Daug sviesto valgantiems ir grietinėlės vartojantiems žmonėms ankstyvos mirties rizika nėra didesnė nei visiems kitiems, rodo naujas tyrimas.

Tyrėjai išanalizavo šimtų tūkstančių pacientų ligos istorijas ir nerado sąsajos tarp prisotintųjų riebalų vartojimo bei širdies ligų, insulto ar antro tipo diabeto, informuoja dailymail.co.uk.

Tyrimas, aprašytas leidinyje „British Medical Journal“, sukėlė abejonių 32-ejus metus teiktais patarimais kuo mažiau valgyti sviesto, mėsos, pieno produktų, gerti mažiau riebaus pieno.

1983 m. britams patarė sumažinti riebalų iki 30 proc. dienos normos, prisotintųjų riebalų – iki 10 proc. dienos normos, o angliavandenių valgyti daugiau.

Tačiau naujausi tyrimai rodo, kad prisotintieji riebalai galbūt nėra tokie žalingi.

Kanados mokslininkai išanalizavo 12 ankstesnių tyrimų (kiekviename buvo tirta nuo 90 000 iki 340 000 žmonių) ir tyrė, kokia sąsaja tarp prisotintųjų riebalų valgymo bei ligų.

Jie neįžvelgė sąsajos su koronarine širdies liga, širdies ir kraujagyslių ligomis ar antrojo tipo diabetu.
Jie neįžvelgė ir ankstyvos mirties rizikos dėl riebalų vartojimo. Tiesa, tyrėjams nepakako įrodymų, užtikrintai teigti, kad riebalai nedidina ankstyvos mirties nuo širdies ir kraujagyslių ligų rizikos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (86)