Dietistė, tinklalapio vaikumityba.lt autorė Vaida Kurpienė išsamiai papasakojo, kokia vaikų mityba turėtų būti vasarą.
Uogos – svarbiausia
Specialistė pabrėžia, kad bene svarbiausias vasaros turtas, kalbant apie vaikų mitybą, yra uogos, kurių sezonas – pakankamai trumpas ir vasarą kinta labai greitai. „Svarbu suprasti, kad tai yra laikas, kada jos yra pačios vertingiausios. Antioksidantų jos turi keliasdešimt kartų daugiau nei vaisiai. Todėl joms reikia teikti pirmenybę. Bet nereikia sugadinti uogų, o tą dažni tėvai labai mėgsta“, – pasakojo ekspertė. Anot jos, viena didžiausių klaidų – uogos su cukrumi.
„Suaugusieji dažnai vertina vaikų skonį pagal save. Jie paragauja ir nusprendžia, kad taip neskanu. Bet jei vaikas tvarkingai maitintas, jo skonio receptoriai daug jautresni ir jei jam nebersite cukraus, jis ir nežinos, kad jo ten turi būti. Kiti tėvai nededa cukraus, bet deda medaus, bet medus irgi beveik tokie patys cukrai, tą reikėtų turėti omeny. Jei tikrai reikia, geriau rūgštesnes uogas pamaišyti su smulkiai pjaustytais saldžiais vaisiais“, – teigė V. Kurpienė. Ji pabrėžė, kad pienas uogų nesugadins, todėl tiems, kas valgo braškes šitaip – žalia šviesa.
„Jei vaikas nėra alergiškas, virškina, nieko blogo nėra. Tik reikėtų rinktis natūralesnį, trumpesnio galiojimo, nenuliesintą. Uogas taip pat galima ir trinti. Jų nesugadinsite. Galima sutrinti, sumaišyti su jogurtu ar su kokosų pienu ir sušaldyti kaip ledus. Tai yra labai geras ir sveikas variantas“, – patarimais dalijosi dietistė.
Šašlykai – vaikams?
Ko ji nerekomenduoja vaikams – vakarais duoti prisivalgyti šašlykų, kurie yra perkepti ar apskrudę. Po tokios vakarienės, anot V. Kurpienės, blogai miegos ir vaikai, ir tėvai, o dar ir pilvai skaudės. „Net ir suaugusiojo organizmas sunkiai su tuo susidoroja, o vaiko – tuo labiau. Šašlykai gali būti tinkami didesniems vaikams, bet jie turi būti nesudegę ir gerai iškepę, bet neperkepti. Be to, reikia atkreipti dėmesį, kaip vaikas juos sukramto iki košelės. Ar jis geba sukramtyti“, – sakė pašnekovė.
Paklausta, kokią mėsą rinktis, mitybos specialistė teigė, kad kiauliena pati savaime nėra blogai. „Kiauliena pati savaime nėra bloga mėsa. Daugiau ji kenkia tėčiui ir mamai, o ne vaikui. Vaikams svarbiau, kad ji nebūtų suskrudusi, perkepusi, kuo marinuota. Reikėtų vengti cukrumi ir majonezu marinuotos. Kiauliena turi geležies, be abejo, sprandinė sunkiau virškinama, nes ji turi daugiau riebalų, bet reikia gerai sukramtyti, nepadauginti. Vengti dešrelių, kurios nėra skirtos kepimui“, – patarimais dalijosi V. Kurpienė.
Dažnos klaidos
Dažna tėvų klaida vasarą – vaiko vertimas valgyti. „Kai karšta, organizmas sunkiau virškina ir vaikai savaime renkasi vaisius, uogas, vandenį. Jei juos versite valgyti, pastebėsite, kad jie taps mažiau guvūs. Nebegalės užsiimti aktyvia veikla, o turės užsiimti virškinimu“, – sakė pašnekovė.
Vertimas valgyti – tik viena klaida. Kitas tėvų netinkamas žingsnis – duoda valgyti bet ką, kad tik vaikas būtų sotus. „Tėvai duoda ledus, sausainius, trapučius, sūrelius, bandeles, kad tik tas vaikas ko nors pavalgytų. Taip negalima daryti. Nes tada vaikas pamatys, kad jei jis atsisako normalaus maisto, gaus kokio nors saldumyno. Nes šiaip jei vaikas yra alkanas ir sveikas, jis valgyti neatsisako. Tėvų tikslas yra pasiūlyti, išlaikyti režimą, o vaikų darbas kontroliuoti kiekį. Jei tą dieną mėsos nevalgo, gal jam jos ir nereikia. Gal užtenka braškių, agurko, bulvių, žuvies. Žinoma, kai maistas tampa vienodas – nėra gerai, bet tada reikia stebėti ne kas vyksta vieną dieną, o savaitę-dvi. Kartais galime pasimokyti iš vaikų, kaip derėtų valgyti ir kaip ne, jei kalbame ne apie saldumynus. Vaikai intuityviai žino, kiek jiems reikia valgyti, kol suaugę nesugadina. Gera naujiena, kad jei yra padarytos klaidos – jos pataisomos, kol dar vaikas gyvena su tėvais“, – šypsojosi V. Kurpienė.
Kiek vandens reikia?
Anot specialistės, vasarą, karštomis dienomis sunku paskaičiuoti, kiek vandens reikia vaikams išgerti, nes teorinė ir faktinė normos skiriasi. „Vaikai vasarą prakaituoja, todėl didžiąją dalį skysčių jie išprakaituoja, bet nepašalina per inkstus. Apie tai, kad vaikui trūksta skysčių, byloja tam tikri ženklai: vaikas pradeda retai eiti į tualetą, tarkime, nuo pusryčių iki pietų nesilankė, tai jau yra ženklas, kad reikia daugiau gerti. Šlapimo spalva turi būti šviesi. Jei ji tamsesnė, reikia eiti atsigerti. Jei šlapimas – bespalvis, tada yra skysčių perteklius. Paskaičiuoti vasarą neįmanoma. Jei vaikas yra tokio amžiaus, kad jis savarankiškai eina į tualetą, jį galima išmokyti stebėti savo šlapimo spalvą.“, – teigė pašnekovė.
Paklausta, kas būtinai turėtų atsirasti pirkinių krepšelyje, ji dar kartą pabrėžė uogas ir daržoves. „Daržoves leiskite vaikams išsirinkti parduotuvėje patiems. Tada jie mieliau jas ir valgo. Dėl ledų – vengti didelio kiekio – dviejų- trijų porcijų per dieną. Pakanka vienos ir geriau jas valgyti ne po pietų, kai skrandis jau ir taip pilnas, o kaip atskirą planuotą užkandį“, – šypsojosi specialistė.
Vasara neatsiejama nuo išvykų į gamtą. O išvyka gamtoje neįsivaizduojama be maisto. Bet čia reikia būti atsargiems, nes karštyje maistas greitai genda, todėl reikia rinktis produktus, kurie gali būti šilumoje. Kitas variantas – dėti maistą į šaltkrepšius su šaldymo kapsulėmis.
Į iškylą mitybos specialistė rekomenduoja įsidėti vandens Jei pilate į vandenį sulčių, jis greičiau suges. Kuo sulčių mažiau – tuo geriau, nes tai – skystas desertas su maždaug 10 proc. cukrų. Reikia rinktis, ar išgersi sulčių stiklinę, ar suvalgysi ledų. Nes tas pačias sultis galima sušaldyti ir išeis ledai. Nes jei vaikas nuolat gurkšnos sultis, sutriks burnos ertmės pH, sutriks gerųjų bakterijų balansas, o nuo to priklauso ir imunitetas. Be to, kai vaikas geria sultis, tėvai paskui stebisi, kodėl jis nieko nevalgo. Pažiūrėkite, kiek jis išgėrė. Normalu, kad nebenori valgyti, nes jau suvartojo skysto maisto“, – sakė ekspertė.
Jei į iškylą dedate vaisius ar daržoves, rekomenduojama jų nepjaustyti. „Kai supjaustome, iš karto prasideda rūgimo procesas. Geriau nuplautus produktus susidėti į dėžutes ir pasiimti peilį ir skustuką, jei reikia. Supjaustysite prieš valgant. Kietas daržoves, pavyzdžiui, morkas dar galima supjaustyti, bet agurkas bus neskanus ir neišvaizdus, patižęs. Jei atkreiptumėte dėmesį, vaikai tokių ir nevalgo, ir teisingai daro, nes pakeitęs išvaizdą maistas yra parūgęs“, – sakė V. Kurpienė.
Dar viena vasaros gėrybė – grybai. Teoriškai jie į meniu vaikams traukiami nuo 3 metų, dėl sunkesnio virškinimo. „Reikia žiūrėti, nes vienų virškinimo traktas yra stiprus, o kitų – ne. Galima duoti mažesnį kiekį, pavyzdžiui, sumaišyti su viso grūdo makaronais. O jei vaikas sako, kad jam neskanu, jis nenori, neduokite, nes gali būti, kad nevirškina. O po poros mėnesių galima vėl pabandyti“, – sakė specialistė.
Visos savaitės meniu su produktų sąrašu
Dažnai mamoms galvos skausmas būna ne pats maisto paruošimas, bet galvojimas, ką gi šiandien paruošti šeimynai. Mes jus išvaduosime iš šio galvosūkio. Tinklalapis healthline.com pateikia savaitės valgiaraštį keturių asmenų šeimai su visų produktų sąrašu. Belieka atsispausdinti ir eiti į parduotuvę. Jei esate kokiam nors produktai alergiški, keiskite jį kitu.
Pirmadienis
Pusryčiai:
Viso grūdo duonos sumuštiniai su keptu kiaušiniu, sūriu, pomidorais ir salotomis
Pietūs:
Salotų suktinukai su paprika, morkomis, avokadu ir tofu sūriu
Užkandžiams:
Obuoliai su riešutų sviestu
Vakarienė:
Vištiena su įvairiomis daržovėmis
Antradienis:
Pusryčiai:
Avižinė košė su vaisiais
Pietūs:
Viso grūdo duonos sumuštiniai su vištiena, salotomis ir sūriu bei pomidorų sriuba
Užkandžiams:
Daržovių lazdelės su humusu
Vakarienė:
Vegetariški tacos
Trečiadienis:
Pusryčiai:
Pusryčių dribsniai su pienu ir bananu
Pietūs:
Viso grūdo duonos sumuštiniai su kiaušinių salotomis ir vynuogėmis
Užkandžiams:
Kukurūzų trapučiai
Vakarienė:
Viso grūdo makaronai su pomidorų padažu, kalakutiena ir daržovėmis
Ketvirtadienis:
Pusryčiai:
Viso grūdo duonos sumuštiniai su riešutų sviestu ir bananais
Pietūs:
Viso grūdo makaronų salotos
Užkandžiams:
Virti kiaušiniai su salierų lazdelėmis
Vakarienė:
Naminiai mėsainiai su bulvytėmis
Penktadienis:
Pusryčiai:
Varškė su vaisiais
Pietūs:
Mažos picos
Užkandžiams:
Vaisių ar uogų trintas kokteilis
Vakarienė:
Troškinys su tofu ir daržovėmis
Šeštadienis:
Pusryčiai:
Kiaušinienė su daržovėmis
Pietūs:
Sumuštiniai su viso grūdo duona, su riešutų sviestu ir trintomis braškėmis
Užkandžiams:
Tortilijų suktinukai su kalakutiena
Vakarienė:
Čili troškinys
Sekmadienis:
Vėlyvieji pusryčiai:
Prancūziški skrebučiai su vaisiais
Užkandžiams:
Sūris, krekeriai ir vynuogės
Vakarienė:
Kesadiljos su vištiena
Šio meniu pirkinių sąrašas:
Daržovės ir vaisiai:
4 pomidorai
1 pakuotė vyšninių pomidorų
Ryšulėlis salierų
1 pakuotė špinatų
1 pakuotė salotų
2 apelsinai
2 dideli agurkai
1 šaknis imbiero
2 pakuotės braškių
1 pakuotė šilauogių
1 pakuotė juodųjų serbentų
2 kiviai
6 paprikos
1 pakuotė morkų
5 avokadai
1-2 brokolių galvos
7 svogūnai
2 raudonieji svogūnai
4 galvos česnakų
3 didelės morkos
1 pakuotė bulvių
1 pakuotė šaldytų uogų
1 kekė bananų
1 pakuotė vynuogių
1 skardinė alyvuogių
1 litras apelsinų sulčių
Grūdiniai produktai:
Mėgstamos duonos
Greito paruošimo avižinių dribsnių
Makaronų
Mėsainių bandelių
Rudųjų ryžių
Tortilijų
Viso grūdo krekerių
Tacos
Pieno produktai:
2 pakuotės kiaušinių
Čedario sūrio
6 l pieno
Feta sūrio
Mėsainių sūrio
Ožkos sūrio
650 g graikiškos jogurto
Proteino produktai:
500 g tofu sūrio
Vištienos
Juodųjų pupelių
Raudonųjų pupelių
500 g maltos kalakutienos
900 g maltos jautienos
450 g vištienos krūtinėlės
Bet kokios mėgstamos dešros
Pjaustyto kalakutienos kumpio
Konservuoti produktai:
Jau pagamintos pomidorų sriubos
400 g pomidorų savo sultyse
Humuso
Sausų pusryčių
Kukurūzų traškučių
Riešutų sviesto