Ingredientai
Gaminimo eiga
Tikroji pomidorų tėvynė yra Pietų ir Centrinė Amerika. 1519 m. ispanai pomidorus atrado Montesumos sode ir parsivežė jų sėklų į Europą. Tačiau ilgą laiką čia pomidorai buvo sodinami ir auginami kaip dekoratyviniai augalai (netinkami valgyti).
Iš pradžių žmonės augino mažus geltonus pomidoriukus. Todėl daugelyje šalių juos vadino „auksiniais“ arba „meilės obuoliukais“. O pats žodis „pomidoras“ kilo iš ispanų kalbos žodžio tomate, kurį šie perėmė iš actekų (tomatl) ir šiek tiek palengvino.
Pomidorų sriuba atsirado tik XIX a. pabaigoje (pirmasis pomidorų sriubos receptas priskiriamas šefei Marijai Parloa (1872 m.). Tuo metu pomidorus jau mėgo ir gausiai valgė ne tik dėl ypatingo jų skonio, bet ir dėl naudos žmogaus sveikatai. Dėl ypatingų savybių šios daržvės konservai yra vieni populiariausių ir įvairiausių: gabaliukai, tyrės, sveiki konservuoti pomidorai ir pan.
Pomidorus perpjaukite į keturias dalis ir nupjaukite vidinį (žalsvą) stiebelį. Supjaustytus pomidorus išdėliokite ant skardoje pakloto kepimo popieriaus.
Ant skardos taip pat išdėliokite sutraiškytas česnako skilteles (su lukštais), žiedais supjaustytus svogūnus, rozmarino šakeles, lauro lapus, šviežius čiobrelius ir apibarstykite Provanso žolelėmis.
Iškepusius pomidorus kartu su iškepusiais svogūnais bei česnako skiltelėmis (nuvalytomis) perdėkite į kitą puodą (būtų geriau, jei nuluptumėte pomidorų odeles). Taip pat į puodą supilkite skardoje likusį skystį (jį reikia nukošti nuo prieskoninių žolių).
Į puodą su pomidorais supilkite 500 ml sultinio, balzaminį actą, sudėkite baziliko, petražolių lapelius, kajeno pipirus, druską ir maltus juodus pipirus.
Skanaus!