Care2.com pateikia 10 argumentų, kodėl sveika valgyti grikius.
1. Juose labai daug kokybiškų, lengvai virškinamų baltymų.
Būtent todėl grikiai lengvai gali pakeisti mėsą. Tyrėjai daro prielaidą, kad maistą gaminant su daug baltymų turinčiais grikių miltais, organizme sumažėja plazmos cholesterolio, kūno riebalų ir tulžies akmenų.
2. Riebalų pakaitalas.
Perdirbtuose maisto produktuose riebalus galima pakeisti grikių krakmolu.
3. Iš grikių lapų išgaunama daug rutino - ši natūrali medžiaga mažina kraujo spaudimą.
4. Grikių lukštai - hipoalergiški.
Grikių lukštai naudojami pagalvių užpildams. Tokios pagalvės yra tikras išsigelbėjimas žmonėms, kurie yra alergiški plunksnoms, dulkėms ir žiedadulkėms.
Naujausi tyrimai parodė, kad grikiai gali padėti suvaldyti diabetą – tai išsiaiškino Kanados mokslininkai, o jų tyrimo išvadas paskelbė leidinys „Journal of Agricultural and Food Chemistry“. Grikių glikemijos indeksas yra 54, todėl cukraus kiekį kraujyje jie mažina lėčiau nei produktai iš ryžių ar kviečių.
6. Palankiai veikia virškinamąjį traktą ir žarnyną.
„Grikių savybės: termiškai neutralūs, saldaus skonio, valo ir stiprina žarnyną ir gerina apetitą. Veiksmingi gydo dizenteriją ir chronišką viduriavimą“ - Paulas Pitchfordas, „Healing with Whole Foods“ („Gydymas neperdirbtu maistu“, 1993 m.)
7. Juos auginant nereikia cheminių medžiagų.
Grikiai auga taip greit, kad jų dažniausiai nereikia tręšti pesticidais ar kitomis augimą skatinančiomis cheminėmis medžiagomis.
8. Grikiai ištraukia susilaikiusį vandenį ir susikaupusius skysčius ištinusiose kūno vietose.
9. Grikiai yra šildantis maistas.
Makrobiotinėje virtuvėje jie klasifikuojami kaip jang maistas. Juos itin palanku valgyti šaltuoju metų laiku.
10. Grikiuose nėra gliuteno ir jie net nepriskiriami grūdinėms kultūroms.
Būtent todėl juos saugu valgyti celiakija sergantiems pacientams ir tiems, kurie laikosi dietos be grūdų ir gliuteno.
Daugiau įdomių ir vertingų sveikatos, psichologijos naujienų – mūsų „Facebook“ paskyroje. Prisijunk ir apie viską sužinok pirmas!