A. Ramanauskė sako, kad nekokybiškai pamiegojus prasčiau susikaupiama, trūksta koncentracijos, energijos, sunku išlaikyti dėmesį, įsiminti informaciją, dingsta produktyvumas, kamuoja nuotaikų kaitos. Be viso to, galime pradėti jausti depresijos, nerimo simptomus, vėliau tai gali sukelti cukrinį diabetą, aukštą kraujospūdį.

„Kelkitės ir eikite miegoti visada tuo pačiu metu, net ir savaitgaliais. Nenaudokite elektros prietaisų likus valandai iki miego. Būkite lauke, saulės šviesoje, gaukite gryno oro. Reguliariai sportuokite. Susikurkite miego aplinką – ji būti komfortiška, raminanti, skatinanti miegoti. Prieš miegą nederėtų valgyti saldumynų, sportuoti, naršyti internete, žiūrėti įtraukiančių serialų ar filmų“, – pataria pašnekovė.

Miego specialistė Agnė Ramanauskė

Į klausimą, kiek iš esmės svarbu tinkamai įrengti miegamąjį, kad miegas būtų kokybiškas, specialistė atsako, kad žmogus vidutiniškai miega vieną trečdalį savo gyvenimo, – tai reiškia, kad miegamajame ir lovoje mes praleidžiame daugiau laiko nei visur kitur, todėl labai svarbu, kad šios patalpos aplinka būtų kiek įmanoma sveikesnė ir skatintų atkuriantį, ramų bei kokybišką miegą.

„Vertindama miego aplinką vadovaujuosi 5 pojūčiais, tai rega, prisilietimas, kvapas, garsas ir skonis. Visi šie dalykai veikia mūsų miego kokybę, kadangi bemieges naktis lemia ne tik fiziniai, bet ir psichiniai pojūčiai, didelė to dalis yra aplinka, kuri mus supa prieš užmiegant, miegant ir atsikeliant. Taigi būtent aplinka labai svarbi, kad miegas būtų kokybiškas“, – sako ji.

Miegamajame svarbiausi yra 3 dalykai

A. Ramanauskė sako, kad kalbant apie daiktų išdėliojimą ir miegą, reikia atsižvelgti į kelis dalykus: šviesą, spalvą ir tvarką.

„Kambarys turėtų būti tvarkingas ir neapkrautas daiktais. Aplinka – kuo minimalesnė, kad mūsų neblaškytų, o sukurtų atpalaiduojančią nuotaiką, skirtą tik miegui. Lova kriterijų neturi – galite rinktis tokią, kokia tik jums patinka, tačiau būtent į čiužinį reikia investuoti. Pagalvokite – juk lovoje praleidžiate daugiau laiko nei bet kur kitur ir čiužinį naudojate kasnakt“, – sako miego specialistė.

Pasak jos, lova turėtų būti pastatyta tinkamoje vietoje – atsižvelgiant į langus ir natūralios (pavyzdžiui, saulės, mėnulio) bei nenatūralios (lempų, gatvių šviestuvų) šviesos kiekį. Stenkitės nestatyti lovos tiesiai priešais langą, kuris nukreiptas į rytus, nes kelsitės su saule.

Naudokite žemos galios lemputes. Galite netgi pakeisti jungiklius į šviesos reguliatorius. Stenkitės sumažinti bendrą galią vatais miegamajame iki 45 arba mažiau. Šioje patalpoje venkite ryškaus apšvietimo.

Nepamirškite naktinių užuolaidų arba vadinamųjų black out ritininių užuolaidų langams uždengti. Miegamasis turi būti visiškai tamsus, nes net menkiausias šviesos plyšelis gali mus prikelti, nors to sąmoningai net nesuprasime. Jei neturite tinkamų užuolaidų, akių raištis yra nuostabus sprendimas.

Gerai išsimiegoti labai svarbu: nuo to priklauso ir kita diena, ir mūsų sveikata

„Ne visada suprantame, kokį stiprų poveikį mūsų psichiniams ir fiziniams pojūčiams daro spalvos. Neutralios, pavyzdžiui, šviesiai pilka, rusva arba smėlio, trykšta raminamuoju poveikiu, tad daugeliui tai gali būti tinkamas pasirinkimas. Žemės spalvos švelnios, tad jūsų miegamasis bus šiltas ir jaukus.

Kalbant apie čiužinį, tai pasirinkimo dalykas. Parduotuvėje išbandykite įvairaus tipo, įvairių gamintojų čiužinius ir rinkitės pagal tai, ką sako jūsų kūnas. Nespręskite apie čiužinį iš jo pavadinimo, garsenybių rekomendacijų arba pardavėjo žodžių. Vadovaukitės savo intuicija. Rinkitės iš spyruoklinių, viskoelastinių, poliuretano ir latekso čiužinių“, – pataria A. Ramanauskė.

Dažniausios klaidos, įrengiant miegamąjį

Paklausus, kokių netinkamų pasirinkimų miegamuosiuose pastebi dažniausiai, A. Ramanauskė atsako, kad klaidų egzistuoja tikrai nemažai.

„Dažna klaida, kad miegamajame per šviesu. Žmonės linkę nekabinti tamsių užuolaidų, ir kambariai būna gerokai per šviesūs. Taip pat ryškiomis spalvomis dažytos sienos. Per daug apšvietimo, taip pat televizorius kambaryje. Veidrodžiai priešais lovą dažniausiai nebus geras pasirinkimas, kai pramerkę akis matysime savo atvaizdus. Tai gali blaškyti, kai kuriuos net bauginti. Rekomenduočiau nesirinkti spintų su veidrodžiais ar atskirai nekabinti bent ten, kur galite juos matyti gulėdami lovoje“, – pataria miego ekspertė.

Pasak pašnekovės, žmonės dažnai pagaili pinigų kokybiškoms pagalvėms ir čiužiniui: „Siūlau pagalvoti – jeigu jau dvejojate dėl pagalvės kainos, pagalvokite, kiek išleidžiate kitiems daiktams, kuriuos naudojate kiekvieną dieną, pavyzdžiui, drabužiams ir aksesuarams. Jeigu turite kostiumą, kurį nešiojate 12 valandų per dieną, keturias dienas per savaitę ir kuris jums tarnauja trejus metus, tai iš viso – 7200 naudojimo valandų. Jūsų pagalvė naudojama kiekvieną naktį, apytiksliai 8 valandas, vadinasi, 2920 valandų per metus! Nenuvertinkite geros pagalvės vertės ir pirkite protingai.“

Kaip išsirinkti čiužinį ir pagalvę

IKEOS interjero dizainerė Toma Laucienė sako, kad jei jau kuriate nuo nulio ar norite, kad miegamajame geriau miegotųsi, pirmiausia reiktų išsirinkti būtent to kambario erdvei skirtus pagrindinius baldus – spintą ir lovą, tada prie jų derinti smulkesnius baldus bei daiktus. Labai svarbu, kad baldai būtų tinkamo dydžio. Lovadėžės – sumanus sprendimas bet kokiam būstui, kai norima sutaupyti vietos.

„IKEA“ interjero dizainerė Toma Laucienė.

Ekspertė siūlo bendrąjį miegamojo apšvietimą papildyti grindiniu šviestuvu, kad būtų patogiau skaityti, staliniais, sieniniais ar spintos viršuje suprojektuotais šviestuvais, kurie skleidžia švelnią šviesą. Pastačius stalinį šviestuvą knygų lentynoje arba ant palangės kambaryje taip pat sukursite jaukumo įspūdį. Net ir mažiausioje erdvėje atsiras vietos bent jau prisegamiems šviestuvams – skirtumas jaukumo atžvilgiu bus didžiulis, o švelni, neintensyvi šviesa leis greičiau atsipalaiduoti bei užmigti.

Kalbant apie komfortą, pasak specialistės, čiužinys būna padalintas į zonas, kurios skirtingoms kūno sritims suteikia skirtingą atramos lygį, kad būtų palaikoma taisyklinga stuburo padėtis. Daugelio žmonių klubų zona pati sunkiausia, tad ją būtina tinkamai atremti, – čiužinio vieta ties klubais yra tvirtesnė. Pečiai, gulint ant šono, išsikiša labiau, todėl ši čiužinio vieta turi būti minkštesnė. Galvai ir pėdoms pakanka įprastos atramos. Čiužinys su komforto zonomis ypač tinka tiems, kurių pečių ir klubų sritys platesnės – čiužinys geriau prisitaiko prie kūno formos.

Rekomenduojama rinktis kišeninių spyruoklių čiužinius: tokiuose visos kišeninės spyruoklės veikia atskirai. Jei miegama dviese, galima rinktis čiužinį su viskoelastiniu sluoksniu, kuris suteiks reikiamą atramą ir komfortą, vadinasi, prisitaikys prie kūno formos ir mažins kūno judesių perdavimą.

„Norint pasirinkti tinkamą pagalvę, reikia pagalvoti apie du pagrindinius dalykus – miegojimo padėtį ir pagalvės kietumą. Pagalvės, skirtos miegantiems ant nugaros, sukurtos taip, kad užtikrintų puikią atramą viršutinei nugaros daliai ir kaklui, be to, galva guli minkštai ir galima tiesiog atsipalaiduoti. Pagalvės, skirtos miegantiems ant šono, yra ne per kietos ir ne per minkštos, galite patogiai atremti galvą ir kaklą“, – sako dizainerė T. Laucienė.

Labai svarbu pasirinkti tinkamą čiužinį ir pagalvę