Išskirtinai naudingos sveikatai cheminės medžiagos
Fitonutrientai, suteikiantys raudonų atspalvių daržovėms spalvą, yra išskirtinai naudingi sveikatai. Tamsesnė spalva, pavyzdžiui, turima burokėlių, rodo, kad daržovėje yra daugiau cheminių elementų, kaip antai, antioksidantų, vitaminų ir mineralų. Tyrimais įrodyta, kad šios maistinės medžiagos padeda išvengti vėžio, kovoti su lėtinėmis ligomis ir stiprina imuninę sistemą.
Raudonoms daržovėms atspalvį ir maistingumą suteikia likopenas ir antocianinas. Įrodyta, kad likopenas yra antioksidantas, mažinantis širdies ligų riziką, saugantis akis, kovojantis su infekcijomis ir apsaugantis nuo tabako dūmų daromos žalos.
Mokslininkai taip pat tiria jo galimą apsaugą nuo prostatos vėžio ir kitų navikų. Teigiama, kad antocianinai saugo kepenis, gerina regėjimą, mažina kraujospūdį ir uždegimus.