Kai kalbame apie perdirbtą maistą, dažniausiai taip įvardijame perdirbtus raudonos mėsos gaminius, sako Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius Rimantas Stukas. Tai yra dešros, skilandžiai, kumpiai. Juose gausu ne tik įvairių priedų, bet ir kancerogeninių medžiagų.

„Tokiose dešrose dažniausiai būna daug riebalų pridėta, kažkiek, aišku, ir raumeninio audinio, taip pat maisto priedai, sintetinės medžiagos. Tai gali būti skonio stiprikliai, spalvą suteikiančios medžiagos.

Rūkyti gaminiai gali būti rūkomi tradiciniu būdu, rūkykloje, arba naujomis technologijomis, kai rūkytas gaminys gaunamas panaudojus dūmų kvapiąsias, rūkymo medžiagas. Su jomis specialiose kamerose įdėtas maistas įgauna rūkyto gaminio skonines savybes“, – sakė prof. R. Stukas.

Pagal PSO rekomendacijas, reikėtų riboti raudonos mėsos vartojimą, ypač perdirbtų jos gaminių.

Rūkyti mėsos gaminiai

„Raudona mėsa yra jautiena, kiauliena, ožkos, avies mėsa. Perdirbti raudonos mėsos gaminiai gali sukelti storosios žarnos vėžį, skatinti širdies ir kraujagyslių ligų plitimą, tokių kaip išeminė širdies liga, aterosklerozė. Kadangi į tokių produktų sudėtyje gana nemažai druskos, riebalų, kenkia širdžiai ir kraujagyslėms“, – sakė prof. R. Stukas.

Dar daugiau – maisto priedai arba tos medžiagos, kurios patenka į mėsą ją rūkant, gali skatinti vėžio atsiradimą.

„Rūkyti sūriai taip pat, kaip ir mėsa, gali būti išrūkyti rūkykloje arba su cheminėmis medžiagomis. Ko gero, tokį sūrį galėtume vadinti perdirbtu maistu“, – kalbėjo profesorius.

Perdirbtas maistas turėtų būti delikatesas ir valgomas ne kasdien. Jei tokie produktai valgomi kartą ar kelis per mėnesį, realios rizikos sveikatai tikrai nebus.

LNK Žinių pokalbį rasite čia: