Yra daugybė dietų ir rekomendacijų, kaip galima atsikratyti nereikalingų kilogramų ir neretai tai reikalauja didelių pastangų ir valios, tačiau mitybos specialistė Vaida Kurpienė LNK laidoje „Yra kaip yra“ papasakojo savo lieknėjimo istoriją, kuri nebuvo sudėtinga.

V. Kurpienė prisipažino, kad anksčiau ji svėrė 24 kilogramais daugiau negu dabar. Moteris ilgainiui pakeitė savo mitybą ir dabar gali valgyti ką tik nori bei džiaugtis puikia savijauta ir figūra.

Mitybos specialistė sako, kad svarbiausia yra ilgalaikis efektas – dietos laikytis ne savaitę ar mėnesį, o tam tikrų rekomendacijų laikytis nuolat.

Ką tai reiškia?

„Jei renkuosi mėsą, tai renkuosi gryną, o ne dešrą arkumpį. Jei renkuosi grūdus, tai ne dribsnius, ne perdirbtus grūdus, o grynus grūdus, – LNKL laidoje „Yra kaip yra“ pasakojo V. Kurpienė.

– Aš, pavyzdžiui, sekmadienį visai šeimai kepu blynus, tik stengiuosi juos padaryti sveikesnius.

Kartais nuklystu į lankas, bet aš tą darau sąmoningai ir pasimėgauju kiekvienu kąsneliu.

Atsitiktiniai dalykai („nuodėmingi valgymai“) nieko nekeičia, bet jei tai atsitinka kiekvieną dieną, tai tampa nebe atsitiktiniu, o nuolatiniu dalyku“.

Tai vienas iš spąstų, į kuriuos patekus svoris kaipmat ima augti.

Maistas

„Tam, kad svorio pokytis tęstųsi ilgai, reikia rasti maistą, kuris tau būtų skanus ir džiugintų, – pataria V. Kurpienė.

– Kai žmonės nori keisti mitybą, jie dažnai daro vieną didelę klaidą: jie paima sąrašą produktų, kuriuos dažniausiai vartoja, labai daug tų produktų apskritai atsisako ir tada bando išsiversti tik su tais, kas liko.“

Ką daryti?

Mitybos specialistė sako, kad naudingiausia ir lengviausia pokyčių būtų galima imtis su tais produktais, kuriuos nuolat valgote, ieškoti naujų receptų, naujų skonių ir žiūrėti į tai, kaip į žaidimą.

„Kitas dalykas – reikia įsiklausyti į save, kiek man iš tikrųjų reikia valgyti. Jei pavalgę jūs jaučiatės labai apsunkę, gali būti, kad jūs persivalgėte, bet gali būti, kad maistą į save sukišote per greitai. Mes pamirštame kramtyti, – teigia V. Kurpienė.

– Žmonės man pasakoja, kad pavalgo per 5 minutes. Argi galima normalią maisto porciją suvalgyti per penkias minutes?“

Chemijos mokslų daktarė, sveikuolė Ksavera Vaištarienė laidoje „Yra kaip yra“ papildė V. Kurpienę, primindama, kad žmogaus skrandžio talpa tėra 300-400 g. Pasak jos, tik tiek ir tegalima maisto „įsidėti“ į skrandį vieno valgymo metu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)