Teiginiai

Negazuoto vandens burbuliukuose yra kenksmingų cheminių medžiagų.

Verdiktas

Melas. Burbuliukai negazuoto vandens buteliukuose atsiranda dėl ore esančių dujų (deguonies, anglies dioksido ir azoto). Dujos vandenyje ištirpsta, bet dujų tirpumui įtakos turi slėgis, temperatūra ir kiti veiksniai. Jei sumažėja dujų tirpumas, atsiranda oro burbuliukai. Tai yra dažnas ir natūralus reiškinys, todėl nėra pagrindo manyti, kad burbuliukai yra nuodingi.

Melo detektoriaus komentaras

„Visas vanduo, kur matote tokius burbuliukus, yra užnuodytas. Tokio nepirkite, nes gersite nuodus“, – teigiama socialiniuose tinkluose pasklidusiame vaizdo įraše.

„Melo detektorius“ susisiekė su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) pasiteirauti dėl negazuoto vandens saugumo. Kaip praneša VMVT, tarnyba neturi informacijos ar vartotojų pranešimų dėl vandens buteliukuose esančių kenksmingų medžiagų.

Tad dėl kokios priežasties negazuoto vandens buteliuose atsiranda burbuliukai?

Yra keletas priežasčių, kodėl susidaro burbuliukai. Dažniausiai taip nutinka dėl buteliukuose esančių atmosferos dujų. Kai vanduo pilstomas į butelius, oro dujos (kaip deguonis, anglies dioksidas ar azotas) pasilieka viduje. Dujos molekuliniu lygmeniu ištirpsta (išsisklaido) vandenyje. Burbuliukai atsiranda tada, kai dėl fizikinių priežasčių dujos pradeda atsiskirsti nuo vandens (čia).

Anot VMVT vertinimo, vandens temperatūra daro įtaką burbuliukų susidarymui.

„VMVT specialistų vertinimu, iš pateiktos nuotraukos, būtų galima spręsti, kad tai greičiau fizikinis reiškinys: didėjant temperatūrai dujų tirpumas vandenyje mažėja, dujos mažais burbuliukais kaupiasi ant indo/buteliuko sienelių“, – teigiama VMVT atsakyme į „Melo detektoriaus“ užklausą.

Klaidinanti žinutė

Pavyzdžiui, jei iš šaldytuvo išėmę šalto vandens butelį leisite jam sušilti iki kambario temperatūros, dalis ištirpusių dujų išsiskirs ir susidarys burbuliukai.

Taip pat burbuliukų susidarymui įtakos turi slėgis. Kai slėgis didesnis, pavyzdžiui, sandariai uždarius vandens butelį, dujų tirpumas yra didesnis, tad burbuliukų turėtų visai nesimatyti. Kita vertus, jeigu slėgis butelyje sumažėja, tada sumažėja ir dujų tirpumas, todėl burbuliukų susidaro daugiau (čia).