Atsižvelgiant į dabartinę COVID-19 infekcijos situaciją Lenkijoje ir didėjantį pacientų, hospitalizuotų dėl sunkių viruso atvejų, skaičių, netrukus bus parengtas bendras pareiškimas dėl kaukių naudojimo valstybinėse įstaigose ir institucijose, patikino P. Grzesiowskis PAP.

„Patvirtiname, kad infekcijų banga auga. Sunku nustatyti tikslų atvejų skaičių, nes masiniai tyrimai nebeatliekami, tačiau tendencija neabejotinai yra didėjanti“, – sakė gydytojas.

Nors infekcijų pikas prognozuojamas spalio viduryje, jau dabar daugėja pranešimų apie mirties atvejus, susijusius su SARS-CoV-2 infekcijomis ir papildomomis būklėmis, turinčiomis įtakos ligos eigai.

„Rizikos grupės asmenys, ypač vyresnio amžiaus, turėtų būti pasirengę, kad gali prireikti deguonies terapijos arba ilgesnio buvimo ligoninėje“, – pridūrė P. Grzesiowski.

Vyriausiasis sanitarijos inspektorius teigia, kad siekiant užkirsti kelią COVID-19, gripo ir RSV plitimui Lenkijoje, būtina rekomenduoti dėvėti kaukes ir kruopščiau laikytis rankų higienos bei paviršių dezinfekcijos.

Varšuva

Sanitarijos tarnybos taip pat primygtinai skatins atlikti tyrimus dėl koronaviruso, kad būtų galima greitai nustatyti infekcijas ir užkirsti kelią tolesniam plitimui.

Nuo liepos pradžios Lenkijos sveikatos apsaugos ministerija kasdien teikė pranešimus apie padažnėjusius SARS-CoV-2 infekcijos atvejus. Liepos pabaigoje per dieną buvo užregistruojama apie 200 atvejų, o rugpjūtį jų skaičius išaugo iki 820. Šie skaičiai apima tik ligoninėse ir gydytojų paskirtus tyrimus, privačiai atliktų tyrimų rezultatai neregistruojami.

„Delfi“ primena, kad dėl koronaviruso Lietuvoje vien per birželį, liepą ir rugpjūtį mirė 16 žmonių.

Naujų koronaviruso atvejų skaičius Lietuvoje pradėjo didėti nuo liepos mėnesio. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenimis, šis skaičius nuo 267 atvejų išaugo iki 1377 atvejų per savaitę. Pastarasis susirgimų skaičius fiksuotas 33-iąją metų savaitę – rugpjūčio 12–18 dienomis.

Štai pirmadienį, rugsėjo 2 dieną, Lietuvoje nustatyti 596 nauji COVID-19 atvejai.

Tiesa, ir kitose Europos šalyse vasarą pastebėtas koronaviruso suaktyvėjimas. Pasak NVSC, šiuo metu šalyje vyrauja COVID-19 viruso omicron variantas ir jo subvariantai, vadinami FLiRT. Skelbiama, kad nėra duomenų, jog ši atmaina būtų pavojingesnė ar susijusi su sunkiau persergama infekcija.

16 mirčių per vasarą

Statistikos departamento duomenys rodo, kad per 3 vasaros mėnesius Lietuvoje dėl COVID-19, kaip pagrindinės mirties priežasties, mirė 16 žmonių.

Pirmoji mirtis vasarą buvo birželio 3 dieną, antroji birželio 28 dieną. Dar 5 žmonės mirė liepą, o rugpjūtį – 9.

Daugiausiai mirusiųjų buvo vyresnio amžiaus.

Sezonine infekcija dar netapo

Neseniai apie koronavirusą „Žinių radijo“ laidoje „Ekspertai pataria“ kalbėjo Santaros klinikų Infekcinių ligų centro vadovė profesorė Ligita Jančorienė.

Profesorė L. Jančorienė sakė, kad koronaviruso sergamumo bangos pakyla tada, kai virusas pakinta ir ima plisti.

„Tą informaciją jau vasaros pradžioje buvome gavę iš Amerikos kontinento, kadangi ten auga sergamumas ir aptinkama tos pačios viruso padermės omikron tam tikra nauja atmaina, pavadinta JN, ir dar keletas kitų giminingų porūšių.

Tą atmainą, atlikus sekvenavimo tyrimus, ir Lietuvoje pavasarį buvome nustatę kai kuriems sergantiesiems, kadangi sekvenuoja ne visus 100 proc. mėginius, bet tik pasirinktinai. Taigi jau ir tikėjomės, kad ta banga ateis.

Palyginti su praėjusia vasara, COVID-19 sergamumo banga šiemet atėjo kokiomis 3 savaitėmis anksčiau“, – pastebėjo profesorė L. Jančorienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją