„Tamsiuoju ir šaltuoju laikotarpiu, kuomet pakinta seratonino kiekis, žmonės pradeda jausti tam tikrus negalavimus – nerimus, nervingumas, miego sutrikimai, darbingumo sumažėjimas. Tai mes visada skubame jiems padėti, nuraminti, nes šią problemą eilę metų žinome, – sako „Camelia“ vaistininkė Virgilija Bečelytė. – Tai lemia nebūtinai D vitamino trūkumas. Žmonės įsisuka į tą šventinė sūkurį, nori viską spėti, dovanėlių pripirkti ir tiesiog tame maratone pamiršta save“.
Pašnekovė savo, kad skuba turi net kelis neigiamus dedamuosius – žmogus pamiršta kokybiškai pailsėti, susidėlioti savo dienos rėžimą, subalansuoti mitybą. Visi šie veiksniai, anot vaistininkės, atsisuka sveikatos sutrikimais.
Virgilija Bečelytė

„Pirmiausia šiame šventiniame šurmulyje turėtų būti tarp pagrindinių gyvenimo dalykų balansas. Tarp darbo, buities, fizinio ir psichinio poilsio, tai yra labai svarbu. Kitas dalykas – reikia planuoti. Planuojant išvengiama chaoso, žinai, ką darysi, kiek padarysi ir nieko nereikia palikti paskutinei dienai. Jei neužtenka planuoti, tuomet yra pagalbinių priemonių nusiraminti. Mes, kaip vaistininkai, pirmiausia siūlome natūralių priemonių, žolinių preparatų, žolelių pavidalu. Jei miego kokybė suprastėjo, siūlome netgi kvėpavimo pratimus atlikti. Viskas, kas yra natūralu – yra sveika ir žmogui į naudą“, – pasakoja vaistininkė, kaip susidoroti su nerimu ir jauduliu prieš šventes.
Anot V. Bečelytės, daug skysčių vartoti nelinkę lietuviai vargu ar gali išgerti per daug žolinių arbatų, tačiau gana rimta problema yra reklamas sekantys vyresni žmonės, kurie nori įsigyti kuo daugiau įvairių papildų. Pašnekovė sako, kad bendraujant su tokiais klientais reikia labai gerai įsigilinti, ką jie jau vartoja, nes būna ir taip, kad žmogus jau vartoja tai, ko ieško vaistinėje.
Imunitetas

„Aš sakau, kad yra viena tokia taisyklė – mažiau yra geriau. Arba viską vartoti atskirai, neįsimesti į saują visos Mendelejevo lentelės. Jei būtų subalansuota mityba, galbūt ir nieko nereikia, bet aš nepažįstu savo rate tokių žmonių, kurie susidėlioja dienos racioną, jau nekalbant apie savaitę. Visada galima naudoti žuvų taukus, nes jei žuvies valgo mažai, tiesiog negauna tų reikalingų riebiųjų rūgščių, kurios naudingos organizmui, naudingos imuninei sistemai, cholesterolio mažinimu ar aterosklerozės profilaktikai“, – įvardija vaistininkė, koks papildas tikrai nepakenks žmogui.

Imunitetą stiprinti rekomenduojama visus metu. V. Bečelytė sako, kad tam taip pat rekomenduojama pasitelkti natūralias priemones.

„Svarbiausia yra mūsų mityba. Viskas, ką gauname natūraliu būdu ir yra naudinga mūsų organizmui. Bet šiuolaikinis gyvenimo tempas padiktuoja kitokias sąlygas, mes kitaip į viską žiūrime, nieko nespėjama, pavalgome, dažniausiai, galbūt, vakare. Žinoma, tada į pagalbą reikia pasikviesti maisto papildus. Kaip ir sakiau, reikėtų vartoti viską atskirai – pasiskiriame gerti žuvų taukus tam tikrą laikotarpį, C vitaminą. Kiekvienas turi jausti savo organizmą, nes organizmas viską padiktuoja ir pasako. Tiesiog reikia į jį įsiklausyti“, – sako V. Bečelytė.

Pašnekovė pataria kartą į metus atlikti išsamų kraujo tyrimą ir sužinoti, kokių elementų trūksta – tik tuomet pradėti vartoti.

„Kai kas jaučia, pavyzdžiui, jei traukia kojas mėšlungis, tikas, aritmija – žino, kad jam trūksta magnio. Tai jau žmogus įsiklauso į save. Viską reikėtų vartoti taip, kad neviršyti rekomenduojamų paros normų“ – primena pašnekovė ir tiems, kurie seka savo organizmo pojūčius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)