„Matome ekrano poveikį miegui. Jei vakare laiką leidžiate telefone, žinokite, kad vėlai vakare jūs dar nemiegosite“, – sakė Londono Karališkojo koledžo priklausomybės ligų mokslininkė Nicola Kalk.

O ypač išmanieji telefonai pridaro problemų jaunimui – sukelia nerimą, depresiją ir nemigą.

„Viename iš mūsų tyrimų dalyvavo 16–18 metų jaunuoliai ir tie, kurie telefonu naudojosi dažnai, 2 kartus dažniau kentėjo nuo nerimo ir 3 kartus dažniau nuo depresijos“, – sakė N. Kalk.

Tai, kad telefonų naudojimas kenkia emocinei, psichinei ir fizinei savijautai, pastebi ir Lietuvos gydytojai bei išvardija, kokie negalavimai būdingi jauniems žmonėms šiais laikais: bloga laikysena, kaklo, nugaros, pečių, riešų skausmai, regos pablogėjimas, galvos skausmas, miego stoka, nutukimas, ankstesnis lytinis brendimas, vienišumas, kalbos ir raidos problemos.

Telefonas

Tiesa, Anglijos tyrėjai šiuos sutrikimus priskiria jau priklausomybei nuo telefono, kai prarandama laiko nuovoka ir išmanusis užima kone svarbiausią vietą gyvenime.

„Problema, kad net ir mažiems vaikams, kad jie valgytų, duodamas telefonas, nes be jo nevalgo“, – LNK Žinioms sakė Tėvų forumo tarybos pirmininkas Kęstutis Mikalojūnas.

Kai kurios mokyklos jau ieško priemonių, kaip atitraukti vaikus nuo telefonų. Sostinės „Maironio“ progimnazija prieš kiekvieną pamoką prašo vaikų sudėti telefonus į dėžutes.

„Matome, kad tai yra naudinga praktika, mokiniai ilgiau išlaiko dėmesį, labiau susikaupę užduotis atlieka. Iš pradžių nebuvo lengva, mokiniai šiek tiek maištavo“, – sakė Vilniaus „Maironio“ progimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Danutė Belovienė.

Telefonas

Po pamokos mokiniai telefonus susigrąžina, tad per pertraukas mokykla ieško kitų būdų, kaip nukreipti vaikų dėmesį nuo ekranų. Pavyzdžiui, skelbia skaitymo pertraukas, už kurias mokiniai apdovanojami įvairiais prizais. Po pamokų telefonai tampa galvos skausmu tėvams.

5 vaikų tėvas Kęstutis pripažįsta, kad pakovoti su vaikais dėl telefono tenka, ypač su jauniausiuoju sūnumi, kuriam dabar 14 metų.

„Jis turi telefoną, kompiuterį ir daug gyvena virtualiame pasaulyje, su draugais žaidžia žaidimus, tai neatsiejama dalis. Nors ir šiaip susitinka su draugais, bet kompiuteris arčiau, lengviau pasiekiamas“, – kalbėjo Kęstutis Mikalojūnas.

Šeimos gydytoja Kamilė Marozienė tėvams turi patarimą: „Riboti ekranų laiką mažiems vaikams iki pusvalandžio per dieną, o vyresnio amžiaus jaunimui iki valandos, nes jiems dažnai reikia atlikti namų darbus.“

Be to, gydytojai pabrėžia, kad nustumti vaikų fizinės sveikatos į šoną nevalia. Esą daugiau judantis, sportuojantis vaikas savaime mažiau laiko praleis prie telefono.

„Tuo metu, kai dirba raumenys, emocinė sveikata gerėja, nes leidžiame pailsėti smegenims“, – sakė šeimos gydytoja.

Technologijų inovatoriai jau kuria telefono alternatyvą vaikams, kad tėvai galėtų kontroliuoti, kiek vaikas praleidžia laiko prie ekrano.