Avižos jau seniai buvo vadinamos super maistu, padedančiu atitolinti ar išvengti kai kurių susirgimų, tokių kaip diabetas ar širdies ligos.

Bet dabar didelis tyrimas, atliktas Harvardo universitete, parodė, kad avižos nėra vienintelės tokios naudingos. Daugiau pilno grūdo produktų padeda išvengti ankstyvos mirties ir rizikos susirgti vėžiu.

Iš 12 tyrimų analizės, kuriuose dalyvavusių žmonių skaičius siekia 800,000, išaiškėjo, kad kasdien suvalgant 70 gramų pilnų grūdų (tai lygu vidutiniam dubenėliui košės), 22% mažėja mirties rizika, o vėžio – 20%.

Tai taip pat 20% sumažėja mirties nuo širdies ir kraujagyslių ligų rizika.

Mokslininkai teigia, kad pilno grūdo produktai mažina cholesterolio kiekį, reguliuoja cukraus lygį kraujyje, tap pat – ilgesniam laikui užtikrina sotumo jausmą, o tai reiškia, kad bus vartojama mažiau ne tokių sveikų užkandžių.

Pilno grūdo gaminiai yra tie, kuriuose yra visos jų dalys, tokios kaip sėlenos. Jie turi 25% daugiau proteinų, nei išvalyti.

Pilno grūdo gaminiai taip pat rekomenduojami dėl to, kad savo sudėtyje turi cinko, mangano, geležies, tiamino.

Sveikatos ekspertų teigimu, pilnų grūdų vartojimas yra būtinas, norint turėti gerą sveikatą.

Vienas tyrimą atlikusių mokslininkų, Timas Key, sako: ,,Mūsų išvados parodo, kad pilno grūdo gaminiai tikrai sumažina riziką susirgti įvairiomis ligomis, tačiau žinoma, tam įtakos turi ir kiti svarbūs faktoriai – visas žmogaus gyvenimo būdas.‘‘