Kaip valgyti sėklas?
Vienintelis būdas gauti maistingas medžiagas iš sėklų, tai valgyti jas žalias. Veikiamos karščiu jos pradeda gaminti toksines medžiagas. Skrudinant sėklas jos miršta. Nėra tokių sėklų, kurios galėtų atlaikyti skrudinimą ar šildymą, nepradėjusios skaidyti maistinių medžiagų.
Atsiminkite – sėklas reikia valgyti tik žalias. Taip pat jos gali būti mirkomos arba daiginamos, ypač, jei jos yra kietos. Nevalgykite druskuotų, cukruotų, skrudintų ar kitaip apdorotų sėklų.
Pažvelkime į dešimt sveikiausių sėklų Žemėje ir kaip jas vartoti.
Ispaninio šalavijo (čija) sėklos
Vartojimas – 1 arbatinis šaukštelis per dieną.
Svarbūs faktai apie Chia sėklas:
– 2,5 karto daugiau baltymų nei pupelėse;
– 3 kartus stipresnis antioksidantas nei mėlynės;
– 6 kartus daugiau kalcio nei piene;
– 7 kartus daugiau vitamino C nei apelsinuose;
– 8 kartus daugiau omega-3, negu lašišoje;
– 10 kartų daugiau ląstelienos nei ryžiuose;
– 15 kartų daugiau magnio nei brokoliuose;
Sėklose yra labai daug vitaminų ir mineralų, tai puikus ląstelienos, baltymų ir antioksidantų šaltinis, turtingiausias augalinių omega-3 riebalų rūgščių šaltinis.
Ispaninio šalavijo sėklų vartojimas padeda sumažinti sąnarių skausmus ir apsaugoti nuo sunkių ligų, tokių kaip diabetas ir širdies ligos. Taip pat tai puikus energijos šaltinis, bei produktas padėsiantis atsikratyti nereikalingų kilogramų.
Sėklose nėra glitimo.
Naujausi tyrimai rodo, kad Omega-3 EPA koncentraciją kraujyje ispaninio šalavijo sėklų vartojimas gali padidinti 30%.
Ispaninio šalavijo sėklų, kaip alfa-linoleno rūgšties (ALA) šaltinio vartojimas, gali padėti kaip širdies bei kepenų ligų profilaktinė priemonė.
Kanapių sėklos
Vartojimas – 1 valgomasis šaukštas per dieną.
Vis daugiau žmonių atranda kanapių sėklų ir aliejaus naudą.
Kanapėse yra:
– Visos 20 aminorūgštys, įskaitant 9 amino rūgštis(EAAs), kurių mūsų organizmas negali pasigaminti.
– Didelis kiekis paprastų baltymų, kurie stiprina imunitetą ir saugo organizmą nuo toksinų.
– Pagrindinių riebalų rūgščių.
– Puikus santykis 3:1 Omega-6 linoleno rūgšties ir linoleno rūgšties Omega-3 – gerina širdies ir kraujagyslių sveikatą ir apskritai stiprina imuninę sistemą.
– Pranašesnis vegetariškas baltymų šaltinis, lengvai virškinamos ir pasisavinamos.
– Turtingiausias žinomas polinesočiųjų riebalų rūgščių šaltinis.
Geriausias būdas užtikrinti, kad organizmas gautų amino rūgščių yra valgyti maisto produktų, kuriuose yra daug imunoglobulinų klasės baltymų. Kadangi kanapių sėklų baltymuose yra 65% globulino, jos geriausiai tinka stiprinti imunitetą.
Vartojimas – 1/2 puodelio per dieną.
Paprastais žodžiais tariant, granatų sultys padidina deguonies lygį kraujyje. Antioksidantai kovoja su laisvaisiais radikalais ir apsaugo nuo kraujo krešulių. Tai galų gale padeda kraujui laisvai judėti, didinant deguonies lygį kraujyje.
Granatai sumažina vėžio ir širdies ligų riziką.
Valgomosios sėklos viduje yra daug vitamino C, kalio, mažai kalorijų.
Granatai užkerta kelią riebalų kaupimuisi ant arterijų sienelių, taip apsaugodami nuo širdies ir kraujagyslių ligų.
„Granatų sultys žymiai sumažina aterosklerozės progresavimą, ne mažiau kaip 30 procentų“, sako tyrimo bendraautorius Dr Claudio Napoli, Neapolio universiteto medicinos mokyklos medicinos ir klinikinės patologijos profesorius Italijoje.
Vartojimas – 1 – 2 valgomieji šaukštai per dieną.
Maistinės skaidulos iš sėmenų slopina lipidų koncentraciją kraujyje po valgio ir pakelia apetitą.
Linai buvo auginami šimtmečius ir žinomi visame pasaulyje. Hipokratas rašė, kad naudojant linų sėmenis mažinami pilvo skausmai!
Pagrindinė linų sėklų nauda sveikatai pasireiškia dėl didelio alfa-linoleno rūgšties (ALA) ir maistinių skaidulų kiekio.
