Pardavėjai „TV3“ žinioms teigė, kad dabar vis daugiau žmonių prašo natūraliai rūkytos mėsos, o ne tokios, kuri turi dūmų skonį ir kvapą primenančios medžiagos.

„Ateina pirkėjai ir sako: duokite mums natūraliai rūkytos mėsos, nenori mirkytos, yra skirtumas“, - „TV3“ žinioms kalbėjo pardavėja Olga Kovalevska.

Kuris variantas sveikesnis?

Tačiau Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) atstovai teigia, kad baimintis mėsos, kurioje yra dūmų kvapą ir skonį primenančios medžiagos nereikėtų.

„Kvapiosios rūkymo medžiagos yra kvapiosios dūmų skonio rūkymo medžiagos, jos suteikia ne spalvą, o skonines savybes. Tai gali būti mėsos gaminys, gali būti virta dešra ir sudėtyje yra įrašyta, kad tai yra dūmų skonio kvapioji medžiaga. Tai nėra apdorojimo būdas ir vartotojas labai dažnai panioja du dalykus: apdorojimo būdą ir sudėtį“, - kalbėjo VMVT atstovė Viktorija Septilkienė.

Teigiama, kad mokslininkai įrodė, jog ši medžiaga sveikesnė, skirta pagerinti juslines savybes. Į mėsą dedama kvapiosios medžiagos, kuri gaunama iš medienos ir paverčiama dūmų ekstraktu.

„Labai svarbu, kad mediena būtų kokybiška, jei ji yra šlapia arba ne to medžio, ne alksnio, jeigu yra pati rūkykla neišvalyta kaip reikiant, jeigu nėra traukos, tada visos kancerogeninis medžiagos nusėda ant produkto“, - aiškino V. Septilkienė.

Dietologai pataria valgyti kuo mažiau apdorotos mėsos

Vis dėlto dietologai pataria valgyti kuo mažiau tiek rūkytos, tiek vytintos ar kitaip apdorotos mėsos produktų.

Gydytoja-dietologė Daiva Pipiraitė

„Į apdorotos mėsos kategoriją įeina tiek rūkyta mėsa, tiek sūdyta, tiek vytinta, tiek mėsa, kuri buvo gaminta naudojant konservantus. Tokių produktų rekomenduojama valgyti kuo mažiau arba visai nevalgyti. Tai yra pasaulinės rekomendacijos ir jos jau kurį laiką nesikeičia“, - „TV3“ žinioms kalbėjo gydytoja dietologė Daiva Pipiraitė-Lazarevičienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (100)