Tiesa tokia, kad dažniausiai atsikratyti kilogramai netrukus sugrįžta su kaupu, rašo dailymail.co.uk.
Pasaulyje vis labiau įsigalint nekontroliuojamai nutukimo epidemijai inkstų ligų specialistas Jasonas Fungas sako: „Žmonės nutunka, suserga diabetu, atsisako jų inkstai, tada jie ateina pas mane. Po dviejų dešimtmečių, per kuriuos nerimavau dėl priežasties (dažniausiai nutukimo), o ne simptomų (inkstų veiklos sutrikimo), dabar esu įsitikinęs, kad svorio metimo industrija ir visi joje dalyvaujantys gali pražiūrėti vieną triuką“.
Kaip ir su širdies ligomis ir net daugeliu vėžio tipų, problema yra ta, kad nutukimui įtakos turi daug skirtingų veiksnių. Tad, kaip ir širdies liga turi daug sukėlėjų (mityba, gyvensena, stresas, genetika), taip pat liemens apimties augimą skatina ne vienas ir ne du skirtingi veiksniai: užkandžiavimas, prasti genai, stresas, naktinės darbo pamainos, priklausomybė nuo maisto, saldūs gėrimai, piktnaudžiavimas alkoholiu, taip pat mikrofloros disbalansas žarnyne.
Sumažindami maisto porcijas, ėmę gerti žaliuosius kokteilius ar atsisakę duonos gaminių bei alkoholio galite vienu metu paveikti tik vieną veiksnį. Būtent dėl to besilaikantieji dietų patenka į užburtą nesėkmių ir kaltės ratą.
Jeigu jums niekaip nepavyksta atsikratyti svorio, nors valgote mažiau ir daugiau sportuojate, dėl visko kalti hormonai, reguliuojantys mūsų riebalinį sluoksnį, nurodantys mums, jog esame alkani arba sotūs. Jie gali padidinti mūsų energijos kiekį, bet taip pat jį ir sumažinti. Ir pagrindinį vaidmenį čia vaidina insulinas.
Būtent insulinas užtvindo mūsų kraujotaką po to, kai pavalgome. Jis perneša perteklinį cukraus kiekį į laikino saugojimo vietą kepenyse ir skatina ilgalaikį riebalų kaupimąsi organizme.
Tačiau šiuolaikinio žmogaus mityba ir įtemptas gyvenimo būdas reiškia, kad žmogaus kraujotakoje pastoviai yra per daug insulino, kuris išbalansuoja mūsų hormonus ir pasmerkia mūsų galimybes atsikratyti svorio.
Vienas iš blogiausių aspektų, susijusių su ilgalaikiu svorio augimu, yra būklė, vadinama „atsparumu insulinui“. Ši būklė ištinka tuomet, kai suvartojama daug cukraus, ir organizme susidaro per daug insulino, dėl ko ląstelės negali tinkamai į jį reaguoti.
Jeigu ląstelės yra atsparios insulinui, organizmo natūrali reakcija yra pagaminti dar daugiau insulino šiai situacijai ištaisyti. Tačiau tai tik pablogina situaciją.
Jeigu turite antsvorio, greičiausiai jums yra išsivystęs ir atsparumas insulinui. O jeigu jūsų insulino lygis užstrigęs prie riebalų kaupimo ribos, niekas nepadės, kaip besistengtumėte. Vienintelė išeitis nutraukti šį užburtą insulino ratą yra leisti jūsų insulino lygiui sumažėti labai lėtai, ir šešios valandos miego tarp to vakar suvalgyto kebabo ir šįryt suvalgytos lėkštės dribsnių nepadės.
Tinkamai sumažinti insulino lygį ir atkurti hormonų balansą padės visiškas maisto atsisakymas. Taip, tai skamba baisiai, bet pasninkavimas, anot dr. J. Fungo, yra svarbiausia trūkstamą lieknėjimo dėlionės dalis.
Blogiausia, kad daugeliui mūsų žinomi pasninkavimo būdai tikrai gąsdina, nes žmogus neva turi smarkiai sumažinti maisto suvartojimą kelioms dienoms ar net savaitėms. Toks pasninkavimas iš tiesų padės atsikratyti nemažai svorio. Tačiau nereikia to daryti, jei to daryti nenorite.
Pasninkavimas gali reikšti vien tik užkandžio atsisakymą prie miegą, arba pusryčių. Pasninkauti galima net miegant!