Nepakeičiama riebalų rūgštis ALA turi galingo priešuždegiminio poveikio. Buvo įrodyta, kad linų sėmenų vartojimas blokuoja naviko formavimąsi ir gali padėti sumažinti vėžio riziką (sumažina riziką susirgti krūties ir prostatos vėžiu).
Linų sėklos skatina žarnyno veiklą, virškinimą bei tuštinimosi procesus. Viename valgomajame šaukšte yra tiek pat ląstelienos, kaip pusėje puodelio virtų avižų dribsnių. Linų tirpios skaidulos gali sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje, padeda sumažinti širdies priepuolio ir insulto riziką.
Vartojimas – 1/2 puodelio per dieną.
Moliūgų sėklas, kuriose gausu baltymų, siūlome pridėti į savo kasdienės mitybos sąrašą, ypač šaltuoju metų laiku, kai reikia palaikyti gerą nuotaiką ir savijautą.
Daugelis iš mūsų vartoja tabletes vitamino B komplekso papildymui, pabandykite moliūgų sėklas. Moliūgų sėklos yra geras vitamino B šaltinis, taip pat tiamino, riboflavino, niacino, pantoteno rūgšties, vitamino B-6 ir folatų.
Tiems, kurie yra prastos nuotaikos, moliūgų sėklos gali padėti kovoti su depresija. Cheminis komponentas L-triptofanas yra slaptas nuotaikos gerinimo ingredientas.
Ar žinote, kad moliūgų sėklos gali apsaugoti nuo inkstų akmenų? Tyrimai rodo, kad moliūgų sėklos gali padėti išvengti tam tikrų inkstų akmenų formavimosi.
Taip pat labai padeda valyti organizmą nuo parazitų, ypatingai nuo kaspinuočių.
Vartojimas – 1/4 puodelio per dieną.
Abrikosų branduoliai, kaip ir dauguma riešutų ir sėklų yra labai maistingi ir turi daug vitamino B17. Šis vitaminas yra labai galingas antioksidantas ir todėl gali padėti išvengti vėžio.
Vartojimas – 1/4 puodelio per dieną.
Sezamų sėklos gali būti seniausias prieskonis, žinomas žmonijai. Jos yra labai vertinamos dėl jų aliejaus, kuris yra itin atsparus apkartimui.
Sezamų sėklos labai geras ne tik kalcio, bet ir magnio, geležies, fosforo, vitamino B1, cinko ir maistinių skaidulų šaltinis. Be šių svarbių maistinių medžiagų sezamo sėklose yra dvi unikalios medžiagos: sesamin ir sesamolin. Abi šios medžiagos mažina cholesterolio kiekį ir užkerta kelią aukštam kraujo spaudimui. Taip pat buvo nustatyta, kad apsaugo kepenis nuo oksidacinės žalos.
Vartojimas – 1/4 puodelio per dieną.
Saulėgrąžų sėklos yra puikus vitamino E šaltinis. Vitaminas E neutralizuoja laisvuosius radikalus ir mažina cholesterolio kiekį.
Saulėgrąžų sėklos yra geras magnio šaltinis. Daugybė tyrimų parodė, kad magnis padeda palengvinti astmos simptomus, sumažinti padidėjusį kraujospūdį ir išvengti migrenos skausmų, taip pat magnis sumažina širdies priepuolio ir insulto riziką.
Vartojimas – 1 valgomasis šaukštas per dieną.
Kuminų sėklos naudojamos nuo antikos laikų. Šis tradicinis augalas yra žinomas dėl savo naudos sveikatai, kaip vaistas jis naudojamas šimtus metų.
Kuminas mažina virškinimo sutrikimus ir veikia kaip antiseptikas. Pačiose sėklose yra daug geležies, kuri padeda pagerinti kepenų veiklą.
Kuminas taip pat padeda sumažinti peršalimo simptomus. Jei kenčiate gerklės skausmą, pabandykite pridėti sauso imbiero ir kuminų kompresą.
Kuminų sultys labai tonizuoja, skatina medžiagų apykaitą. Taip pat manoma, kad gali padėti sustiprinti imuninę sistemą.
Vartojimas – 1-2 šaukštai per dieną.
Vynuogių sėklos turi didelę vitamino E, flavonoidų, linolo rūgšties ir polifenolių koncentraciją.
Vynuogių sėklų ekstraktas gali padėti išvengti širdies ligų, tokių kaip aukštas kraujo spaudimas ir didelis cholesterolio kiekis.
Tyrimo rezultatai, paskelbti žurnale „Karcinogenez“, rodo, kad vynuogių sėklų ekstraktas (GSE) žudo suragėjusių ląstelių karcinoma ląsteles, tačiau palikdamos sveikąsias ląsteles. Todėl labai rekomenduojam vėžio prevencijai
Taigi, reziumuojant pasakysiu: užuot kasdien kramsnoję bet kokius nesveikus ir nenaudingus organizmui sausainius ar saldainius, verčiau atraskite sveikas bei gyvybiškai naudingas, nuo ligų saugančias sėklas.