Gyvensenos specialistai sutaria: įvairių spalvų ir tekstūrų vaisiai, daržovės bei uogos privalo būti kiekvieno savimi besirūpinančio žmogaus kasdieniame racione. Tačiau vadinamoji vaivorykštė lėkštėje lietuviams vis dar kelia iššūkių. Higienos instituto tyrimų rezultatai rodo, kad Lietuvoje nemažai suaugusiųjų ir vaikų ne tik nesuvalgo pakankamo kiekio daržovių ir vaisių, bet iš esmės neturi jų savo mityboje. O ir tie, kurie turi, ne visada žino, kaip juos tinkamai paruošti valgymui.
„Ant vaisių, daržovių, uogų gali būti įvairių bakterijų, virusų, kirmėlių kiaušinėlių, kurie patekę į žmogaus organizmą gali sukelti negalavimų. Galima užsikrėsti parazitinėmis ligomis, pavyzdžiui, askaridoze, toksokaroze, echinokokoze, toksoplazmoze ir pan. Kirmėlių kiaušinėliai, pirmuonių oocistos bręsta dirvožemyje, todėl su neplautomis uogomis, vaisiais ar daržovėmis gali patekti į žmogaus žarnyną“, – įspėjo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Aušra Bartulienė.