Miegamojo kambarys – ne mados, o sentimentų buveinė

Neuromokslininkės, tyrinėjančios miegą, dr. Lauros Bojarskaitės teigimu, miegamojo stilius, dizainas, spalvos, detalės turėtų atspindėti asmeninį stilių, kartais – ir pomėgius. „Kiekvieno skonis ir stilius skirtingi, tad svarbu pajusti, jei dar nežinome – skirti laiko ir išsigryninti, kas yra arčiausiai širdies, o tuomet pabandyti tai susikurti.

Galima įkvėpimo ieškoti internete ar tiesiog atidžiau apsidairant parduotuvėse: peržiūrėkite skirtingus miegamojo įrengimo būdus, sąmoningai atkreipkite dėmesį į tai, kas patraukia akį, atrodo labai malonu, sukelia jausmą „Ir aš taip norėčiau!“. Vieniems patiks šviesus ir minimaliai įrengtas miegamasis, kitiems bus priimtina daugiau dekoracijų turinti tamsesnių atspalvių miego erdvė“, – mintimis dalinasi dr. L. Bojarskaitė.

Neuromokslininkė dr. Laura Bojarskaitė

Tuo tarpu pasak IKEA interjero dizainerės Tomos Laucienės, jei miegamojo erdvė kuriama nuo nulio ar norisi turimą kambarį priartinti prie geresnio miego, pirmiausia verta išsirinkti geriausiai būtent to kambario erdvei tinkančius pagrindinius baldus – spintą ir lovą, o tada prie jų derinti smulkesnius baldus bei daiktus.

„Svarbu, kad baldai būtų tinkamo dydžio, mat turint daugiau, bet mažesnių, to pasekmė – po truputį ant jų paviršių besikaupiantys daiktai. Tai vizualiai sumažina erdvę, kuria netvarkos įspūdį. Tuo tarpu tinkamai parinkti, dideli ir talpūs baldai sukuria priešingą efektą – daiktai suranda savo vietas, atlaisvina grindų plotą ir priartina miegamąjį prie tokio, kuriame geriau jausimės ir lengviau užmigsime“, – įsitikinusi interjero dizainerė.

Anot T. Laucienės, norint save paskatinti greičiau eiti miegoti, tai lengviausia padaryti atsinaujinant miegamojo tekstilę bei dekoracijas: paieškokite naujų patalynės užvalkalų, pakeiskite kilimus, užuolaidas, dekoratyvinių pagalvėlių užvalkalus, užtiesalus. To imtis galima ir du kartus per metus: artėjant žiemai, rinktis tamsesnes spalvas, kailines pagalvėles, storesnes užuolaidas ar kilimus šilumai sulaikyti, o pavasariop – gaivius, šviesius tonus. Miegamajame rinkitės tokius aksesuarus, kurie asocijuotųsi su maloniais prisiminimais ar mėgiamomis veiklomis, vietomis.

Itin svarbūs apšvietimo sprendimai: saulei leidžiantis kambario šviesa turi keistis

Bet kokio amžiaus žmonėms, anot neuromokslininkės dr. L Bojarskaitės, pagrindiniai svarbiausi gero miego aspektai yra tinkama temperatūra, tamsa, švarus oras, tvarka, komfortas ir tyla.

„Vakarais ryški šviesa trikdo miegą. Saulei pradėjus leistis arba tris valandas prieš miegą nerekomenduojama būti ryškesnėje šviesoje nei yra už lango. Jei galite, nejunkite ryškių lempų, ekranų. Prieš miegą apšvietimas turėtų būti kuo mažiau intensyvus, kuo raudonesnis, nes oranžinė, raudona spalva primena saulėlydį. Jei turite galimybių, statykite šviestuvus ant žemesnių lentynų ar net grindų – svarbiausia, ne akių lygyje, o tokiu būdu dar mažiau šviesos pasieks mūsų akis“, – pataria neuromokslininkė.

Dizainerės T. Laucienės teigimu, vakarams ilgėjant, prie kambario jaukumo ir paruošimo miegui ypatingai prisideda jaukūs apšvietimo sprendimai. Bendrąjį miegamojo apšvietimą papildykite grindiniu šviestuvu skaitymui, staliniais, sieniniais ar spintos viršuje suprojektuotais šviestuvais, kurie skleidžia švelnią šviesą. Pastatę stalinį šviestuvą knygų lentynoje arba ant palangės, taip pat kambaryje sukursite jaukumo. Net ir mažiausioje erdvėje vietos atsiras bent jau prisegamiems šviestuvams. Skirtumas jaukumo atžvilgiu, įsitikinusi dizainerė, bus didžiulis, o švelni, neintensyvi šviesa leis greičiau atsipalaiduoti ir užmigti.

Tinkamiausi garsai ir oro temperatūra miegamajame

Ne mažiau geram miegui svarbi tyla. Pasak dr. L Bojarskaitės, labiausiai žadina ir trukdo miegui netikėti, staigūs, nenuspėjami garsai, mat jie smegenims signalizuoja pavojų. Tuo tarpu monotoniški, raminantys, gerai pažįstami, malonūs garsai, įvairi miegui skirta raminanti, pasikartojanti muzika yra ypač tinkama. Tai padeda nurimti ir greičiau užmigti, o drauge gerina miego kokybę. Be to, pasikartojanti, lėta, rami muzika ar tokie garsai kaip jūros ar miško ošimas itin patinka smegenims, nes jos taip supranta, kad šiuose garsuose nėra nieko staigaus ar gąsdinančio, kas mus galėtų prižadinti.

IKEA Interjero dizainerė Toma Laucienė

Interjero dizainerė antrina, jog yra dizaino sprendimų, kurie prisideda prie tylos kambaryje. „Miegamajame pakabintos ir garsą bei šviesą iš lauko sulaikančios, temdančiosios storos užuolaidos smegenims duos signalą, jog kambaryje – saugu ir galite nurimti, todėl kūnas atsipalaiduos ir galėsite lengviau užmigti. Prie garsų miegamajame absorbavimo prisideda ir storesni kilimai ar akustinės sienelės“, – patarimais dalinasi T. Laucienė.

Kalbant apie kūno temperatūrą, ji kinta dvidešimt keturių valandų ritmu, o tai labai svarbu pasirenkant tinkamą temperatūrą miegamajame: „Maždaug nuo 20 valandos kūnas lėtai, bet pradeda vėsti ir pasiekia žemiausią temperatūrą apie antrą valandą nakties. Būtent todėl mūsų miegamojo temperatūra turėtų tai leisti. Miegamajame neturėtų būti per karšta, o rekomenduojama temperatūra yra 16–20 laipsnių“, – tikina dr. L. Bojarskaitė. Išsimiegoti padeda ir grynas oras. Kambaryje, kuriame per mažai deguonies, yra per drėgna ar per sausa, per daug dulkių ar visokių alergenų, miegosime prasčiau. Todėl prieš miegą rekomenduojama išsivėdinti kambarį ar pasirūpinti švariu oru.

„Jei namai nėra labai užterštoje vietovėje, juos galima vėdinti praveriant langus. Patariama tai daryti naktį, kai oro kokybė lauke geriausia. Šaltuoju metų laiku patalpas vėdinkite intensyviai, bet trumpai. Pavyzdžiui, du kartus per dieną, ryte ir vakare, plačiai atverkite langus ir po kelių minučių vėl uždarykite. Neturėdami galimybės vėdinti kambario natūraliai, naudokite oro valytuvus: jie nustatytu greičiu traukia aplink esantį orą per filtrą arba filtrus ir atiduoda jį jau išvalytą į aplinką“, – pataria T. Laucienė.

Betvarkėje miegosime prasčiau

Miegamojo erdvėje, pasak dr. L. Bojarskaitės, ypatingai svarbi elementari tvarka. Netvarkinga, apkrauta miegamojo aplinka smegenims kelia stresą. Būtina pasirūpinti, kad miegamajame nebūtų per daug daiktų, nesusijusių su miegu ir poilsiu, jie visi turėtų savo vietą.

Mieganti pora, asoc. nuotr.

Antrina ir interjero dizainerė: „Reguliariai peržiūrėkite turimus drabužius ir daiktus bei įvertinkite, ar jie vis dar reikalingi, tuomet taps aiškiau, kokių daiktų laikymo sprendimų miegamajame reikia. Išnaudokite visas erdves daiktams laikyti, net po lova. Pavyzdžiui, lovadėžės – sumanus sprendimas bet kokiam būstui, kuriame trūksta vietos antklodėms, pagalvėms ar sezoniniams drabužiams laikyti. Jos su ratukais, todėl dėžes patogu ištraukti ir pastumti po lova. Pagalvokite ir apie nestandartinių erdvių išnaudojimą: galbūt toms kelioms knygoms, laikomoms ant palangės, būtų tinkama erdvė lentynoje, pritvirtintoje ant sienos virš kambario durų.“

Kaip išsirinkti tinkamiausią čiužinį: svarbu, kokioje pozoje esate įpratę miegoti

Anot T. Laucienės, bene didžiausią įtaką komfortui miego metu daro tinkamas čiužinys ir pagalvė. Per kietą čiužinį atpažinsite ant jo atsigulę – jausitės tarsi gulėtumėte ant lentos, o klubai ir pečiai neįdubs, čiužinys nepriglus prie kūno, liks tarpai. Tuo tarpu per minkštas čiužinys nesuteiks tinkamos atramos, gulėdami ant jo jausitės į jį tarsi įkritę. Ant tokio čiužinio neturėsite klubų ir pečių atramos, bus sunku keisti kūno padėtį miegant, įsitemps raumenys. Būtent jums tinkamas čiužinys suteiks atramą ten, kur jos reikia: klubų ir pečių srityse, tarp jūsų kūno ir čiužinio beveik nebus tarpų, stuburo padėtis bus natūrali, o kūnas galės atsipalaiduoti.

„Čiužinį rinkitės jį išbandydami parduotuvėje. Įprastai miegantiems ant nugaros rekomenduojama rinktis čiužinį be komforto zonų, miegantiems ant šono – su komforto zonomis, kad pečiai ir klubai galėtų lengvai sudubti į čiužinį. Miegantiems ant pilvo paprastai labiau tinka kietesnis čiužinys. Komforto zona reiškia, jog čiužinys padalintas į zonas, kurios skirtingoms kūno sritims suteikia skirtingą atramos lygį, kad būtų palaikoma taisyklinga stuburo padėtis. Daugelio žmonių klubų zona yra pati sunkiausia, todėl ją būtina tinkamai atremti ir čiužinio vieta ties klubais yra tvirtesnė. Pečiai, gulint ant šono, išsikiša labiau, todėl ši čiužinio vieta turi būti minkštesnė. Galvai ir pėdoms pakanka įprastos atramos. Čiužinys su komforto zonomis ypatingai tinka tiems, kurių pečių ir klubų sritys yra platesnės – čiužinys geriau prisitaiko prie kūno formos“, – pasakoja dizaino specialistė.

Miegant dviese, čiužinio plotis turėtų būti bent 140 cm. Būtų gerai, kad čiužinys turėtų ir judesių izoliaciją, jei vienas miegantysis dažnai vartosi arba keliasi anksčiau už kitą – būtų išvengta trikdžių miego metu. T. Laucienė rekomenduoja rinktis kišeninių spyruoklių čiužinius, nes juose visos spyruoklės veikia individualiai. Galima naudoti du mažesnių išmatavimų čiužinius ir juos įdėti į vieną lovos rėmą, jei poroje žmonės mėgsta skirtingo kietumo čiužinius. Įdėjus įdėklą tarp čiužinių, tarpas uždengiamas. Miegant dviese, taip pat galima rinktis čiužinį su viskoelastiniu sluoksniu, kuris suteiks reikiamą atramą ir komfortą, prisitaikys prie kūno formos ir mažins kūno judesių perdavimą.

Pagalvė ir antklodė: į ką atkreipti dėmesį

„Naujausio IKEA miego tyrimo duomenimis, paklausti, kas svarbiausia besirenkant su miegamuoju susijusias prekes – patalynę, pagalves ir kita – 76 proc. lietuvių atsakė, kad pagrindinis kriterijus yra patogumas. Norint pasirinkti tinkamą pagalvę, reikia pagalvoti apie du pagrindinius dalykus: miegojimo padėtį ir pagalvės kietumą. Pagalvės sukurtos taip, kad suteiktų skirtingą atramą, priklausomai nuo jūsų įprastos miegojimo padėties. Tinkama pagalvė turėtų išlaikyti galvą tokioje padėtyje ir tokiu kampu, koks yra, kai stovite tobula laikysena.

Pagalvės, skirtos miegantiems ant nugaros, sukurtos taip, kad užtikrintų puikią atramą viršutinei nugaros daliai ir kaklui, be to, jos užtikrina puikų paminkštinimą galvai ir leidžia tiesiog atsipalaiduoti. Pagalvės, skirtos miegantiems ant šono, yra ne per kietos ir ne per minkštos, kad galėtumėte patogiai atremti galvą ir kaklą. Visko po truputį. Pagalvių forma užtikrina patogumą, nesvarbu, kaip žmogus miega. Jos visiškai nespaudžia galvos, kaklo ir pečių, kad galėtumėte ramiai miegoti, net jei žmogus nenustoja judėti“, – kaip pasirinkti tinkamiausią pagalvę, pasakoja T. Laucienė.

Miegas, asoc. nuotr.

Pagalvės dar skirstomos į viskoelastinio putų poliuretano ir ergonomines, kurios būna įvairių formų ir dydžių, skirtos įvairioms miegojimo padėtims. Pūkinės ir plunksnų pagalvės yra labai jaukios ir patogios galvai. Jos, pasak T. Laucienės, – itin patvarios ir suteikia tinkamą atramą, leidžia kvėpuoti ir sugeria drėgmę. Poliesterio ir mikropluošto pagalvės tinka kiekvienam, nesvarbu, ar miegate ant nugaros, pilvo, ar ant šono. Jas taip pat galima skalbti skalbimo mašinoje, todėl užtikrinama jų švara ir gaivumas.

Kalbant apie antklodes, anot T. Laucienės, yra du pagrindiniai dalykai, kuriuos verta žinoti. Pirmiausia, tinkama antklodė bus pagaminta iš orui laidžių medžiagų, leidžiančių palaikyti pastovią kūno temperatūrą. Antra, tobula antklodė bus būtent jums tinkamo svorio ir matmenų. Šiltuoju sezonu rekomenduojama naudoti vėsesnę antklodę, kuria užsikloję jaustumėtės maloniai ir pernelyg nesukaistumėte, o artėjant šaltajam sezonui rinktis šiltesnę. Universalus sprendimas – pasirinkti visiems sezonams tinkamą dviejų dalių antklodę. Jos komplektą sudaro dvi atskiros antklodės – vėsi ir šilta. Jas galima naudoti atskirai arba abi kartu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją