„Kiekvienam romui ši diena yra labai svarbi – tai skaudi, bet tikra mūsų istorijos dalis, kurios negalime pamiršti. Daug kalbama apie žydų holokaustą, bet mažai kam žinoma, kad Antrojo pasaulinio karo metais dėl savo tautybės buvo žudomi ir romai“, – išplatintame pranešime teigė Lietuvos romų bendruomenės pirmininkas Ištvanas Kvik.

Penktadienį Vilniuje vyksiančio minėjimo metu šios bendruomenės aukos bus pagerbtos tylos minute, vėliau bus skaitomi romų atsiminimai, iš spalvotų akmenukų, kurių kiekvienas simbolizuoja žuvusįjį, bus sudėliota romų vėliava.

Į renginį nuotoliniu būdu prisijungs romai iš Estijos ir Aušvico Lenkijoje, taip pat visos Lietuvos romai, kurie kartu giedos savo tautos himną.

Be to, pasak organizatorių, minėjime dalyvauti ketina ir Seimo, Vyriausybės, savivaldybių bei įvairių organizacijų atstovai.

ELTA primena, kad 1944 metų rugpjūčio 2 dieną Lenkijoje, Aušvico-Birkenau koncentracijos stovykloje, buvo sunaikintas romų lageris. Skaičiuojama, kad stovykloje esančiose dujų kamerose iš viso buvo nužudyta apie 3 tūkst. romų tautybės žmonių.

2015 metais Europos Parlamentas priėmė rezoliuciją, kuria pripažino romų genocido Antrojo pasaulinio karo metais faktą ir paragino visas valstybes minėti ir paskelbti rugpjūčio 2 dieną Romų genocido diena.

Rugpjūčio 2-ąją į atmintinų dienų sąrašą Lietuvos parlamentas įtraukė 2019 metais.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)