Vaiva Čaplikienė yra tinklaraščio „Virtuvinės šėlionės“ autorė, kuriame dalinasi savo kuriamais ir išbandytais receptais. Vos tik pasirodžius pavasarinėms pienėms, jos tuoj pat nugulė tinklaraštininkės virtuvėje. Anot jos, pienės ir kiaulpienės – vienas iš mėgstamiausių virtuvės šėlionių ingredientų, nes jose „visa Mendelejevo lentelė“.

„Kiaulpienių galime dėti į įvairius maisto patiekalus, jose gausu ląstelienos. Tai 100 proc. vartojamas augalas. Iš viso augalo gaminamos gydomosios sultys, iš šaknų – puikus gėrimas, šiek tiek primenantis kavą, iš lapų – salotos, iš žiedų – aliejus, vynas ir egzotiška uogienė. Jauni kiaulpienių lapeliai praktiškai visiškai neturi jokio kartumo, todėl iš jų daromos salotos ir padažai. Švelnūs marinuoti kiaulpienių pumpurai pagal skonį primena kaparėlius. Beje – Kinijoje kiaulpienės yra vadinamos daržovėmis“, – sako V. Čaplikienė.

Tinklaraščio „Virtuvinės šėlionės“ autorė dalinasi geltonu meniu, kurį sudaro pienių keksiukai–sausainėliai, pienių makaronai, žaliavalgiškas pienių skanėstas, pienių „kaparėliai“, putojantis pienių vynas ir apkepas su kiaulpienių pumpurais.

Omletas su garšva ir pienių žiedais
Omletas su garšva ir pienių žiedais

Autorės pastaba. Garšva-pavasarinis cinkelis, jei neturite, naudokite kitus žalumynus, labai tiks keli kiaulpienių lapai. Galima paskaninti meškinio česnako įdaru ir pienių žiedais.

1. Saują švarios garšvos (jauni lapeliai) susmulkinti triašmeniu smulkintuvu arba kokteilinėje drauge su 2 kiaušiniais ir šaukštu majonezo.

2. Įkaitinti keptuvę, dėti lašinukų ar šoninės. Jiems pradėjus tirpti, supilti garšvos kokteilį. Sumažinti ugnį iki minimumo, uždengti dangčiu. Omletui sukibus, apversti, kepti kelias minutes. Pateikti.

Skanaus!

Pasakiški riešutiniai pienių keksiukai–sausainėliai
Pasakiški riešutiniai pienių keksiukai–sausainėliai

Reikės:

Apie 20-30 pienių žiedų
100 gramų cukraus
100–120 gramų sviesto
1 kiaušinio
100 gramų maltų lazdyno riešutų
70 gramų baltų aguonų
100 gramų baltų kvietinių miltų
Keli lašeliai citrinų esencijos
Pusė arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
Trupučio druskos

1. Į dubenėlį suberti nuplautus, nuvalytus ir smulkiai nurinktus (susmulkintus) pienių žiedus.

2. Į kitą dubenį sudėti sviestą, supilti cukrų ir viską išmaišyti, įmušti kiaušinį, citrinos esenciją, išmaišyti. Tuomet suberti pienių žiedus, suberti riešutų miltus, aguonas ir miltus su kepimo milteliais, šiek tiek druskos, kartu viską labai gerai išmaišyti.

3. Suformuoti norimo dydžio ir formos sausainius, dėti į kepimo skardą, padengtą kepimo popieriumi.

4. Kepti 180oC orkaitėje 10–15 minučių, kol gražiai paruduos. Masę dėti į mini keksiukų formeles, kepti 180oC 30 minučių.

Skanaus!

Kiaulpienių makaronai

Kiaulpienių makaronai

Autorės pastaba. Galiu kaip Gustavas griūti nuo kėdės... Tikrai – gaminsiu dar. Pienių kotukai tinka ilgesni, apie 10 centimetrų, nes maži greičiau išverda.

1. Nuplautus, kotukus suberkite į verdantį pasūdytą vandenį, virkite apie 5–7 minutes. Pasistenkite nepervirti, nes bus košė.

2. Nupylus per kiaurasamtį, patiekite kaip tradicinius makaronus. Jokio kartumo nepajaučiau, skanavau su pelėsiniu sūriu ir ridikėliais.

Skanaus!

Šventinis žaliavalgiškas desertas
Šventinis žaliavalgiškas desertas

Autorės pastaba. Ragauti daugiausiai 3 vienetus, kad nebūtų šalutinio (laisvinančio) poveikio.

Šioms „bombikėms“ pagaminti reikės:

1 kilogramo džiovintų slyvų, mirkytų 2 valandas( aš tiek slyvų neturėjau, tai pamaišiau su razinomis)
10 valgomų šaukštų maltų linų sėmenų (dėjau dvi kavamales)
2 didelės saujos pienių žiedlapių (kadangi paragavau pienių su žalia dalimi, tai dabar nesivarginau, dėjau visą žiedelį)
Pabarstymui ar pavoliojimui tinka sezamo sėklos, aguonos, kviečių gemalai.

