Karoliniškių poliklinikos gydytoja gastroenterologė Diana Vižinytė LNK Žinioms sako, kad po tyrimų radus padidėjusį cholesterolį reikia įsivertinti, kokia yra mityba, ar pakankamas fizinis aktyvumas ir kaip valdomas stresas.

„Daug veiksnių nulemia padidėjusį cholesterolį. Yra hipotezių, kad ir genetika turi įtakos. Cholesterolio padidėjimą skatina antsvoris, nesveika mityba, rūkymas, alkoholio vartojimas. Visą tai reikėtų riboti“, – kalbėjo D. Vižinytė.

Nors stresą šiuolaikiniame pasaulyje suvaldyti sunku, bet reikėtų stengtis jį sumažinti.

„Yra visokių tyrimų ir mokslinių įrodymų, kad reikia sau pasakyti, jog diena gera, galvoti, kas gero įvyko šią dieną. Kai emocijos teigiamos, skatinamas hormonų išsiskyrimas ir stresas mažėja. Pastebėta, kad žmonės, kurie patiria mažiau streso, turi mažesnius cholesterolio rodiklius“, – sakė D. Vižinytė.

Daržovės

Pasak gydytojos gastroenterologės, esant padidėjusiam cholesteroliui labiausiai reikėtų atsisakyti riebios mėsos, kitų riebių maisto produktų. Stengtis valgyti liesą mėsą, liesesnius pieno produktus, į mitybą įtraukti žuvį 2–3 kartus per savaitę. Taip pat reikėtų kaip įmanoma labiau riboti riebius padažus, majonezą, saldiklius. Nepamiršti kuo daugiau daržovių bei vaisių.

Kaip anksčiau „Delfi“ tinklalaidėje „Sveiki gyvi“ pasakojo gydytojas gastroenterologas Edvardas Grišinas, kai kuriems cholesterolis gali pasigaminti greičiau, nes tokį polinkį turi iš šeimos, tačiau kitais atvejais verta ištirti, kuris organas gali lemti per didelę cholesterolio gamybą.

„Galbūt yra tulžis neveikianti, gal žmogus blogai tuštinasi, yra kepenų, gliukozės apykaitos problemos. Pilvo pūtimas, tuštinimosi problemos, nuo to reikia pradėti. Kartais žmogus gali teisingai maitintis ir turėti padidėjusį cholesterolį – tai bus susiję su dideliu stresu“, – sakė E. Grišinas.

Visgi tinkamai pakeitus mitybą, blogojo cholesterolio kiekį kraujyje tikrai galima sumažinti. Kaip tai padaryti?

Gydytojas pabrėžia, kad esminiai aspektai yra daržovių ir skaidulų gausa.Taip pat verta sumažinti mėsos vartojimą, ypač, jei pastebima, kad valgant daugiau mėsos padidėja ir cholesterolis. Reikėtų padidinti žuvies suvartojimą, pasirūpinti stabilia gliukozės kontrole kraujyje. Be to, reikia sumažinti ir perteklinio sviesto, grietinės, grietinėlės kiekį mityboje. Tačiau gydytojas dietologas pabrėžia, kad suvalgius du saldainius per dieną ar kelias datules prie kavos, cholesterolis tikrai nepakils, tad dėl to drastiškų veiksmų imtis nereikia.

„Sumažinti riebią mėsą, pakeisti ją liesesne mėsa ar žuvimi, padidinti daržovių, uogų kiekį, valgyti mažiau fruktozės turinčių vaisių, taip pat į mitybą įtraukti raugintų daržovių“, – kalbėjo E. Grišinas.

Pašnekovas primena, kad sugadinti galima net ir gerą produktą, jei jis bus paruoštas netinkamai. Pavyzdžiui, žuvį. Pasak jo, jei žuvį pakepame greitai, be riebalų pertekliaus, nieko blogo neatsitiks, bet jei kepame kaip „pas babą“, tai daugiau bus skanu nei naudinga sveikatai. Tas pats ir su bulvėmis: jei iš jų padarome bulvių košę – paprasta, skanu, bet visiškai nenaudinga, jei siekiame ilgaamžiškumo.

Visą pokalbį su gydytoju dietologu rasite čia.

LNK Žinių pokalbį su gydytoja gastroenterologe pažiūrėti galite čia: