Tyrimai rodo, kad kartais kai kurioms moterims gali prireikti daugiau miego nei vyrams. Anot miego specialistės, viena iš pagrindinių priežasčių – moterys paprasčiausiai labiau pavargsta.

„Moters smegenys yra linkusios atlikti daugiafunkcines užduotis vienu metu, todėl tam reikia didesnės kognityvinės energijos. Taip pat hormoniniai pokyčiai, tokie kaip menstruacinis ciklas, nėštumas ar menopauzė, gali turėti įtakos miego kokybei ir poreikiui. Pavyzdžiui, nėštumo metu ar per menstruacijas moterys gali jausti padidėjusį nuovargį ir didesnį poreikį miegui“, – sako A. Ramanauskė. Ji priduria, kad vis dėlto individualūs miego poreikiai dažniau priklauso ne nuo lyties, o daugelio kitų veiksnių, tokių kaip gyvenimo būdas, genetika ir bendra sveikata.

Atsakė, ar moterims reikia daugiau miego nei vyrams

Miego specialistė tikina, kad mintis, jog moterims reikia daugiau miego, iš dalies kilo dėl to, kad būtent moterys susiduria su daugiau streso faktorių, tokių kaip darbo ir šeimos įsipareigojimų derinimas, o tai gali skatinti didesnį nuovargį ir didesnį miego poreikį.

„Kažkiek įtakos gali turėti ir šiuo metu populiari ilgaamžiškumo tendencija. Moterys dažniausiai gyvena ilgiau nei vyrai ir tai kartais gali būti siejama su didesniu dėmesiu sveikatai, įskaitant miegą. Ilgalaikė sveikatos priežiūra, poilsis ir miegas yra svarbūs aspektai norint išlaikyti gerą sveikatą“, – pabrėžia ji.

Svarbu klausyti savo kūno

Egzistuoja populiarus teiginys, kad 8 valandos yra idealus miego laikas, bet, kaip tikina Delfi kalbinta specialistė, tai nėra universali taisyklė visiems.

„Miego poreikis gali skirtis priklausomai nuo amžiaus, sveikatos ir kitų individualių veiksnių. Pavyzdžiui, suaugusiems žmonėms dažniausiai rekomenduojama miegoti nuo 7 iki 9 valandų per parą. Tačiau kai kuriems žmonėms gali pakakti 6 valandų, o kitiems gali prireikti ir daugiau nei 9 valandų miego“, – sako A. Ramanauskė.

Svarbu ne tik miego trukmė, bet ir kokybė

Anot miego specialistės, svarbu ne tik miego trukmė, bet ir jo kokybė, o tai galioja abiems lytims.

„Kai kuriems žmonėms gali prireikti daugiau miego, jei jų miego kokybė nėra gera dėl patiriamo streso ar pan.“, – pabrėžia ji.

Miego poreikis yra labai individualus ir taip pat priklauso nuo daugelio veiksnių, tokių kaip genetika, amžius, gyvenimo būdas ir sveikatos būklė. Kai kurie žmonės gali jaustis puikiai miegodami mažiau nei rekomenduojamos valandos, o kitiems gali prireikti daugiau poilsio.

„Vis dėlto verta atsižvelgti į bendrąsias rekomendacijas, kurios nustato tam tikras gaires, padedančias užtikrinti pakankamą poilsį ir gerą sveikatą. Miego valandų skaičius neturėtų būti mažesnis nei mažiausia nurodyta norma“, – įsitikinusi A. Ramanauskė.

Anot jos, svarbiausia yra atkreipti dėmesį į savo kūno signalus – jei žmogus jaučiasi pavargęs, turi sunkumų susikaupti ar išlaikyti dėmesį, tai gali reikšti, kad jam trūksta miego.

„Dėl šios priežasties svarbu eksperimentuoti su miego trukme, kad būtų galima rasti tinkamą balansą ir užtikrinti geriausią savijautą“, – sako specialistė.