Ingredientai
Mėgstantieji lietuvišką virtuvę nėra abejingi cepelinams. Gaminame su mėsa, grybais, o šįkart – su varške. Patiekite cepelinus su grietine ar spirgučių padažu.
Gaminimo eiga
1. 1 kg bulvių švariai nuplaukite ir išvirkite su lupenomis. Atvėsusias bulves nulupkite ir sumalkite mėsmale. Likusias bulves nuskuskite ir smulkiai sutarkuokite. Naudodami sūrmaišio audinį, tarkius nusunkite, nuspausdami kiek galima daugiau skysčio.
2. Bulvių sunką palikite, kad nusistovėtų krakmolas. Tada skystį atsargiai nupilkite į vandenį, kuriame virsite cepelinus (taip verdami cepelinai bus baltesni), o dubens dugne nusistovėjusį krakmolą sudėkite į tarkuotų bulvių masę. Jei matote, kad krakmolo susidarė nedaug, įberkite 2-3 šaukštus pirktinio bulvių krakmolo.
3. Tam, kad tarkiai nepatamsėtų, galima įdėti sutrintą vitamino C tabletę. Užvirinkite ½ stiklinės pieno ir užplikykite išspaustus bulvių tarkius. Įdėkite sutrintas virtas bulves, pasūdykite ir gerai išminkykite. Bulvių masę labai svarbu gerai išminkyti, tuomet verdant cepelinai nesuirs. Kuo daugiau įdėsite virtų bulvių, tuo cepelinai bus minkštesni. Pats geriausias santykis – 1:3.
4. Varškę sutrinkite su grietine, kiaušiniais ir prieskoniais.
5. Iš gerai išminkytos bulvių masės drėgnomis rankomis formuokite norimo dydžio didžkukulius. Ant delno išplokite tešlą, dėkite gabalėlį įdaro, apspauskite ir tarp delnų formuokite pailgus didžkukulius.
6. Didžkukulius dėkite į didelį kiekį pasūdyto verdančio vandens ir virkite apie 20 min. Jei bulvės pasitaikė nelabai krakmolingos, į verdantį vandenį įpilkite truputį šaltame vandenyje ištirpinto krakmolo, tada būsite tikri, kad verdami didžkukuliai nesuirs.
7. Patiekite su spirgučių padažu ar greitine.
Skanaus.