kad rusai nepralaužė ukrainiečių gynybos, o į gyvenvietę įslinko tik žvalgybinė grupė. Mūšis tęsiasi.

Lymanas. Sunkios kautynės tęsiasi, kontaktinėje linijoje – be pakitimų.

Syverskas. Sektoriuje dominuoja lokalios rusų atakos, Ukrainos pajėgos kontroliuoja situaciją.

Donecko kryptis

Časiv Jaras. Mieste ir jo apylinkėse karšta. Rusai stengiasi rasti silpnų vietų ukrainiečių gynyboje ir kirsti kanalą, bet be rezultatų.

Torecko ruožas. Rusams pavyko pasistūmėti rytiniame Torecko pakraštyje. Tikėtina, prie to prisidėjo pastarosiomis dienomis rusų sėkmė užimant vieną iš terikonų. Dabar tai įgalina juos sėkmingiau ieškoti taikinių artilerijai, statyti dronų signalų retransliatorius (kas pailgina jų veikimo nuotolį) ir suteikia kitų pranašumų šiame ruože.

Tęsiasi sunkios kautynės pietiniame flange. Rusams nepavyksta užimti Nelipivkos. Jie bando pasistūmėti vakariniame – šiaurės vakariniame Niu Jorko ruože, taip ne tik siekdami užbaigti pasipriešinimą šios gyvenvietės pakraščiuose, bet ir užlipti į kalvas aplink Sucha Balką bei vėliau jomis apeiti Torecką iš vakarų.

Pokrovskas – Vuhledaras. Šiaurinis flangas. Rusai toliau stumiasi palei geležinkelį nuo Novohrodyvkos į šiaurės vakarus. Tikėtina, jiems pavyko užimti bent vieną iš dviejų terikonų, tad dabar okupantams link Pokrovsko atsiveria finišo tiesioji.

Neabejotina, kad agresorius bandys pasiekti šiaurinį (aukštesnį) Žuravkos upės krantą tiesiausiu keliu nuo Krasnyj Jaro, arba didesniu lanku nuo Novohrodyvkos, taip norėdamas sugriauti čia organizuojamą Ukrainos vienetų gynybą.

Karas Ukrainoje

Prasidėjo mūšiai rytiniame – šiaurės rytiniame Selydovės pakraštyje, taip pat rusai stumia ukrainiečius nuo Memryko į pietus. Optimizmo čia vis mažiau.

Atrodo, kad ukrainiečiai be didelių mūšių po kontakto su priešu traukiasi. Tačiau tai nelabai panašu į iš anksto suplanuotą atsitraukimą, siekiant sutikti priešą gynybai patogesnėse, užnugaryje įrengtose, vėlesnėse pozicijose. Tam ukrainiečiai jau iššvaistė bent dvi geras progas (prie upių Durna ir Vovča). Sunku tikėtis, kad situacija pasikeis gerokai nepalankesnėmis sąlygomis. „Bet norime klysti, laikom kumščius“, – rašo ekspertai.

Pietinis flangas. Padėtis prie Vuhledaro ir toliau komplikuojasi. Rusai ne tik sugebėjo pasistūmėti prie Vodianės (šiaurės rytinis flangas), bet ir link Prečistivkos (vakarinis flangas). Šioje vietoje okupantai įsitvirtina palei Kašlahačo upę.

Tikėtina, agresorius artimiausiu metu bandys per ją persikelti ir blokuoti Vuhledarą iš vakarų. O jei nepavyks, tikėtina rusai stumsis į vakarus link Prechistivka, bandys ją užimti ir tada keltis į šiaurinį Kašlahačo upės krantą.

Zaporižios ir Pietų kryptyse – be pakitimų.

Panašu į dar vieną testavimą

Trečią naktį iš eilės rusai vykdo didelio masto smūgius Ukrainos teritorijoje. Šį kartą didžioji dalis ugnies priemonių – „Šahed“ dronai. Iš 74 dronų ukrainiečiai numušė 60, likę, galbūt dėl Ukrainos EW priemonių veiklos, nukrito nepasiekę taikinių.

Ukrainos gynėjai sunaikino abi „Kh59“ raketas. Panašu į dar vieną didelio masto Ukrainos oro gynybos testavimą, siekiant išsiaiškinti, kaip pasikeitė jos organizacija po pastarųjų dienų smūgių. Neatmestina, kad galime sulaukti dar vieno didelio masto kompleksinio smūgio.

Kaip ir galima buvo tikėtis, A. Lukašenka ėmė gintis, neva jo ginkluotosios pajėgos neperžengs Ukrainos sienos, nebent pati Baltarusija būtų užpulta. Ekspertai primena, kad po ukrainiečių operacijos Kursko kryptyje pradžios Baltarusija perdislokavo tam tikrus vienetus į pasienį su Ukraina, todėl buvo spėlionių, kad A. Lukašenka atvers naują frontą.

Po vakarykščio ukrainiečių smūgio toliau dega Kemensko – Šachtinskio degalų saugykla, rusams trūksta gesinimo priemonių. Tai – per pastarąsias dvi savaites jau antra didžiulė degalų saugykla Rostovo prie Dono srityje, kurios rusai nesugeba užgesinti.