LRT RADIJO klausytoja iš Kauno raj. teiraujasi, ar įmanoma namų sąlygomis išlukštenti grikius.
„Užsiauginome keletą maišų grikių, tik nežinome, kaip juos reikėtų išlukštenti. Gal galėtumėte patarti?“ – klausia ji.
„Žmogui, užsiauginusiam kelis šimtus kilogramų grikių, dėl kruopų išlukštenimo reikėtų kreiptis į bet kurį šių kruopų gamintoją, nes namų sąlygomis šių kruopų išlukštenti neįmanoma, nebent pasigaminti grikių miltus“, – teigia G. Krivickas.
Anot kruopų gamybos vadovo, lukštenant grūdas turi būti kaitinamas ir šutinamas, kad atšoktų grikio grūdo luobelė, o tai padaryti galima tik naudojantis specialia technika.
„Tačiau atskirai išlukštenti tokio mažo kiekio – kelių šimtų kilogramų – grikių techniškai neįmanoma, nes į šutinimo talpą pilamos kelios tonos grūdų. O sumaišius kelių savininkų grūdus, išlukštentų savų kruopų atskirti nebeįmanoma“, – tikina jis.