Ji laimėjo šitą pasitikėjimą ne tuo, kad būtų išdėsčiusi naują JAV ateities viziją ar rinkėjus sužavėjusi savo minčių naujoviškumu bei retoriniais gebėjimais. Veikiau ji vengė kalbėtis su žiniasklaida, ilgainiui davė tik vieną gana trumpą interviu, kuris turėjo ne vieną „Kas naujo, premjere“ momentą. Susidarė įspūdis, kad kandidatės štabui labiausiai rūpėjo, kad ji nesukluptų, o tai rodo, kad jie nerimauja dėl jos politinio išprusimo trūkumų arba kad ji neturi ko pasakyti. Interviu dalyvavo kandidatas į viceprezidentus Timas Walzas, kuris tikriausiai turėjo įsikišti ir jai padėti, jei ji pradėtų vieną iš savo liūdnai pagarsėjusių žodžių salotų – nesusijusių klišių seriją.

Per kelias savaites pakito gyventojų apklausų rezultatai, respublikonų pranašumas išnyko ir nė viena partija neturi aiškios persvaros. Demokratų bazė dabar entuziastingai nusiteikusi, partija turi savanorių ir lėšų perteklių, o D. Trumpas blaškosi ir atrodo pasimetęs.

K. Harris tapimas Demokratų partijos kandidate pakeitė rinkimų eigą. Po katastrofiškos Joe Bideno spaudos konferencijos, kuri sukėlė rimtų abejonių dėl jo kognityvinių gebėjimų, atrodė neišvengiama, kad Donaldas Trumpas pasieks pergalę prezidento rinkimuose, respublikonai laimės daugumą abejuose Kongreso rūmuose, taigi kontroliuos ir vykdomąją, ir įstatymų leidžiamąją valdžią, netiesiogiai – ir teismus, nes dauguma Aukščiausiojo Teismo teisėjų yra respublikonų paskirti. Buvo pranašaujamos juodos dienos Amerikai. Per kelias savaites pakito gyventojų apklausų rezultatai, respublikonų pranašumas išnyko ir nė viena partija neturi aiškios persvaros. Demokratų bazė dabar entuziastingai nusiteikusi, partija turi savanorių ir lėšų perteklių, o D. Trumpas blaškosi ir atrodo pasimetęs.

Verta prisiminti, kad politinė K. Harris karjera nepasižymi pergalėms. Ji iškėlė savo kandidatūrą 2020 m. prezidento rinkimuose, bet silpnai pasirodė pirmuosiuose debatuose, jai nepavyko surinkti finansinės paramos, jos rinkimų komanda buvo neveiksni, draskoma ginčų ir nesutarimų. 2019 m. gruodį ji nutraukė savo kampaniją, dar neįžengusi į 2020 m.

K. Harris būdavo nuosekliai nepopuliari. Gyventojai jos nevertino teigiamai nuo 2021 m. rugsėjo. Pagal 2023 m. balandžio mėnesio apklausos duomenis, 53 proc. rinkėjų turėjo apie ją nepalankią nuomonę (37 proc. – labai nepalankią), tik 41 proc. – palankią. Šįmet liepą 38,3 proc. amerikiečių pritarė K. Harris, o 51,4 proc. – nepritarė.

Ne vien žinių stoka veikia K. Harris negebėjimą rišliai kalbėti apie sudėtingesnius vidaus ar užsienio politikos klausimus. Nemažai demokratų mano, nors viešai nesako, kad K. Harris yra lengvasvorė politikė. Kaip ir mūsų Ewelina Dobrowolska, ji pirmą kartą neišlaikė advokatūros egzamino, nors 72 proc. jos bendramečių buvo sėkmingi. Nors negeba atsakyti į klausimus, ji puikiai moka juos užduoti, ką savo kailiu patyrė Aukščiausiojo Teismo teisėjas Brettas Kavanaugh ir Teisingumo ministras Williamas Barrasb.

Pirmaisiais viceprezidentavimo metais ji buvo beveik nematoma. Paskirta vadovauti kovai su nelegalia migracija, ji net nenukeliavo į pasienį su Meksika. Pastaruoju metu ji veiksmingai kovoja už moterų teisę į abortus, smerkdama Aukščiausiąjį Teismą ir Respublikonų partiją už pastangas valdyti moterų kūnus. Abortai yra viena iš opiausių rinkimų temų.