Jokių užkandžių
Pastaraisiais dešimtmečiai susiformavo pavojinga užkandžiavimo kultūra, kurią skatina reklama, raginanti mus nuolat ką nors kramsnoti. Tai reiškia, kad mes savo organizme nuolat palaikome aukštą insulino lygį. Tad, atsisakę užkandžių tikrai pajusite „mikropasninko“ poveikį.
Pradėkite dieną tinkamai
Mums nuolat kalama į galvą, kad pusryčiai yra svarbiausias dienos valgymas, todėl jaučiamės priversti valgyti, nors gal ir nesame alkani. Problema yra ta, kad dažniausiai paprasčiausias būdas papusryčiauti yra suvalgyti kokių nors pusfabrikačių, itin perdirbto ar daug cukraus savo sudėtyje turinčio maisto. Jeigu norite sulieknėti, nustokite pusryčiams valgyti saldžių dribsnių bei įvairių kepinių.
Jeigu ryte esate alkanas, rinkitės kiaušinius arba natūralų nesaldintą graikišką jogurtą (ir ne liesą). Jeigu mėgstate košes, rinkitės avižas. Venkite visko, kas yra greitai paruošiama, nes dažniausiai tokie produktai yra smarkiai perdirbti. Tai reiškia, kad juose bus daug cukraus, o jų maistinė vertė bus žema.
Jeigu ryte nenorite valgyti, praleiskite pusryčius. Taip pasninkauti jums bus lengviau.
Pasninkaukite miegodami
Savo klinikose dr. J. Fundas skatina žmones pasninkauti keletą dienų ar net savaičių siekiant itin ryškaus rezultato. Ilgesnis pasninkavimas gerokai labiau sumažina insulino kiekį ir leidžia atsikratyti daugiau svorio.
Tačiau jeigu turite nedaug antsvorio, pasninkavimas neturi būti toks drakoniškas. Tereikia atsisakyti kelių maisto porcijų.
Arba galima rinktis seną gerą 12 valandų trukmės pasninkavimą. Viskas labai paprasta. Tiesiog nieko nevalgykite po 19-20 val. (jokių riešutėlių, vaisių, ledų ar pieno prieš miegą) iki sveikų pusryčių 7-8 val. kitą dieną. Būtent taip žmonės elgėsi septintajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje, dar prieš tai, kaip atsirado užkandžiai prieš miegą.
Kai tai taps įpročiu, galite kartais tokį pasninkavimą ištęsti iki 16 valandų: nevalgykite pusryčių, pasimėgaukite pietumis, o po vakarienės 19-20 val. vėl nieko nevalgykite iki kitos dienos pusryčių.
Taip pat kartą ar du per savaitę galite pasninkauti 24 valandas, kad pamatytumėte tikrai ryškių rezultatų.
Jeigu norite sulieknėti prieš vasarą, vien tik pusryčių atsisakymas darbo dienomis keletui savaičių prilygs 16 valandų trukmės pasninkavimo serijų, kurios savaitgalį suteiks dvi galimybes: galite pasninkauti du kartus po 12 valandų (nevalgyti po vakarienės 19-20 val. iki pusryčių 7-8 val.) šeštadienį ir sekmadienį. Tai leis tą savaitę atsikratyti poros kilogramų.
Jeigu norite atsikratyti kiek daugiau svorio, galite surengti vieną, ar net dvi, 24 valandų trukmės pasninkavimo „supersesiją“, kuri leis dar labiau sumažinti insulino kiekį ir stimuliuoti svorio mažėjimą.
Pasninkavimo dienomis galima gerti kavos, žalios arbatos ar naminio kaulų sultinio.
Nepasiduokite, nes laikui bėgant pasninkavimas taps vis lengvesnis ir priprasite prie to lengvo alkio jausmo. Pasninkavimą nutraukite pamažu: suvalgykite saują riešutų ar nedidelę porciją salotų. O kai nepasninkaujate, laikykitės paprastų taisyklių: venkite perdirbtų angliavandenių (duonos ir makaronų), cukraus ir saldiklių, valgykite neperdirbto maisto, daug daržovių, o taip pat nebijokite vartoti natūralų riebalų (riebalų, avokadų ar alyvuogių aliejaus). Ne pasninko dienomis stenkitės suvartoti mažiau nei 1000 kalorijų.
