Jų teigimu, N. Modi, atvykęs dviejų dienų vizito į Rusiją, šį klausimą iškėlė vakarienės su V. Putinu metu. Rusijos lyderis pažadėjo patenkinti Indijos premjero reikalavimą ir padėti Indijos piliečiams sugrįžti į tėvynę, tvirtina NDTV pašnekovai.

„Jūs turite savo idėjų, esate labai energingas žmogus. Mokate pasiekti rezultatų, kalbant apie Indijos ir indų tautos interesus“, – pareiškė V. Putinas per neformalų susitikimą su N. Modi, įvykusį Novo Ogariove esančioje rezidencijoje.

Indijos valdžia dar šių metų pradžioje kreipėsi į Maskvą dėl su ukrainiečiais kariaujančių tautiečių. Indijos užsienio reikalų ministerija prašė Rusijos gynybos ministerijos leisti indams pasitraukti iš armijos nelaukiant, kol baigsis sudarytų sutarčių galiojimo terminai, rašė naujienų portalas „The Hindu“.

Indijos užsienio reikalų ministerija tvirtino, kad indai buvo apgaule užverbuoti į Rusijos kariuomenę. Indijos teritorijoje veikę verbuotojai šalies piliečiams siūlė „gerai apmokamą darbą Rusijoje“, o jauniems žmonėms žadėjo padėti įstoti į Rusijos privačias aukštąsias mokyklas.

Kovo mėnesio pradžioje Indijos Centrinis tyrimų biuras (BCI) pranešė, kad vos per mėnesį į Rusijos kariuomenę apgaule buvo užverbuoti apie 35 Indijos piliečiai. Iš viso jų gali būti daugiau nei 100. Du žuvo, dar keletas buvo sunkiai sužeista.

Gegužės mėnesį Indijoje buvo išaiškintas verbuotojų tinklas, kurį sudarė šeši žmonės, verbavę vietos gyventojus karui su Ukraina. Remiantis tyrimo duomenimis, jie naudojosi socialiniais tinklais ir vietos verbuotojais kelete valstijų.

Anot Indijos užsienio reikalų ministerijos, kiekvienas apgaulės atvejis „ryžtingai aptariamas“ su Maskva. Dar pavasarį Užsienio reikalų ministerijai pavyko į tėvynę sugrąžinti keletą samdinių.

Indijos premjeras N. Modi dviejų dienų vizito į Rusiją atvyko liepos 8-ąją. „Nekantriai laukiame tolesnio ypatingos ir privilegijuotos strateginės partnerystės tarp mūsų šalių stiprinimo, ypač ateities bendradarbiavimo srityse“, – socialiniame tinkle X (buvęs tviteris) rusų kalba parašė jis.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pasmerkė Indijos premjero N. Modi vizitą Rusijoje, sutapusį su mirtinu Rusijos smūgiu į Kyjivo vaikų ligoninę.

„Didžiulis nusivylimas ir niokojantis smūgis taikos pastangoms, kai didžiausios pasaulyje demokratinės šalies lyderis tokią dieną Maskvoje apkabina kruviniausią pasaulio nusikaltėlį“, – socialinėje žiniasklaidoje parašė V. Zelenskis.

Indijos premjeras pareiškė Putinui, kad „karas negali išspręsti problemų“

Indijos premjeras N. Modi antradienį Maskvoje pareiškė Rusijos prezidentui V. Putinui, kad taika yra „labai svarbi“, o „karas negali išspręsti problemų“.

„Aš, kaip draugas, taip pat pasakiau, kad šviesesnei kitos kartos ateičiai taika yra labai svarbi“, – sėdėdamas greta V. Putino pareiškė N. Modis, kalbėdamas hindi kalba.

„Kai žudomi nekalti vaikai, kai galima matyti, kaip jie miršta, širdį apima skausmas, kuris yra nepakeliamas“, – pridūrė Indijos premjeras.

N. Modis sakė, kad kartu su V. Putinu aptarė Rusijos veiksmus Ukrainoje.

„Pasikalbėjome apie įvairius klausimus“, – tvirtino jis.

„Džiaugiausi, kad Ukrainos klausimu abu galėjome atvirai ir detaliai išreikšti savo nuomones“, – pažymėjo N. Modis.

Indijos ministras pirmininkas Maskvoje nusileido pirmadienį, praėjus kelioms valandoms po to, kai Rusija prieš Ukrainą surengė masinę raketų ataką, per kurią žuvo daugiau nei 30 žmonių, o Kyjive buvo apgadinta vaikų ligoninė.

Europos ir Šiaurės Amerikos šalių vyriausybės pasmerkė šį antpuolį.

„Žinau, kad karas negali išspręsti problemų, sprendimai ir taikos derybos negali patirti sėkmės tarp bombų, ginklų ir kulkų, – pridūrė N. Modis. – Turime rasti kelią į taiką vesdami dialogą.“

Rusija Indijai yra svarbi pigios naftos ir ginklų tiekėja, tačiau Maskvos atskirtis nuo Vakarų ir vis šiltesni santykiai su Pekinu turėjo įtakos jos partnerystei su Naujuoju Deliu.

Didžiosios Vakarų valstybės pastaraisiais metais taip pat stengėsi palaikyti tvirtesnius santykius su Indija, siekdamos apsidrausti nuo Kinijos ir vis didėjančios jos įtakos Azijos ir Ramiojo vandenyno regione, tuo pat metu darydamos spaudimą Naujajam Deliui atsiriboti nuo Rusijos.