1. Pradedant nuo slyvų ir razinų, viską maliau virtuviniame kombaine. Masė turi gautis kietoka, tad, jeigu reikia, ingredientų kiekį galima šiek tiek padidinti.

2. Formuojame maždaug 2,5 centimetrų rutuliukus ir laikome juos šaldytuve, dalį galima užšaldyti.

3. Skanauti kaip desertą, o jei norite „laisvinančio efekto“, tuomet reiktų naudoti vien slyvas, ir prieš miegą, tuščiu skrandžiu suvalgyti 4 vienetus, nepamirštant užgerti vandens.

Skanaus!

Kiaulpienių „kaparėliai“ arba silpnai sūdyti pienių pumpurai
Kiaulpienių „kaparėliai“ arba silpnai sūdyti pienių pumpurai

1. Surinktiems pumpurams nupjaustome visus atsikišusius lapelius (galime ir nežaisti, bet taip panašiau į kaparėlius), nuplauname.

2. Suberiame pumpurus į švarų stiklainį, kartu su česnako gabalėliais, keletu kadagių uogų ir keletu rožinių pipirų.

3. Užpilame druskingu vandeniu santykiu: 1 nubrauktas valgomasis šaukštas druskos puodeliui vandens (200 ml). Vandens reikėtų tiek, kad visi pumpurai būtų panardinti skystyje.

4. Uždedame slegiantį dangtelį, pastatome į šaldytuvą. Skanaujame po 10 dienų. Laikomi ilgiau, jie tampa dar skanesni.

Autorės pastaba. Jei pageidaujame sūresnių – dedame daugiau druskos, išraiškingesnių – daugiau česnako ir kadagio uogų. Kadagio uogos mažus pumpurus paverčia į labai artimus kaparėliams, kurie yra puikus priedas mūsų patiekalams. Gaminkime su kiaulpienėmis, mėgaukimės fantastišku nemokamu maistu.

Pienių vynas–kombučia (gali būti putojantis)
Pienių vynas–kombučia (gali būti putojantis)

Dar labai skani pienių arba kiaulpienių žiedų arbata, kuri ir yra pienių vynokombučios pagrindas.

Reikės:

15–20 didelių pienių žiedų
1 litro karšto virinto vandens
200 ml kombučia (arbatos grybo) starterio
1 valgomasis šaukštas saldumo (cukraus arba medaus)

1. Užplikome pienių žiedus, palaikome 15 minučių, nukošiame, saldiname, laukiame kol atvės iki kambario temperatūros.

2. Sumaišome su kombučia starteriu, statome vėsioje, tamsioje vietoje 5–7 dienom, vėliau perkeliame į šaldytuvą.

Skanaus!

Apkepas su kiaulpienių pumpurais
Apkepas su kiaulpienių pumpurais

Reikės:

1 žalio brokolio, susmulkinto nedideliais žiedynais
100–120 gramų karšto rūkymo šoninės, supjaustytos mažais kubeliais
pusės puodelio (apie 100 gramų) blanširuotų pienių pumpurų
4 šviežių kiaušinių
2–3 valgomųjų šaukštų maltų saulėgrąžų branduolių
indelio grūdėtos varškės
pusės arbatinio šaukštelio žolelių druskos

Visus produktus išmaišome, kepame orkaitėje, 180oC temperatūroje, 35 minutes.

Skanaus!

Pienių šafranas
Pienių šafranas

1. Saulėtą vidurdienį prisiskinti pienių žiedų be kotelių, tik patį žiedyną.

2. Žiedus paskleisti ant šviesaus audinio ir palikti bent 4 valandoms, tuomet iš žiedų išsivaikšto visi gyventojai – vabalai ir skruzdės.

3. Tuomet žiedus sudėti į skardą ant virtuvinio popieriaus ir palikti šilčiausioje ir saulėčiausioje namų vietoje. Kasdien žiedus papurenti, kad visi tolygiai džiūtų. Žiedai susitraukia ir geltonieji žiedlapiai susiskleidžia į vieną vietą. Jei patraukus žiedlapiai lengvai atsiskiria nuo balto pūko, vadinasi, jie pasiruošę vartojimui. Džiovinimas gali trukti apie 10 dienų, o gal net 15.

4. Žiedlapius atskirti vieną nuo kito ir vėl paskleisti ant popieriaus iki pilnai išdžiūsta. Laikyti popieriniame maišelyje, sausoje ir tamsioje namų vietoje. Likę balti pūkučiai stiklinėje vazoje išstovės visus metus, jais galima puošti šventinį stalą.

Skanaus!