Tai ištrauka iš Andrew Steele'o knygos „Nesenstantys. Ilgaamžiškumo mokslas ir paslaptys“, kurią lietuvių kalba išleido leidykla „Liūtai ne avys“. Vertėja Gražina Nemunienė.

Optimizavę savo gyvenimo būdą, galite gauti dividendus. JAV vykdant vieną tyrimą, kuriame dalyvavo 100 tūkst. sveikatos specialistų, balai buvo skiriami atsižvelgus į penkias sveikos gyvensenos elgsenas (nerūkyti, palaikyti normalų kūno svorį, per daug negerti, reguliariai mankštintis ir gerai maitintis). Paaiškėjo, kad tie penkiasdešimtmečiai, kurie pažymėjo keturis ar penkis išvardytus punktus, galėjo tikėtis tiek bendrai, tiek būdami geresnės sveikatos gyventi dešimt metų ilgiau nei tie, kurie nepažymėjo nė vieno punkto. 

Maždaug 40 proc. vėžio ir netgi 80 proc. širdies ir kraujagyslių ligų galima išvengti, tereikia pasirinkti optimalų gyvenimo būdą, kad jos būtų gerokai atitolintos. Nuspręsti, ar išgerti naująją piliulę nuo senėjimo, gali būti sudėtinga, jei jai atsiradus teks pasverti sudėtingus duomenis, tačiau norint pabandyti dar kiek pagyventi sveikesniam sukti galvos nereikės.

Svarbu prisiminti, kad