Ekspertų gretose - nesutarimai

R. Kairaičio teigimu, daugeliu atveju sveikatos ekspertų nuomonė apie dietas, jų poveikį išsiskiria. Šie prieštaravimai atsiranda dėl rekomendacijų antsvoriui mažinti bei širdies ir kraujotakos sistemai stiprinti – iš vienos pusės atsikračius nereikalingų kilogramų, galima išvengti širdies ligų arba bent jau sumažinti jų progresavimą, tačiau anaiptol ne visos dietos, skirtos antsvoriui mažinti, yra naudingos širdžiai.

„Pavyzdžiui, populiarioji Atkinso dieta rekomenduoja valgyti baltyminius bei riebalų turinčius produktus ir griežtai riboja angliavandenių vartojimą, - komentavo ekspertas. – Tačiau čia susiduriame su esminiu klausimu – ar daug riebalų turinti dieta gali būti naudinga mūsų širdžiai? Juk širdies ir kraujotakos sistemos stiprinimui rekomenduotina mityba dažniausiai riboja suvartojamų riebalų kiekį.“

Keičiasi požiūris

Šiuolaikinis požiūris į antsvorį mažinančias dietas nėra grindžiamas „gaunamų-vartojamų” kalorijų paradigma, kaip tai buvo daroma anksčiau. „Sudarant antsvorį mažinančias dietas nebeužtenka suskaičiuoti gaunamas ir suvartojamas kalorijas – reikia įvertinti ir iš kokių maisto medžiagų jos yra gaunamos“, - teigė R. Kairaitis.

Dauguma antsvorį mažinančių dietų rekomenduoja vartoti nedaug angliavandenių, ypatingai greitai įsisavinamų. „Taip pat šiuo metu ypatingai populiarėja žaliavalgystė, siūloma vartoti daug vaisių bei daržovių“, - sakė R. Kairaitis.

Tačiau, pasak eksperto, mokslinių tyrimų, pagrindžiančių vienos ar kitos dietos veiksmingumą ir įtaką antsvoriui ir sveikatai – kol kas trūksta arba jie yra prieštaringi.

Rekomenduojama atsisakyti saldumynų

JAV mitybos ir širdies ligų specialistai vieningai sutaria, jog šiuo metu veiksmingiausia dieta antsvoriui bei hipertenzijai mažinti yra DASH (angl. dietary approaches to stop hypertension). Jos poveikis jau yra pagrįstas moksliniais tyrimais. 

„DASH pagrindą sudaro grūdai ir pilno grūdo produktai, vaisiai bei daržovės, - pasakojo R. Kairaitis. – Kiek mažiau siūloma vartoti neriebių pieno produktų, paukštienos, žuvies ir neriebios mėsos. O mažiausią dalį mitybos raciono turėtų sudaryti riešutai, ankštiniai produktai ir riebalai. O saldumynų rekomenduotina visiškai atsisakyti“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)