„Mano draugas J. Bidenas daug pasiekė: savo šaliai, Europai, pasauliui, – rašo O. Scholzas tinkle X. – Jo dėka transatlantinis bendradarbiavimas yra glaudus, NATO stiprus, JAV – gera ir patikima mūsų partnerė. Jo sprendimas nekandidatuoti dar kartą, nusipelno pripažinimo.“

Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas teigia, kad JAV prezidentas Joe Bidenas pasitarnavo sustiprindamas demokratiją.

Sekmadienį J. Bidenas paskelbė pasitraukiantis iš 2024 m. JAV prezidento rinkimų, informuoja AFP.

Europos vadovų tarybai 2014–2019 m. vadovavęs D. Tuskas šių metų kovą sakė, kad Europa turi „puoselėti transatlantinius ryšius nepaisant to, kas yra JAV prezidentas“.

„Jūs priėmėte daug sudėtingų sprendimų dėl kurių Lenkija, Amerika ir pasaulis yra saugesni, o demokratija – stipresnė“, – D. Tuskas sekmadienį rašė socialiniame tinkle „X“.

„Žinau, kad vadovavotės tai pačiais motyvais, kai paskelbėte paskutinįjį sprendimą, turbūt sunkiausią sprendimą savo gyvenime“, – pridėjo Lenkijos premjeras.

Jungtinės Karalystės (JK) ministras pirmininkas Keiras Starmeris giria JAV prezidentą J. Bideną už tai, kad šis atsižvelgė į amerikiečių interesus ir priėmė sunkų sprendimą pasitraukti iš prezidento rinkimų kampanijos, praneša dpa.

„Gerbiu prezidento J. Bideno sprendimą ir nekantrauju kartu su juo dirbti likusią kadenciją“, – sakė K. Starmeris.

Pasak ministro pirmininko, J. Bidenas sprendimą priėmė paisydamas Amerikos žmonių interesų, kaip ir visada darė per savo įspūdingą politiko karjerą.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pirmadienį padėkojo J. Bidenui už „drąsius žingsnius“ remiant jo šalį ir pagyrė JAV prezidento „sunkų, bet ryžtingą sprendimą“ nutraukti savo rinkimų kampaniją.

„Dabartinė padėtis Ukrainoje ir visoje Europoje yra ne mažiau sudėtinga, ir mes nuoširdžiai tikimės, kad tolesnė tvirta Amerikos lyderystė neleis, kad Rusijos blogiui pasisektų ar kad jos agresija apsimokėtų“, – rašė V. Zelenskis rašė platformoje „X“.

Kremlius žada atidžiai sekti JAV prezidento rinkimų kampaniją

Maskva žada atidžiai stebėti informaciją apie JAV prezidento rinkimų kampaniją iš jos pasitraukus dabartiniam prezidentui J. Bidenui, praneša dpa.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas primena, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas apibūdino J. Bideną kaip nuspėjamą kandidatą, kuris Rusijai būtų parankesnis.

Tačiau, anot D. Peskovo, rinkimai įvyks tik po keturių mėnesių, o tai ilgas laiko tarpas per kurį daug kas gali pasikeisti.

„Privalome būti kantrūs ir atidžiai sekti, kas bus toliau“, – sake D. Peskovas.

Anot jo, Rusijos prioritetas yra pasiekti savo tikslus kare prieš Ukrainą.

J. Bideno kadencija baigsis 2025 m. sausio 20 d. vidurdienį.

Kaip pranešta anksčiau, J. Bidenas apie pasitraukimą iš JAV prezidento rinkimų kampanijos paskelbė sekmadienį. Dėl jo galimybės siekti antrosios kadencijos susirūpinta po pasirodymo TV debatuose su Donaldu Trumpu birželio mėnesį. Jų metu jis nesugebėjo rišliai atsakyti į kai kuriuos klausimus ir nereagavo į kai kuriuos D. Trumpo melagingus teiginius.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)