Kuo privilioti lietuvį, jei ne cepelinais?

Prieš pusantrų metų Klaipėdoje atidarytos kavinės „Žemaitėje“ lankytojus pasitinka ne tik maistas, bet ir šeimoms puikiai pritaikyta aplinka – vaikų žaidimo kampelis, knygų lentynos, dideliam žmonių būriui pritaikyti stalai. Vadovas Kostas Varkulevičius pasakoja, kad dažniau užsukantys žmonės mielai tampa ragautojais, kai kavinė vis pasiūlo kažką ne visai tradicinio. Taip po truputį gimė idėja vis kitaip tiekti cepelinus, o galiausiai šiai vasarai buvo sukurtas meniu, kur siūloma net 15 rūšių cepelinų.

O idėjos pradžia kilo nuo karbonadų.

Klaipėdoje kavinė kviečia išragauti 15 plius rūšių cepelinų

„Jei karbonadas gali būti užkeptas kažkuo, kodėl negali būti užkeptas cepelinas? Apie meniu dabar sakau „15 plius“, nes tai tikrai ne pabaiga. Viską, ką siūlome, esu išragavęs ir pats. Net ir nemėgdamas žuvies valgiau cepelinus, užkeptus lašiša. Turime ir savotiškos egzotikos, kurią, vertinant pagal picas, 50 procentų ragavusių labai mėgsta, kiti 50 procentų labai nemėgsta – tai cepelinai, užkepti su ananasais ir sūriu. Tie, kuriems patinka aštriai, gali paragauti cepelinų su specialiai ruoštu aštriu sriracha padažu. Mes nenorėjome sukurti įprasto meniu – tik su grybais, varške, kiauliena. Ko mes tik nedarėme – nuo kalakutienos, čederio sūrio, lašišos ir panašiai“, – apie drąsios idėjos kelią iki sukurto meniu pasakoja K. Varkulevičius.

Klientai ne kartą tapo ir naujovių ragautojais

Visi kūrybiniai atradimai jau buvo įvertinti sekmadieniais ateinančių pietauti klientų. Pašnekovas šypteli, kad toks kiekis skirtingai patiekiamų cepelinų yra ir klientų nuopelnas – sekmadieniais kelis mėnesius buvo patiekiamos idėjos, o ragauti išdrįsę žmonės dalijosi savo nuomone.

Anot V. Varkulevičiaus, sukasi mintys dar išplėsti cepelinų meniu, o esant poreikiui, galima užsisakyti net ir be mėsos. Tiesa, tokį užsakymą reikėtų patiekti iš anksto, ne jau atėjus, nes reikia laiko pagaminti ir išvirti „tuščią“ cepeliną.

„Esame gaminę tokių cepelinų, mat kartais jų prašo žmonės, kurie nevalgo mėsos. Iš vaikystės pamenu, tokius vadino „durniukais“. Cepelinus virtuvė gamina kasdien, tai skaičiuojame, kad „tušti“ truputį ilgiau verda. Bet esame turėję tokių prašymų ir juos gaminame, tačiau mėgstate tradicinius cepelinus, čia galėsite išbandyti tikrai daug variantų. Tiems, kurie nori iškart paragauti kelis skirtingus pateikimus, turime paruošę nedidelius rinkinius, kurie gali būti kaitaliojami pagal kliento pageidavimus. O jei ateis didelė kompanija ir norės išragauti visų mūsų siūlomų cepelinų – paruošime tikrai didelį rinkinį“, – dalijasi K. Varkulevičius.

Klaipėdoje kavinė kviečia išragauti 15 plius rūšių cepelinų

Idėjų kupinas restorano vadovas pasakoja, kad vos tik išgirsta kokią idėją, jau ima galvoti, ar įmanoma tai įgyvendinti, tad nesako „ne“ ir cepelinams, kuriuose nėra tradicinių bulvių, tik reikia gerai apgalvoti, kuo jas pakeisti ir gali būti, kad tokių taip pat kažkada atsiras jų pasiūloje.

„Žemaičiui turi būti skaniai ir daug“

K. Varkulevičius tikina, kad daug mėsos jie siūlo neatsitiktinai.

„Tai žemaitiškas restoranas, tad čia ir išgirsite žemaitiškai kalbant padavėjas, ir gausite žemaitiškas porcijas, o žemaičiui turi būti skaniai ir daug, – nusišypso vyras. – Tiek cepelinų, tiek kitų patiekalų kūrime ieškome įvairių idėjų, tad čia yra ir europietiškų patiekalų. Visgi stengiamės adaptuoti patiekalus arčiau žemaitiškų, tai dar viena idėja, kuri kuriama ir turėtų būti įgyvendinta netrukus – burgeriai su kąstiniu“, – pasakoja vyras ir priduria, kad šio sezono naujienos tuo tikrai nesibaigia.

Klaipėdoje kavinė kviečia išragauti 15 plius rūšių cepelinų

Šalia pastato atidaroma ir lauko terasa, kur dalis veiks, kaip kavinė, o dalis – baras, kuriame vyks vakarai su muzika, šokiais ir barmenų pasirodymais.

Na o patiems didžiausiems cepelinų mylėtojams rekomenduojama praktikuotis kuo daugiau jų valgant, mat netolimuose planuose numatytas ir cepelinų valgymo čempionatas.