Gerai išsimiegokite
Nors naktinis pasninkavimas gali daryti stebuklus, jo naudą gali panaikinti įtempta diena. Insulino lygis itin jautriai reaguoja į streso hormoną kortizolį. Tad visos jūsų pastangos maitintis sveikai gali nueiti perniek, jeigu gyvensite nuolatinėje įtampoje.
Taip yra todėl, kad kortizolis skatina organizmą kraujyje padidinti cukraus kiekį. Dėl to atitinkamai padidėja ir insulino kiekis. Nesutarimai su antrąja puse ar vaikais, problemos darbe ir miego trūkumas yra rimti veiksniai, skatinantys stresą, dėl kurio didėja kortizolio kiekis, auga insulino kiekis ir didėja svoris.
Sumažinti stresą yra sunku, ir „atsipalaidavimas“ ant sofos priešais televizorių ar „sėdėjimas“ „Facebooke“ nepadeda to padaryti. Išbandykite jogą, masažą ar lengvą mankštą.
Kalbant apie miegą, moksliniai tyrimai rodo, kad trumpesnis nei septynių valandų miegas padidina stresą iki tokio lygio, kuomet ima augti svoris. O tik penkios ar šešios valandos miego padidina svorio augimo riziką daugiau nei 50 proc. Geras miegas ir streso vengimas tokie pat svarbūs veiksniai, kaip ir gera mityba.
Atsisakykite dietinių gėrimų
Mokslininkai šiuo klausimu yra vieningi: cukrus tukina, nes padidina insulino kiekį. Klausti, kiek cukraus galima vartoti, yra tas pats, kas klausti, kiek galima surūkyti cigarečių. Jeigu norite sulieknėti, turite visiškai atsisakyti pridėtinio cukraus, įskaitant ir dirbtinius saldiklius.
Didžiausi „nusikaltėliai“ šiuo atveju yra saldūs gazuoti gėrimai. Ir dauguma mokslininkų sutaria, kad „dietiniai“ gėrimai yra tokie pat kenksmingi, kaip ir tie, kurių sudėtyje yra įprastas cukraus kiekis.
Dietiniuose gėrimuose gali būti mažau kalorijų ir gali nebūti cukraus. Tačiau moksliniai tyrimai rodo, kad jie lygiai taip pat didina insulino kiekį kraujyje ir skatina svorio augimą. Jų sudėtyje esantys dirbtiniai saldikliai, kaip sukraliozė, aspartamas ir saldiklis iš stevijos lapų, dar greičiau padidina insulino kiekį kraujyje. Be to, dirbtiniai saldikliai skatina apetitą, nes smegenyse išlieka nepasitenkinimo jausmas, dėl to norite tikro cukraus (ar daugiau dietinių gėrimų).
Vartokite daugiau ląstelienos
Ląsteliena padeda sumažinti angliavandenių insulino stimuliavimo poveikį. Todėl geriau kuo daugiau angliavandenių gauti iš daržovių, o ne duonos, ryžių ir makaronų. Stenkitės valgyti kuo daugiau vaisių ir daržovių ir jais pakeiskite nesveikus produktus. Pakeiskite, o ne papildykite.
Išmokite mylėti riebalus
Nors riebus maistas stimuliuoja insulino gamybą lygiai taip pat, kaip ir kiti produktai, gryni riebalai, kaip alyvuogių aliejus, nestimuliuoja insulino ar gliukozės gamybos. Stenkitės į savo mitybą įtraukti natūralių riebalų: itin gryno alyvuogių aliejaus, sviesto, kokosų aliejaus. Jie taip pat yra naudingi jūsų sveikatai ir nestorins jūsų, jeigu vartosite jų saikingai.
Dr. J. Fungas taip pat ragina vengti dirbtinių riebalų, kaip margarinas, kuris nėra natūralus produktas ir į mūsų mityba atėjo iš tų laikų, kai tai, kas yra dirbtina, buvo prilyginama sveikam.
Nevenkit kavos
Kava kartais laikoma nesveiku gėrimu, tačiau jos sudėtyje yra gausu antioksidantų ir mineralų. Moksliniai tyrimai rodo, kad ji gali padėti sumažinti diabeto riziką ir apsaugoti nuo Alzhaimerio, Parkinsono ligų, kepenų cirozės ir kepenų vėžio. Arbatą gerti taip pat sveika. Tik neberkite į ją cukraus!