Žinoma, visada ieškome kompromisų, suprantame, kad kuo platesnė visuomenės dalis turi jaustis šių sprendimų savininkai, bet jei ką – tiesiog negalime sau leisti nedaryti nieko.

Šiandien Seimui teikiama mokesčio architektūra susideda iš keleto elementų: bankų solidarumo mokesčio, 1 proc. didesnio pelno mokesčio, tabako, alkoholio akcizų. Pradiniuose svarstymuose buvo minimas ir plius 1 proc. prie pridėtinės vertės mokesčio (PVM), dabar tai nebesvarstoma.

Gynybos mokesčio du svarbiausi principai: 1) gynybos mokesčio tvarumas – kad tai būtų pastovus šaltinis, ne iš skolintų pinigų. 2) mokestis, solidariai tenkantis visiems – kad ir verslas, ir savivalda, ir žmonės prisidėtų kiek įmanoma tolygiau.

Suprantama, kad kompromisą surasti nėra lengva. Ir dėl dalies visuomenės požiūrio, ir dėl lobistinių organizacijų veiklos viešojoje erdvėje. Ypač, kai kalbama apie tai, kaip gynybos mokestis sužlugdys verslus ar pakenks jaunoms šeimoms. Mūsų kaip politikų uždavinys – įvardyti aiškiai, kokios yra grėsmės ir kokios priemonės padėtų su jomis kovoti bei kiek tai kainuoja.

Labai svarbu, kad atsiras Gynybos fondas. Nors skirtingi mokesčiai ar jų dalys negali būti dedikuojami konkrečiam tikslui pagal Lietuvos Respublikos Konstituciją, vis tik yra rastas kelias, kaip šį klausimą išspręsti tinkamai teisiniu keliu. Konkretus fondas svarbus tuo, kad žmonės aiškiai matytų, kur nueina gynybai skiriamas mokestis. Taip būtų didinamas pasitikėjimas mokestiniais pakeitimais.

Aš asmeniškai būčiau už plius 1 procentą pelno mokesčiui ir plius 1 procentą prie PVM. Būtų aiškiau ir tolygiau. Tačiau nė viena kita frakcija PVM daliai nepritarė. Seime, pateikiant šį klausimą, visa opozicija balsavo PRIEŠ gynybos mokestį. Ramūno Karbauskio partija dar ir paėmė pertrauką šio klausimo pateikimui Seimo posėdyje.

Gaila klausyti, mano vertinimu, populistinių balsų apie gynybos mokestį, kad esą „apsunkinantis žmonėms gyvenimą“. Manau, kad valstybės gynyba nėra našta, tai yra mūsų pareiga ir galimybė gyventi saugiau.

Atskiras, gynybai dedikuotas fondas ir šio įstatymo pateikimas Seime – gera idėja. Šie surinkti mokesčiai keliaus tiesiai į gynybos fondą – bus daugiau aiškumo ir pasitikėjimo visuomenei.

Tad abejojantiems konservatorių vertybėmis galiu pasakyti tik tiek, kad nuosekliai laikomės didžiausių savo įsipareigojimų – valstybės ir jos nepriklausomybės apginamumas yra aukščiausias tikslas nuo pat šios partijos susikūrimo 1993 metais.

Esame stipri bendruomenė, kurioje rūpinamasi kiekvienu žmogumi, kaip ir kiekvieno žmogaus saugumu.

***

Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė yra Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos Seime narė.