Matyt nesuklysčiau pasakęs, kad pagrindiniai Lietuvos politinės biržos indeksai neranda aiškios krypties. Nors vartotojų preferencijų barometras tarsi aiškiai pakrypęs į kairę, nežinomybę lemia CEO krizės sunkiasvorėse partijose bei identiteto paieškos mažesnėse.

Tiek į naujuosius lyderius besitaikantys socialdemokratai, tiek iki šiol Lietuvą vadeliojantys konservatoriai į rinkimų sezoną žengia be aiškaus vairininko. Morališkai opozicijos skaistyklai jau pasiruošusiems konservatoriams ši problema mažiau aktuali nei jau valdžios regalijas besimatuojantiems socialdemokratams.

Laukiant naujos vyriausybės pastarųjų akcijos jau išbrangusios, tačiau akivaizdi CEO krizė gali lemti, kad po spalio rinkimų socdemų akcininkams gali tekti susitaikyti su tam tikrais nuostoliais – vartotojai (šiuo atveju rinkėjai) mėgsta matyti lyderius ir per juos projektuoti savo santykius su partija, tad lyderio neapibrėžtumas gali nemažai kainuoti, juolab, kad kairėje politinės lentynos pusėje besižvalgantis rinkėjas turės itin gausų pasirinkimą.

Akis čia gali užkliūti kad ir už „Vardan Lietuvos“. Jų akcijos šiandien nėra itin brangios, o gali būti, kad generuos akcininkams dividendinę grąžą valdančiojoje koalicijoje naujajame Seime. Tai išties įdomi pozicija, tačiau spaudimą akcijos kainai gali lemti vertybinis disonansas – partija savo simpatikus medžioja tarp vidutinio išsimokslinimo, vidutinių pajamų, tradicinių vertybių, taigi, labiau kairiojo elektorato atstovų, tuo tarpu jų CEO aplinkoje matomi asmenys, užėmę elitines pareigas tarptautinėse struktūrose, aktyviai dirbę verslo ar finansų sektoriuose, savo asmenybėmis spinduliuoja greičiau modernų liberalizmą nei tą vertybių rinkinį, kuriuo šiandien gyvena tradicinis rajono centro atstovas.

Politinėje biržoje Temidė jau seniai bedantė senutė - sekite naujausias madas iš už Atlanto. Visokie teistumai tėra politinis prieskonis. Išmokite teisingai interpretuoti faktus – bet kokius teismų, specialių komisijų sprendimus politiniam prekės ženklui vertinkite per gautą žiniasklaidos dėmesį.

Kairėje lentynos pusėje rasime ir kitą partiją ne mažiau skambiu pavadinimu „Nemuno aušra“. Ši partija yra 2024-ųjų trendas, protesto balsų viltis, tad jos akcijų neabejotinai rasite kiekvieno biržos spekulianto portfelyje. Akcijos potencialą kelia politiškai gabus ir charizmatiškas CEO bei prie komandos besijungiančios kitos ryškios politinės asmenybės. „Nemuno aušros“ pirmininką būtų galima metaforiškai vadinti naujuoju Uspaskichu, tačiau... nutinka gyvenimas ir į politikos rinką grįžta tikrasis Viktoras.

Darbo partijos akcijas, kurios CEO postą paliko politikos vadybininkas – profesionalas, jau buvo galima nurašyti į „šiukšles“, jei ne įkūrėjo sugrįžimas. Šis faktas nesukels perversmo rinkoje, visgi investavusiems į Regionų partiją galbūt reikėtų suklusti, o spekuliuojantiems „Nemuno aušra“ bent laikinai aptramdyti savo apetitą.

Šioje vietoje svarbus patarimas pradedantiems politinės biržos investuotojams – atsikratykite pilko piliečio mąstymo ir rinkdamiesi akcijas nebijokite teistumo, priesaikų ar konstitucijos laužymo ar kitų teisiškai negražių dalykų. Čia jums ne finansų rinka, kur koks Lietuvos bankas baksnotų į nepriekaištingą reputaciją.