K. Harris įžiebė viltis Demokratų partijai. Palyginti jauna, patraukli ir energinga moteris pakeitė akivaizdžiai pasenusį ir dažnai pasimetusį prezidentą, kuris arba kalbėjo taip tyliai, kad buvo sunku suprasti, ką norėjo pasakyti, arba garsiai šaukdavo, lyg šaukimas rodytų, kad jis dar jaunas ir žvalus. Demokratai viliasi, kad ji gebės J. Bidenu nusivylusius juodaodžius vyrus, meksikiečius, jaunimą ir musulmonus sugrąžinti į partijos rinkėjų gretas. Neaišku, ar jai pasiseks, bet vargu, ar jos kalbos apie poreikį mažinti civilių aukas Gazos Ruože turės teigiamą poveikį. Ji jau ne kartą pareiškė vienareikšmiškai ir tvirtai palaikanti Izraelį ir neketinanti įvesti jokio ginklų embargo. Atstovų rūmų narė demokratė Rashida Tlaib reagavo, teigdama, jog K. Harris „nepaisys JAV ir tarptautinės teisės“, o „karo nusikaltimai ir genocidas tęsis“.

K. Harris atsakymai ir laikysena bus lyginama su D. Trumpu, ir kuo blogiau jam seksis, tuo geriau atrodys ji. D. Trumpas laimėjo debatus su J. Bidenu ne dėl savo nuopelnų, o dėl katastrofiško prezidento pasirodymo. Jis gali tapti K. Harris išganytoju.

Antradienio debatai su D. Trumpu suvaidins svarbų vaidmenį, apibrėžiant jos viešąjį įvaizdį. Kompetentingas pasirodymas, atskleidžiantis aiškų pagrindinių politikos klausimų supratimą, išsklaidytų dalį nuogąstavimų, kad ji nepasirengusi tapti prezidente. Migloti atsakymai ir pažadai, griebimasis klišių apie pagalbą vidurinei klasei, maisto produktų kainų mažinimą, J. Bideno administracijos gerų darbų tęsimą ir tobulinimą nenuramins kritikų ir neįtikins svyruojančiųjų ją palaikyti. Tačiau K. Harris atsakymai ir laikysena bus lyginama su D. Trumpu, ir kuo blogiau jam seksis, tuo geriau atrodys ji. D. Trumpas laimėjo debatus su J. Bidenu ne dėl savo nuopelnų, o dėl katastrofiško prezidento pasirodymo. Jis gali tapti K. Harris išganytoju.

Nėra abejonės, kad K. Harris uoliai ruošis debatams, išmoks atsakyti į sudėtingus klausimus, atremti D. Trumpo kritiką ir tarti trumpas, įsimintinas citatas. Jei ką, ji bus per daug išmokyta, tad siekdama pažodžiui išsakyti parengtą atsakymą, ji gali atrodyti šiek tiek pasimetusi, ieškanti žodžių.

„Stabiliu genijumi“ pasiskelbęs D. Trumpas mažai ruošis, įsitikinęs, kad jo instinktai leis jam puikiausiai atsakyti į kiekvieną klausimą. Neseniai mitinge D. Trumpas paminėjo, kad jo patarėjai paragino jį būti drausmingesnį ir nenukrypti nuo pagrindinių temų. Bet, pasak D. Trumpo, jo oratorystė nėra kampanijos trukdis, o greičiau retorikos pergalė, jo kalbos yra audinys, pynimas. „Kalbėsiu apie devynis skirtingus dalykus, bet jie visi puikiai susijungia, ir mano draugai, pavyzdžiui, anglų kalbos profesoriai, sako: „Tai genialiausias dalykas, kokį tik esu matęs.“ Kai kurie kritikai pastebėjo, kad D. Trumpas veikiausiai nepažįsta nė vieno anglų kalbos profesoriaus ir kad po visų klaidžiojimų jis grįžta prie centrinės temos, būtent kodėl jis turėtų būti prezidentas.

Nenuspėjamas ir nesuvaldomas D. Trumpas gali duoti teigiamą postūmį K. Harris kandidatūrai, nusišnekėdamas ne tik antradienį per debatus, bet ir vėliau rinkimų kampanijoje, ypač jei apklausos rodys, kad K. Harris jį lenkia. Atgrasios D. Trumpo savybės smarkiai didina tikimybę, kad ji bus išrinkta į prezidentus.

Nenuspėjamas ir nesuvaldomas D. Trumpas gali duoti teigiamą postūmį K. Harris kandidatūrai, nusišnekėdamas ne tik antradienį per debatus, bet ir vėliau rinkimų kampanijoje, ypač jei apklausos rodys, kad K. Harris jį lenkia. Atgrasios D. Trumpo savybės smarkiai didina tikimybę, kad ji bus išrinkta į prezidentus. Tai tikrai nėra blogiausias variantas, bet tai, kad dėl aukščiausio JAV posto varžosi du tokie silpni kandidatai, rodo, kad seniausia demokratija ir galingiausia pasaulio šalis pergyvena didelę krizę, kurios nė vienas iš kandidatų nepajėgs įveikti.