Prieš šventes parsinešus iš parduotuvės mandarinų maišelį jis tiesiog ištirpsta. Vaistininkė Karolina Kudzinskienė pranešime žiniasklaidai sako, kad pasimėgauti mandarinų sezonu gali būti ir visai naudinga.
„Juose gausu antioksidantų, kurie mums visokeriopai naudingi – saugo nuo lėtinių ligų, stiprina imunitetą ir padeda išlikti odai skaisčiai ir gražiai, be to mandarinai turi B grupės vitaminų, folio rūgšties. Žinoma, valgydami mandarinus gausime ir visą rekomenduojamą vitamino C paros normą“, – sako ji.
Tiesa, mandarinuose gausu ir angliavandenių, kurie ne tik suteikia energijos, bet ir vartojant nesaikingai, gali tapti papildomų kilogramų priežastimi. 100 gramų šių citrusinių vaisių yra 54 kalorijos.
K. Kudzinskienė įspėja, kad nepaisant mandarinų naudos, juos verčiau vertinti kaip desertą, dėl juose esančios angliavandenių bei vitamino C gausos.
„Geriausia valgyti po ne daugiau nei 2–3 mandarinus iškart bei stengtis neviršyti 6–10 mandarinų per dieną, tačiau vertėtų atsižvelgti, kad mandarinų dydis nėra vienodas, todėl kiekis orientavimuisi – 300 gramų“, – sako ji.
Gali tapti virškinimo problemų priežastimi
Vaistininkė primena, kad mandarinus prieš valgant labai svarbu kruopščiai nuplauti po karštu vandeniu, nes jie dažnai purškiami įvairiomis medžiagomis, kurios gali sukelti alergiją, virškinimo sutrikimus arba apsinuodijimą.
Virškinimo sutrikimų priežastimi mandarinai gali tapti ir jų suvalgius didelį kiekį, nes, kaip pastebi vaistininkė, žmonės kartais užsimiršta ir, pavyzdžiui, žiūrėdami televizorių suvalgo daugiau mandarinų nei rekomenduojama.
Mandarinų kiekį ypač rekomenduojama riboti žmonėms, kurie jiems yra alergiški. Pasak vaistininkės, įprastai jie gali suvalgyti ne daugiau nei 1–2 mandarinus arba apskritai gali būti priversti jų atsisakyti, tačiau svarbu prisiminti, kad daugeliui naudingas vien mandarinų kvapas, jis dažnai nuteikia gerai ir pažadina pozityvumą.