Gydytoja sakė ir pati bandžiusi natūralią kosmetiką, pvz., agurkų kaukę.

„Agurkas iš savęs tikrai nėra blogas produktas. Šviežias, šaltas agurkas tikrai galėtų atgaivinti, skaistinti paakių odą, tačiau tai neturėtų būti naudojama kasdien, kaip rutininis ritualas“, – kalbėjo gydytoja G. Kasbaraitė.

Agurkų kaukė

Medikė maisto produktais kaip kūno priežiūros priemonėmis kliautis nerekomenduotų.

„Galbūt istoriškai taip susiklostė, kad Nefertitė maudėsi pieno voniose, mūsų močiutės tepėsi pasukas ant veido. Bet tuomet pasirinkimo gero ir plataus spektro kūno priežiūros priemonių nebuvo.

Šiais laikais, kadangi turime labai daug pasiūlos, galime pasirinkti tai, kas mums labiausiai tinka“, – patarė gydytoja G. Kasbaraitė.

Gydytoja dermatovenerologė įspėjo: maisto produktai neturi pakankamai naudingų ir reikalingų odai atstatyti, atjauninti ir paskaistinti būtinų komponentų.

Neretai žmonės mėgsta patys pasigaminti ir kūno šveitiklius, kurių pagrindas yra kavos tirščiai, druska, medus.

Kavos tirščiai

„Druska ir kavos tirščiai plačiai naudojami ir kūno priežiūros produktų pramonėje. Jie gali būti naudojami ir namuose, tačiau vertėtų nepamiršti, kad pačios šios medžiagos yra pakankamai abrazyvios ir gali per daug sužeisti odą. Taip pat jos netinka veido odos priežiūrai.

Medus pats iš savęs yra priešuždegiminis produktas, taigi savadarbiais odos šveitikliais galima kartas nuo karto pasilepinti“, – kalbėjo gydytoja G. Kasbaraitė.

Populiaru odą tepti ir įvairiais aliejais. Tačiau gydytoja patarė su jais būti atsargiems.

„Aliejai, neparuošti kūno priežiūrai, yra komedogeninės medžiagos, tai reiškia, kad jos gali užkimšti plauko fulikulą, gali sukelti pūlingus susirgimus.

Taip pat jų sudėtyje gali būti žolelių, įvairiausių kvapų, kurie gali veikti kaip kontaktiniai alergenai, sukelti kontaktinius alerginius dermatitus, taip pat fotosensibilizaciją, kuomet aliejus užsitepę žmonės labai mėgsta išeiti į lauką, kartais gali atsirasti nudegimų net iki pūslių“, – galimas grėsmes išvardijo gydytoja G. Kasbaraitė.

Nederėtų ir spuogų tepti dantų pasta.

Dantų pasta

„Dantų pasta dėl savo aktyvių ingredientų skirta tik burnos priežiūrai. Šiandien dermatologai gali pasiūlyti žymai geresnių produktų aknei ir spuogams gydyti, negu dantų pasta“, – neabejojo medikė.

Paklausta, ar verta nudegusias saulėje kūno vietas tepti rauginto pieno produktais, gydytoja atsakė: „Kefyras arba šalti pieno produktai gali tiesiog atvėsinti odą dėl to, kad yra šalti. Taip pat gali pasitarnauti ir šalto vandens kompresai.

Bet vertėtų geriau rinktis vėsinančius gelius, kurie jau pagaminti specialiai. Norėčiau pabrėžti, kad nudegus kūno grietinės tepti negalima, nes ten esantys riebalai gali kaip tik sulaikyti karštį“, – paaiškino medikė.

Įdegis

Ji pridūrė, kad avižų baltymų vonelės gali padėti atstatyti odos paviršių, ąžuolų žievės nuoviras gali sumažinti kūno prakaitavimą.

„Tačiau aš visą laiką sakau, kad odos priežiūrai reikia daugiau negu agurko griežinėlio ant veido“, – patarė gydytoja G. Kasbaraitė.

Visą LNK laidos „Vidurdienio žinios“ reportažą galite pamatyti čia: