Tradicinių valgių atsisakyti tikrai nereikia
Per Kūčias lietuvių stalas neretai būna kur kas tvaresnis nei įprastai: tradiciškai mėsa keičiama žuvimi ir atsisakoma kitų gyvūninių produktų. Tiesa, dažnas Lietuvos gyventojas jau kitą dieną atsigriebia ir kalėdinį stalą gausiai nukrauna patiekalais iš mėsos, pranešime žiniasklaidai pastebi Meda Šermukšnė, visuotinių mitybos pokyčių siekiančios organizacijos „Gyvi gali“ vadovė.
„Norint, kad vaišių stalas per Kalėdas būtų draugiškesnis aplinkai, reikia stengtis į šventinio maisto valgiaraštį įtraukti daugiau augalinių patiekalų, veganiškų užkandžių ir desertų bei fermentuotų vietinių daržovių. Tai nereiškia, kad per šventes teks atsisakyti visų pamėgtų tradicinių valgių – užtenka juose esančius gyvūninės kilmės ingredientus pakeisti augalinėmis alternatyvomis“, – sako M. Šermukšnė.
Pavyzdžiui, legendinei baltai mišrainei pagaminti įprastai reikėtų ir virto kiaušinio bei rūkyto kumpio ar žuvies. Juos galima pakeisti iš sojų pupelių gaminamu tofu, o vietoje įprasto majonezo naudoti augalinį. Jį galima įsigyti tiek parduotuvėje, tiek nesunkiai pagaminti namuose (receptas žemiau).
Jeigu šventės neįsivaizduojamos be mėsos patiekalų, juos galima ruošti iš kviečių baltymo (seitano) arba iš ankštinių daržovių ir įvairių grūdinių kultūrų gaminamo augalinio faršo.
Pašnekovė pažymi, kad siekiant šventes sutikti aplinkai draugišku būdu, taip pat reikėtų itin atidžiai planuoti gaminamą maistą ir jo nešvaistyti. Pavyzdžiui, patartina į parduotuvę keliauti tik aiškiai žinant, kokių produktų reikia vaišėms, o gaminant maistą tiksliai matuoti maisto porcijas. Jeigu galima, produktų likučius reikėtų panaudoti kitiems patiekalams ruošti.
Aplinkai draugiškesnę Kūčių ar Kalėdų vakarienę paruošite ne tik sumažindami mėsos, pieno produktų, kiaušinių vartojimą, bet ir pasirinkdami tvarumo sertifikatais pažymėtus produktus.
„Atėjus šventiniam laikotarpiui pirkėjų krepšeliuose, tradiciškai, vietą atranda bent kelių rūšių silkė ar kitokia žuvis. Siekiant prisidėti prie tvaresnio žuvies bei jūros gėrybių vartojimo, kasdien ir per šventes geriausia įsigyti atsakingos žvejybos MSC (angl. Marine Stewardship Council) ir tvaresnės akvakultūros ASC (angl. Aquaculture Stewardship
Council) reikalavimus atitinkančią žuvį ir jos produktus“, – sako „Lidl Lietuva“ socialinės atsakomybės konsultantė Rasa Didjurgytė.
Kalėdinis moliūgų pyragas
Recepto autorė – prie „Gyvi gali“ kampanijos „Nori gali“ prisijungusi Jūratė iš valgykimesveikiau.lt
Pyragui reikės: 400 g moliūgų tyrės (sutrintų moliūgų), 20 vnt. minkštų datulių be kauliukų, 200 ml augalinio „pieno“,
100 ml kokosų aliejaus (geriausia naudoti skystą), 320–350 g pilno grūdo speltos miltų, 2 šaukštelių kepimo miltelių,
1 šaukštelio sodos, 2 šaukštelių cinamono ir imbiero, 1 šaukštelio kardamono ir muskato, 1 šaukšto acto arba citrinos
sulčių, 100 g razinų ir 100 g džiovintų spanguolių (jas galima pakeisti ir kitais džiovintais vaisiais bei uogomis).
Glaistui reikės: 100 g anakardžių (juos mirkykite vandenyje bent 2 valandas), ketvirčio stiklinės augalinio „pieno“, 20
ml kokosų aliejaus (geriausia naudoti skystą), 2 šaukštų klevų sirupo, 1 šaukštelio vanilės esencijos, 1 šaukšto citrinos
sulčių.
Gaminimo eiga: glaistui pagaminti reikalingus anakardžius sutrinkite virtuviniu trintuvu ir suplakite su kitais ingredientais, tuomet įdėkite į šaldytuvą, kad truputį sukietėtų. Pyragą pradėkite gaminti nuplaudami datules ir sumaišydami jas kartu su trintu moliūgu, augaliniu „pienu“, aliejumi bei sutrindami virtuviniu trintuvu.
Jei datulės kietos, pirmiausia jas išmirkykite vandenyje. Kitame inde sumaišykite kepimo miltelius, prieskonius, sodą, miltus ir supilkite į juos prieš tai paruoštus skystus ingredientus, citrinos sultis, taip pat suberkite razinas ir spanguoles. Jeigu tešla per skysta (tai priklauso nuo naudotos moliūgų tyrės tirštumo), po truputį berkite daugiau miltų. Pyrago konsistencija turi priminti tirštą grietinę, kurią galima kabinti šaukštu.
Supilkite pyrago tešlą į kepimo popieriumi išklotą ar aliejumi pateptą kepimo formą, kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 50 min., kol ištrauktas medinis pagaliukas liks švarus. Leiskite pyragui kiek atvėsti formoje, paskui perkelkite ant grotelių, kad pilnai atvėstų. Paruoštą pyragą aptepkite glaistu ir papuoškite šviežiomis ar
džiovintomis spanguolėmis. Skanaus!
Augalinė balta mišrainė su veganišku majonezu
Veganiško majonezo recepto autorė – prie „Gyvi gali“ kampanijos „Nori gali“ prisijungusi Iveta @plantasticka.
Mišrainei reikės: 4 bulvių, 2 morkų, 120–150 g „Vemondo“ rūkyto tofu, 1 rauginto agurko, pusės nedidelio svogūno, 3–4 šaukštų konservuotų žirnelių, veganiško majonezo, prieskonių ir žalumynų.
Veganiškam majonezui reikės: 200 ml aliejaus (geriausia naudoti rapsų), 7 g obuolių acto, 65 ml konservuotų avinžirnių skysčio, 15 g garstyčių, 7 g citrinos sulčių, žiupsnelio druskos.
Gaminimo eiga: majonezui gaminti reikalingus ingredientus sudėkite į maišymui skirtą dubenį ir šiek tiek palaukite, kol atsiskirs ir nusistovės aliejus ir konservuotų avinžirnių skystis. Tuomet atsargiai į dubenį įstatykite mikserį ir vėl palaukite, kol ingredientai nusistovės. Plakite nejudindami maišytuvo, kol masė dubens apačioje sutirštės, tada
atsargiai ir lėtai pradėkite judinti mikserį, kelkite jį į viršų. Suplaktą majonezą palaikykite šaldytuve, kad sutirštėtų.
Mišrainę pradėkite gaminti gerai nuplaudami bulves ir morkas, jų neskuskite, išvirkite atskiruose puoduose. Nusunktas daržoves atvėsinkite, nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Panašaus dydžio kubeliais taip pat supjaustykite raugintą agurką ir rūkytą tofu (galima šiek tiek pakepinti ant keptuvės), kuris šiame recepte pakeičia daugeliui įprastus kumpį ir virtą kiaušinį, smulkiai sukapokite svogūną.
Visus ingredientus sudėkite į dubenį, pagardinkite prieskoniais ir sumaišykite su norimu kiekiu veganiško majonezo. Papuoškite žalumynais. Skanaus!