Politinėje biržoje Temidė jau seniai bedantė senutė - sekite naujausias madas iš už Atlanto. Visokie teistumai tėra politinis prieskonis. Išmokite teisingai interpretuoti faktus – bet kokius teismų, specialių komisijų sprendimus politiniam prekės ženklui vertinkite per gautą žiniasklaidos dėmesį. Matykite tai kaip akciją prekybos centre, kai jūsų politinis produktas išstatomas matomiausioje vietoje su esą besibaigiančiu galiojimu. Labai dažnai tai tik paskatina pardavimus, o kartais net atveria europines eksporto rinkas su visai kitomis pelno maržomis - politiniai akcininkai iš viso to uždirba gražaus pinigo.

Laukiant naujos vyriausybės socialdemokratų akcijos jau išbrangusios, tačiau akivaizdi CEO krizė gali lemti, kad po spalio rinkimų jų akcininkams gali tekti susitaikyti su tam tikrais nuostoliais – vartotojai (šiuo atveju rinkėjai) mėgsta matyti lyderius ir per juos projektuoti savo santykius su partija.

Labiau į dešinę rasime Liberalų sąjūdį. Šią poziciją yra už ką mėgti – būdami apie politinio centro vidurį gali lanksčiai sudarinėti koalicines sąjungas tiek į dešinę, tiek į kairę, turi stiprius ir žinomus lyderius ir, tikėtina, jau baigė atsikratyti skandalų. Vistik šis atrodytų itin skanus investicinis kąsnelis turi ir silpnųjų pusių – į rampų šviesą žengus Laisvės partijai, atsiriekusiai bene liberaliausią rinkos dalį, „senieji“ liberalai pateko į identiteto krizę, per visą kadenciją taip ir nepateikę rinkai aiškaus atsakymo apie ką dabar ši partija.

Dar dvi pozicijas partijų biržoje norėtųsi aptarti kartu – Laisvės partiją ir Valstiečių ir žaliųjų sąjungą. Matyt nerasime dviejų labiau skirtingų politinių jėgų nei šios dvi partijos, visgi iš politinės biržos spekulianto varpinės tai gana panašios pozicijos, kurias apibūdintų sąvoka „vertybinės“ – bet kuriam politikos vartotojui yra aišku apie ką ir už ką yra šios partijos, kokias vertybes jos atstovauja.

Jų akcijos nėra greito augimo, visgi jei nesivaikote vienadienio pelno rekomendacija būtų „laikyti“ – dėl vertybinio tvarumo jos investuotojams tikėtina generuos nedidelę, bet stabilią grąžą, o besijungdamos prie koalicijų gali pažerti ir vyriausybinių dividendų.

Vertybiniu pjūviu, daugumoje politinių jėgų rasime vertybinį chaosėlį – jose puikiai sugyvena ir ryškūs Stambulo konvencijos šalininkai, ir prisiekę tradicinių vertybių puoselėtojai. Netgi gražų terminą ši politinė kohabitacija turi – sutarę nesutarti. Reikia pripažinti, Lietuvos politikoje šis apvalus kvadratas veikia.

Tęsiant analizę vertybiniu pjūviu, daugumoje kitų šiandieninių politinių jėgų rasime vertybinį chaosėlį – jose puikiai sugyvena ir ryškūs Stambulo konvencijos šalininkai, ir prisiekę tradicinių vertybių puoselėtojai. Netgi gražų terminą ši politinė kohabitacija turi – sutarę nesutarti.

Dešimt balų už krieityvą ir, reikia pripažinti, Lietuvos politikoje šis apvalus kvadratas veikia. Todėl jei pirkdami politinio vieneto akcijas norėsite logikos, kreipkitės į kriptovaliutų specialistus - tai žmonės, perprantantys vidutiniam protui sunkiai suvokiamas blokų grandinių technologijas. Jie galbūt atskleis ir partijų politinės minties logiką ar bent parodys jų spragas. O mes politinėje biržoje (kaip beje ir tikroje) žaisime pagal įprastas taisykles - truputis faktų, saujelė fake iš konkurentų ir daug emocijų. Nelabai racionalu, sunkiai paaiškinama, bet labai žmogiška.