O dabar apie viską iš pradžių.

Sekmadienio nemalonumai

Pirma savaitė buvo puiki. Optimizmas tryško per kraštus, sulaukiau daug palaikymo. Nebuvo per daug sudėtinga keltis pusę šešių ryte ir nors valgiau mažiau nei įprastai, dar turėjau jėgų šypsotis.

Giedrė Armalytė
Tada atėjo sekmadienis – vienintelė savaitės diena, kai nesportuoju ir ilsinu nuvargusius raumenis. Mano nelaimei, praėjęs savaitgalis buvo lietingas, tad neradusi veiklų lauke laiką leidau namie. Čia ir buvo didžioji klaida. Dar niekada nevalgiau tokios neskanios rytinės košės. Po virtuvę sukausi it vijurkas, neapsakomai kažko norėdama ir nežinodama, ko. Nenorėjau pasiduoti, tad šį pojūtį malšinau mažesnėmis blogybėmis, nei anksčiau – vieno, kito sūrio griežinėliu, alyvuogėmis, figomis. Šiam savaitgaliui reikės pasiruošti labiau.

Supratusi, kad fizinis aktyvumas išties turi ryšį su valgomu maistu (kai sportuoji, gaila į save „mesti“ niekingus, didelės pridėtinės vertės neturinčius produktus), tad siaubingąją dieną užbaigiau Youtube rastais pratimais – intensyvi treniruotė pilvo raumenims, joga. Tad tiems, kurie sumanys mesti svorį, turiu tik vieną patarimą – nedarykite to atostogų metu.

Apie savo balansavimą ties palūžimu kalbėjau su treneriu. Jo teigimu, mano organizmas dabar tik ir siekia grįžti į pirminę būseną, tad daugiausiai stiprybės prireiks būtent pirmosiomis savaitėmis.

Giedrės eksperimento akimirkos
„Jei norite be reikalo nevalgyti, stenkitės visą laiką būti užimti, kad mintys nesisuktų tik apie šaldytuvą. Pirmosios savaitės būna sunkiausios, kai protas turi kovoti su kūnu, kuris nori grįžti į tingią komforto zoną, kur jis kuo mažiau būtų judinamas. Todėl labai svarbu reguliariai valgyti po nedaug, įpratinti organizmą prie naujų pokyčių. Jei jautiesi alkanas, vadinasi, pavalgyti jau pavėlavai – tai reikėjo daryti anksčiau. Kai valgai būdamas alkanas, sunkiau pajusti sotumo jausmą. Tad geriausia strategija – dažnai, po truputį ir stalą palikti ne perpildytu skrandžiu, atsisakius paskutinio kąsnio“, - patarė „Impuls“ sveikatingumo centro asmeninis treneris Tadas Pocius.

Jo teigimu, svarbiausia yra nepasiduoti impulsyviam valgymui.

„Jei neina pasprukti iš virtuvės, reikėtų gerti daug vandens, mat neretai žmogus alkį maišo su troškuliu. Jei nepadeda ir tai, tada siūlau rinktis baltyminį maistą – liesą mėsą, becukrį jogurtą, kiaušinio baltymą. Prisiminkite, kad jei palūšite ir griebsitės to, kas suteikia tą momentinę palaimą, pavyzdžiui, saldumynų, tikrai gailėsitės“, - visiems žinomą (tačiau neretai tik per klaidas suvokiamą) tiesą įvardijo T. Pocius.

Slapukas cukrus ir kiti nuotykiai

Įdomesnis tapo ir kasdienis maisto apsipirkimas. Buvau rekomenduota, kad nederėtų suvalgyti daugiau 1000 kalorijų. Realiai tai nėra labai mažai. Gi dar visai neseniai Sveikuolių sąjungos prezidentas Dainius Kepenis porino, kad žmonėms reikia žymiai mažiau kalorijų, nei įprasta suvartoti. Jo teigimu, moterims pakanka 1200-1400 kalorijų, vyrams 1500-1700.

Tiesa, kalorijos – klaidus reikalas. Mažai kaloringas maistas nebūtinai bus tas, kurio Jūsų organizmui reikia. Tačiau vienaip ar kitaip, šios dvi savaitės žymėjo detalesnę mano pažintį su etiketėmis. Pavyzdžiui, tebūnie tai naivu, tačiau atsisakiusi saldumynų nusipirkau hematogeną, praturtintą geležimi, vitaminu B, C, sėlenomis. 100 gramų – 423 kcal. Maniau, tebūnie, padalinsiu mažomis dozėmis prie kavos. Kas čia gali būti blogo?

O blogis slėpėsi sudėtyje. Valgydama hematogeną, pasirodo, valgiau cukrų, kondensuotą pieną ir sirupą. Nesuvalgytą batonėlį geraširdingai atidaviau kolegei.

Giedrės eksperimento akimirkos
Nuo šiol, užsigeidusi kažko saldaus nusprendžiau rinktis mažuosius pomidorus, obuolius, saldžiąsias paprikas. Neskamba per daug viliojančiai, tačiau cukraus atsisakymas – viena iš trijų konstantų, kurių treneris šiukštu prigrasė nepažeisti. Kitos dvi – negerti alkoholinių gėrimų bei vengti miltinių patiekalų. Tai, turiu pripažinti, sekasi puikiai, nors vis dar sulaukiu pakeltų antakių, kai maloniai atsisakau taurės vyno. Po to dažniausiai seka nedrąsus klausimas – gal laukiesi? Ar šiandien išties yra taip neįprasta nevartoti svaigiųjų gėrimų?

Tiesa, nors pati nevalgau miltinių patiekalų, tai nereiškia, jog jie netinka metantiems svorį. Tereikia žinoti, kad ruginiai miltai yra maistingesni už kvietinius, o geriausias pasirinkimas - vadinamoji pilno grūdo miltų duona.

Likusių dienų mityba apibūdinčiau labai paprastai – daug daržovių, mėsą keičiu žuvimi (jos natūraliai norisi mažiau), daug baltyminio maisto. Vieną dieną panorusi blynų juos pasigaminau iš varškės, tarkuotų bulvių, avižų dribsnių ir vieno kiaušinio. Kepiau keptuvėje vos vos suvilgytoje aliejumi, o valgiau su jogurtu be priedų. Pasirodo, sveikas maistas gali būti išties skanus ir svarbiausia – skatinantis mąstyti, eksperimentuoti virtuvėje.

Vieną receptą „nudžioviau“ ir iš tinklaraštininkės „Ona BūkPlona“ (ją galite sekti čia, nuolat rašomos motyvuojančios istorijos, originalūs ir sveiki receptai).

Tikrai pigus ir formas saugantis variantas:
250g avižų dribsnių 
250g tarkuoto kopūsto
1 kiaušinis (dešimtukininkės gali dėt tik baltymą)
1 svogūnas
1 skiltelė česnako
druska ir pipirai.

Avižas sumaišykite su tarkuotu kopūstu ir palikite per naktį išbrinkt (jei skubi, gali avižas pamirkyt karštam vandeny, kol išbrinks ir tada sumaišyt su kopūstu), įmuškite kiaušinį, sudėkite pakepintą svogūną ir česnaką, pasūdykite, papipiruokite. Ir į keptuvę arba į orkaitę. Forma - individualus fantazijos vaisius.

Savo ploviuką kimšau su šviežiomis daržovėmis. 
Tikrai kaip mėsa! O ir virškinasi puikiai, neapsunkinant žarnyno“.

Dviratis, parkas ir kiti malonumai

Dar apie sportą. Nors kiek žmonių (save vadinančių ekspertais), tiek nuomonių, tačiau daugelis sutinka, kad norintys mesti svorį turėtų sportuoti ryte, o tiems, kurie planuoja „auginti masę“, geriau derėtų tai daryti vakare.

Giedrės eksperimento akimirkos
Dar praėjo per mažai laiko, kad patvirtinčiau, jog tai veikia, tačiau jau spėjau įsitikinti rytinio sporto nauda. Į darbą (kuris, mano laimei, prasideda 9 val. ryto) ateinu rami, maloniai nuvargusi, tačiau geros nuotaikos. Dingo retkarčiais nuo ilgo sėdėjimo nugarą maudęs skausmas, tačiau didžiausią pasitenkinimą veikiausiai suteikia psichologinis suvokimas, kad darai sau kažką gero, už ką tau kūnas padėkos senatvėje.

Šio visa apimančio optimizmo pagauta įsigijau dviratį. Planuoju nuo pirmadienio (kai pagaliau pasitaisys orai) juo vykti į darbą. Paminėtina, kad darbą ir namus skiria 12 kilometrų, o kelionė trunka 55 minutes, tad ši veikla puikiai papildys retesnius apsilankymus sporto salėje.

Beje, trenerio T. Pociaus teigimu, nereikia kritiškai žvelgti į sportą jį būtinai siejant su sporto sale, į „kurią eina tik tie, kurie neturi kur pinigų dėti“.

„Sportu neprivaloma užsiimti vien sporto salėje. Puikiausių kardio rezultatų pasieksite ir Vingio parke, pasivaikščioję palei upę, pasirinkę vietas, kur, pavyzdžiui, yra daugiau įkalnių. Beveik visi turime dviračius, nuvalykite nuo jų dulkes! Vos tik geras oras, sėskite ant dviračio ir su draugais nuvykite iki Trakų. Tiesa, neužbaikite kelionės kibinų fiesta.

Nesvarbu, ką darai, svarbu judėti. Reikia stebėti savo pulsą ir geriau sportuoti ramiau, tačiau ilgiau. 10-15 minučių „iškrovos“, po kurios negalite atgauti kvapo – nėra veiksmingos. Didesnių rezultatų pasieksite pusvalandžio ar valandos intensyviu ėjimu. Sportas turi būti malonumas“, - teigia T. Pocius.

Iki vasaros pradžios dar liko laiko, tad dabar veikiausiai pats metas prisijungti ir svorį mesti drauge?

Daugiau įdomių ir vertingų sveikatos, psichologijos naujienų – mūsų „Facebook“ paskyroje . Prisijunk ir apie viską sužinok pirmas!


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (160)