Mėsos racione vis mažėjo, o galiausiai, kai jos suvalgydavau, pasidarydavo taip bloga, kad galvodavau, kam man jos reikia. Visgi tada padariau kitą klaidą – nustojus valgyti mėsą persiorientavau į grūdines kultūras. Bet juose daug trąšų, pesticidų.

Kadangi tuo metu intensyviai bėgiodavau, pradėjo skaudėti kelius, tada man buvo virš 40 metų. Pradėjau domėtis, kodėl taip yra, visi sakė, kad dėl to, jog mėsos nevalgau. Pradėjau skaityti ir domėtis, kodėl taip yra“, – Žinių radijo laidoje „Sveikatos laikas“ kalbėjo J. Maksvytis.

Po kurio laiko, atsisakęs mėsos, vyras apribojo cukrų ir atsirinko grūdinius produktus – iš jų dabar valgo soras, sorgus, grikius, tam tikras ryžių rūšis. Tiesa, ir juos renkasi ekologiškus.

„Tikrai tikiu, kad ekologiški produktai ir yra ekologiški, nes žinau visą sertifikavimą, taisykles, dideles baudas. Jei jų nesilaiko, po to reikia grąžinti išmokas, o tai ūkininkui būtų labai sunku“, – sakė laidos pašnekovas.

Kitas įdomus J. Maksvyčio pasirinkimas – iš raciono išbrauktos visos sėklas turinčios daržovės.

Sveika mityba

„Tai visokie agurkai, cukinijos, moliūgai. Sėklose yra lektinas, kuris, kaip suprantu, yra augalo apsauga nuo to, kad jį kažkas suvalgys. Ta apsauga žmogaus organizme patampa „blogiečiais“, jei jie sugeba prasiskverbti per kraują ir nukeliauti, pavyzdžiui, į sąnarį, prasideda uždegimas“, – savo nuomonę dėstė J. Maksvytis.

Racione liko visos lapinės, ropinės daržovės, taip pat batatai, topinambai.

J. Maksvytis sako, kad vakare pats pasidaro kitos dienos pietus, o jei nieko nepasiima, važiuoja į kavinę ir valgo žuvį.

Saldumynus iš raciono esu išbraukęs, valgau tik 85 proc. juodą šokoladą. Liko vaisiai. Visi desertai, pieno produktai yra išbraukti, išskyrus kietą sūrį. Kavos nemėgstu, dėl to geriu žaliąją arbatą“, – sakė pašnekovas.

Be visų mitybos pokyčių, vyras pradėjo gerti daug vandens – kasdien jo išgeria po 2,5 l. Taip pat kasdien pradėjo daryti kvėpavimo pratimus, o dabar gali išbūti nekvėpavęs 4 minutes. Ne svetimas J. Maksvyčiui ir sportas – jis užsiima plaukimu ir šiaurietišku ėjimu, per valandą nueina 6 km. Sako, kad po darbo taip pasivaikščiojus, visos blogos mintys išgaruoja.

„Tyrimai visi geri. Gydytojai sakė, kad gyvensiu 120 metų, tik neaišku, ar aš tiek noriu“, – juokavo pašnekovas.

Kretingiškis pasakoja, kad kasdien keliasi 6 val. ryte be žadintuvo, o miegoti eina 22.30 val. Tada išgeria 2 stiklines šilto vandens, pasimankština, eina į šaltą dušą ir į darbą.

„Aš taip gyvendamas jaučiuosi visiškai komfortiškai, turiu įpročius. Tam, kad žmogus būtų visada jaunas, reikia nuolat mokytis, tobulėti, susitvarkyti su sveikata ir įgyvendinti tikslus“, – samprotavo J. Maksvytis.