Tačiau dabar tyrimai rodo, kad ne ką mažiau sveikesnius mitybos principus galime aptikti ir pasisukę šiauriau: Naujoji šiaurės dieta (NŠD), kuri primena Viduržemio jūros regiono mitybą, bet įtraukia kietesnes daržoves ir žvėrieną, gali sumažinti kraujo spaudimą bei cholesterolio kiekį ir padėti sulieknėti, rašo huffingtonpost.com.
Vienas 2014 metais atliktas tyrimas, pristatytas žurnale „American Journal of Clinical Nutrition“, parodė, kad NŠD laikęsi suaugę danai per dieną ne tik suvartodavo 422 kcal mažiau, negu likę gyventojai, valgantys įprastą maistą (baltų miltų gaminius, mėsą, pieno produktus ir saldumynus), bet ir nurodydavo, kad jaučiasi sotesni.
Laikantis Naujosios šiaurės dietos principų, nuo 20 iki 40 proc. taip pat sumažėja II tipo diabeto pavojus, rodo tyrimas. Tačiau įspūdingiausi šiaurietiškos mitybos rezultatai yra šie: kai mokslininkai 12 metų stebėjo daugiau kaip 55 tūkst. danų vyrų ir moterų, jie nustatė, kad tiems žmonėms, kurie valgydavo pakankami šešių NŠD būdingų produktų (įskaitant kopūstus, ruginę duoną, avižas ir šaknines daržoves), jų mirties rizika buvo nuo 25 iki 36 proc. mažesnė negu tiems žmonėms, kurie šių produktų valgydavo mažiausiai. Išalkote? Pradėkite laikytis šių naujosios mitybos taisyklių.
Rinkitės ruginę duoną
Grįžkite prie šaknų
Šakninės daržovės, pavyzdžiui, bulvės, burokėliai, griežčiai ar pastarnokai, turi daug lėtai virškinamų sudėtinių angliavandenių ir skaidulų (kepta vidutinio dydžio bulvė su lupenomis turi beveik 4 g skaidulų).
Rinkitės laukinės gamtos baltymus
Jei briediena ir elniena nepatenka į jūsų pirkinių sąrašą, vis dar galite maitintis šiaurietišku stiliumi, rinkdamiesi natūraliai augintų jaučių, kiaulių ar ėriukų mėsą.
Pakeiskite aliejų
NŠD alyvuogių aliejų keičia rapsų aliejumi: pastarasis yra neutralesnio skonio ir turi dar daugiau širdžiai naudingų omega-3 riebiųjų rūgščių. Iš visų augalinių aliejų jis turi mažiausiai sočiųjų riebalų – vos 7 proc. (alyvuogių aliejus – 14 proc.).