Mūsiškės tarp 18-os finalininkių, dėl medalių kovosiančių sekmadienį nuo 12 valandos, prasibrovė sėkmingai pasirodžiusios paskutinėje bėgimo ir šaudymo rungtyje.

Laura A grupės pusfinalyje atbėgo devinta, o Gintarė B grupėje – šešta. Bendroje pusfinalio rikiuotėje G. Venčkauskaitė atsidūrė 13-a (1392 tšk.), o L. Asadauskaitė-Zadneprovskienė – 16-a (1389 tšk.).

Geriausią rezultatą užfiksavo britė Kerenza Bryson (1402 tšk.).

Išviso šiuolaikinės penkiakovės varžybas pradėjo 36 olimpiečių, o po atkaklių pusfinalių į finalą pateko tik pusė jų – 18.

Užvakar surengtame pagrindiniame fechtavimo etape abi lietuvės laimėjo po 16 iš 35 dvikovų ir turi po 205 taškus, kurie joms bus įskaičiuoti ir į finalo įskaitą.

Po fechtavimosi rungties abi sportininkės dalinosi 20-26 pozicijas.

Penkiakovininkės buvo padalintos į dvi pusfinalio grupes. L. Asadauskaitė-Zadneprovskienė pateko į A grupę, o G. Venčkauskaitė – į B.

A grupės pusfinalis prasidėjo jojimo rungtimi.

Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė surengė solidų pasirodymą jojimo rungtyje. Lietuvės žirgas numetė tik vieną kliūtį ir sportininkė iš maksimalių 300 taškų surinko 291 tašką.

Įpusėjus rungčiai olimpinė čempionė jojime žengė ketvirta. Be klaidų (300 taškų) rungtį kol kas buvo atlikusios tik dvi sportininkės – italė Alice Sotero ir čekė Lucie Hlavackova.

Lietuvė po jojimo rungties iš viso turėjo 496 taškus ir pusfinalyje rikiavosi 10-a.

Sportininkių laukė papildomas fechtavimo etapas.

Po papildomos fechtavimo rungties L. Asadauskaitė-Zadneprovskienė liko su 496 taškais ir užima 11-ą vietą. Iki reikalingos devintosios pozicijos Laura atsilieka tik 6 taškais.

Penkiakovininkės persikėlė į plaukimo rungtį.

L. Asadauskaitė-Zadneprovskienė plaukimo rungtį įveikė per 2 min. 23.71 sek. ir uždirbo 263 taškus. Iš viso ji buvo sukaupusi 759 taškus ir žygiavo 12-a.

Lauros dar laukė bėgimo ir šaudymo rungtis, kuri yra jos arkliukas. Norint patekti į finalą jai reikėjo panaikinti 20 sekundžių deficitą.

Lemiamoje atkarpoje spurtavusi L. Asadauskaitė-Zadneprovskienė išplėšė 9-ąją vietą ir pateko į šiuolaikinės penkiakovės olimpinį finalą!

Lietuvė likus 600 metrų iki lenktynių pabaigos rikiavosi 11-oje vietoje, bet sprintas paskutiniame rate leido šiai aplenkti dvi sportininkes ir užsitikrinti paskutinį kelialapį į finalą( (1389 tšk.).

B pusfinalyje startavo G. Venčkauskaitė.

Puikus G. Venčkauskaitės startas! Jojimo rungtį olimpietė įveikė be klaidų ir surinko maksimalų taškų skaičių – 300!

Po jojimo rungties lietuvė turi 505 taškus ir rikiuojasi 8-oje vietoje. Į finalą patenka devynios geriausią rezultatą pasiekusios sportininkės.

Penkiakovininkės keliavo į papildomą fechtavimo etapą.

G. Venčkauskaitei šioje rungtyje taškų kraičio papildyti nepavyko.

Lietuvė ruošėsi plaukimo rungčiai.

G. Venčkauskaitė plaukimo rungtį įveikė per 2 min. 19,15 sek. ir užsidirbo 272 taškus.

Prieš lemiamą bėgimo ir šaudymo rungtį lietuvė dalinosi 10-11 pozicijas. Nuo devintosios vietos ją skyrė 5 sekundės.

Gintarė šį deficitą greitai panaikino ir užtikrintai įsiveržė į finalininkių gretas – ji finišavo šešta (1392 taškai).

Pirmą kartą pagal naują formatą vykstančiame olimpiniame penkiakovininkių turnyre visos sportininkės suskirstytos į dvi grupes po 18. Į finalą iš kiekvienos grupės pateko po devynias olimpietes.

Jojimo rungties maršrutą sudaro 12 kliūčių, bet reikia atlikti 15 šuolių. Kiekviena sportininkė prieš jojimą turi po 300 taškų. Tiek jų gali iškovoti, jei nenumeta nė vienos kliūties ir neviršija laiko limito. Po 7 taškus atimama už kiekvieną numestą kliūtį, minus 10 – už sustojimą, po 1 tašką – už kiekvieną viršytą jojimui skirto laiko sekundę. Kai užsispyręs žirgas visai nešoka per kliūtį arba numeta raitelį, galima likti visai be taškų. Tada jau baigiasi ir kova daugiakovėje.

Netrukus po jojimo varžybų vyksta papildomas fechtavimo etapas. Jame pirmos susitinka paskutines dvi vietas užimančios sportininkės. Nugalėtoja žengia toliau ir susirungia su aukštesnę vietą užimančia varžove, tad paskutinei išsilaikiusiai šiose kovose tenka susidurti su bendrosios įskaitos lydere. Už pergalę skiriami du taškai.

Vėliau olimpietės keliaus į baseiną, kur lenktyniauja 200 m laisvuoju stiliumi rungtyje. Čia atspirties taškas – 2 min. 30 sek. rezultatas. Prie tiek ar mažiau laiko distanciją įveikusi sportininkė gauna 250 taškų. Už kiekvieną šį laiką viršijančią sekundę atimama po tašką, o jei plaukiama greičiau, kiekviena sekundė papildo taupyklę vienu tašku.

Ir galiausiai stoja prie kombinuotos bėgimo ir šaudymo rungties starto linijos. Prieš kombinuotą rungtį visi taškai paverčiami sekundėmis. Pirma startuoja varžybų lyderė, o kitos – tokiu intervalu, kiek sekundžių yra nuo jo atsilikę. Sportininkėms reikia įveikti 5 ratus po 600 m ir keturis kartus šaudykloje lazeriniu pistoletu kuo greičiau užgesinti po penkias taikinio lemputes. Tiesa, ir nepataikiusi į visus taikinius po 50 sek. olimpietė gali bėgti toliau.

Visas rungtis planuojama įveikti per pusantros valandos – būtent tai ir yra naujojo formato privalumas, padedantis šią sporto šaką padaryti kuo patrauklesnę žiūrovams.