Pusantro mėnesio A. Brodis pusryčiams valgė po du virtus kiaušinius su puodeliu nesaldintos žalios arbatos, gabalėlį vištienos pietums ir vištienos arba žuvies su garuose virtomis daržovėmis vakarienei. Tiesa, nors režisierių užduotį aktorius įvykdė, tačiau paprastiems mirtingiesiems dietologai šiukštu nepataria sekti jo pėdomis - kiaušinių dieta neturėtų tęstis ilgiau savaitės.
Pateikiame dažniausiai internete sutinkamą šios dietos variaciją.
Pirma diena
Pusryčiams vienas (pilno grūdo) skrebutis ir didelis keptas pomidoras;
pietums lėkštė šviežių vaisių;
vakarienei du kietai virti kiaušiniai, greipfrutas ir salotos.
Antra diena
Pusryčiams vienas greipfrutas ir vienas virtas kiaušinis;
pietums kepta vištiena (kiekis neribojamas, tačiau mėsą patariama kepti orkaitėje) ir dideli pomidorai;
vakarienei vienas sveikai keptos jautienos gabalėlis ir salotos.
Trečia diena
Pusryčiams greipfrutas, 2 kiaušiniai, kava arba arbata;
pietums 2 kiaušiniai, špinatai, arbata;
vakarienei 2 kiaušiniai, varškė, kopūstai, burokėliai, žolelių arbata.
Ketvirta diena
Pusryčiams vienas (pilno grūdo) skrebutis ir didelis keptas pomidoras;
pietums šviežūs vaisiai (kiek norite)
dvi nedidelės ėrienos išpjovos, salierai, agurkas.
Penkta diena
Pusryčiams vienas (pilno grūdo) skrebutis ir didelis keptas pomidoras;
2 vandenyje virti kiaušiniai be lukšto, du šviežūs pomidorai;
žuvis, salotos, kopūstai.
Šešta diena
Pusryčiams vienas virtas kiaušinis ir stiklinė greipfrutų sulčių;
Pietums neribojamas kiekis vaisių salotų;
Vakarienei vištiena, morkos ir kopūstas.
Septinta diena
Pusryčiams du kiaušiniai, vienas didelis virtas pomidoras, kava arba arbata;
pietums du kiaušiniai (virti vandeny, be lukšto), špinatai;
vakarienei jautienos gabalėlis, salotos.
Dažnai forumuose linksniuojama ir radikali 3 savaičių kiaušinių dieta:
Pirmą savaitę siūloma valgyti tik virtus kiaušinius arba liesą varškę.
Antrą savaitę valgoma taip pat, tik kasdien pridedama ir daržovių, vaisių.
Trečią savaitę viskas taip pat, tik kas antrą dieną leidžiama valgyti virtos arba rūkytos vištienos.
Gerti galima vandenį, žalią arbatą, kavą be cukraus.
Dietologė: kiaušinių nereikia valgyti kasdien
Nuo seno žinoma, kad kiaušiniai yra vienas iš vertingiausių maisto produktų. Jame yra optimaliai subalansuotos maisto medžiagos, būtinos organizmui augti ir jo gyvybei palaikyti. Skaičiuojama, kad vieno vištos kiaušinio maistinė vertė prilygsta 40 g mėsos arba 200 g pieno ir turi 350 kJ energijos.
„Pirmiausiai, vienos rūšies maisto valgymas yra pavojingas. Kodėl? Žmogus, nusprendęs laikytis mono-dietos, vieno produkto privalgo tiek, kad visą gyvenimą nebegali į jį žiūrėti – įvyksta tarsi psichologinė perkrova. O tai, kad žmogus atsisakytų kiaušinio, nėra sveikintina“, - pasakojo J. Dobrovolskienė.
Gydytoja dietologė priminė, kad kiaušinyje gausu biologiškai vertingų baltymų, o pats kiaušinio baltymas yra tarsi etalonas, pagal kurį vertinama ir kitų baltymų vertė (mėsos, žuvies ir pan.).
„Suvokiant baltymo reikšmę, nedrįsčiau jo atsisakyti. Atsargiau vartoti kiaušinį reikėtų tiems, kurių yra aukštas cholesterolio kiekis kraujyje, ar kurių giminėje yra daug žmonių, kentėjusių nuo infarktų, insultų, kraujotakos sutrikimų. Štai, vienas kiaušinio trynys turi 250 mg cholesterolio, o jo paros norma neturi būti didesnė nei 300 mg. Todėl kiaušiniais nereikia piktnaudžiauti. Baltymų perteklius yra smūgis, stresas kepenims. Jei nėra papildomų sveikatos problemų, per dieną nereikėtų valgyti daugiau nei 1-2 kiaušinių“, - patarė specialistė.
Esant baltymų pertekliui, gali suprastėti jų pasisavinimas, apsunkinama inkstų funkcija, spartėja kalcio šalinimas. Be to, vartojant didelius kiekius baltymų ilgėja virškinimo procesas, tad būtina gerti daugiau skysčių.
Jei žmogus turi sveikatos problemų, jam esą turėtų pakakti 2 kiaušinių per savaitę. Apskritai, nerekomenduojama kiaušinius valgyti kasdien.
Sutariama, kad su maistu suvartojamų baltymų dienos norma suaugusiam žmogui yra 0,75 g vienam kilogramui kūno svorio, tad, klasikinės mitybos požiūriu, 70 kg svorio žmogui pakanka per parą suvartoti 55-75 g baltymų, priklausomai nuo lyties ir darbo pobūdžio.
Galiausiai, dietinėje mityboje labiau vertinami minkštai virti kiaušiniai, nes jie esą lengviau virškinami.
Daugiau įdomių ir vertingų sveikatos, psichologijos naujienų – mūsų „Facebook“ paskyroje. Prisijunk ir apie viską sužinok pirmas!