– Pradėkime nuo to, kuo avižos naudingos mūsų organizmui?

– Lyginant su kitomis grūdinėmis kultūromis, avižose yra daugiausiai skaidulinių medžiagų, baltymų bei nepakeičiamų amino rūgščių, taip pat nemažai ir mineralinių medžiagų. Avižose gausu B grupės vitaminų, fermentų, flavonoidų, cholino, taip pat mineralinių medžiagų ir tokių mikroelementų kaip kalis, magnis, cinkas, fosforas, geležis. Avižų vartojimas gali teigiamai veikti imuninę bei virškinimo sistemas.

– Kokias avižas rinktis, kad būtų didžiausia nauda organizmui?

– Yra avižų kruopos, kurios, gaila, bet nesulaukia tiek dėmesio, ir yra avižų dribsniai – abu pasirinkimai, žinoma, geri. Avižinius dribsnius būtina rinktis tik viso grūdo dalių. Bendrai ši grūdinė kultūra yra puikus produktas, joje esantis beta gliukanas reguliuoja cholesterolio kiekį kraujyje, reguliuoja gliukozės kiekį kraujyje, skatina virškinamojo trakto veiklą, tačiau daugeliui ji nesuteikia ilgalaikio sotumo. Taip nutinka todėl, kad nemaža dalis žmonių yra jautresni angliavandeniams, o patekus jiems ir jų cukrams į kraują insulino skalė staigiai šauna į viršų, dėl ko tampame energingi ir žvalūs, tai nutinka dėl procesų, kurie skaido angliavandenius ir skirsto juos į raumenis bei kitas kūno vietas. Po kurio laiko, esu pastebėjusi asmeninėje patirtyje 30-40 minučių intervalu, gliukozės kiekis staigiu šuoliu smunka žemyn normos ribų, pasireiškia hipoglikemija, todėl pradedame jausti gana didelį ir sunkiai kontroliuojamą alkį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)