Lietuvoje buvo atliktas tyrimas ir nustatyta, kad šalies gyventojai vartoja dvigubai daugiau druskos, negu rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija.
„Lietuviai kasdien suvartoja vidutiniškai po 10 gramų druskos, o rekomenduojama norma yra 5 gramai. Labai svarbu ne tik naudoti mažiau druskos gaminant namuose, bet ir skaityti maisto produktų etiketes – trys ketvirtadaliai druskos suvartojama su parduotuvėje įsigytais produktais“, – pranešime žiniasklaidai yra sakęs Lietuvos hipertenzijos draugijos pirmininkas ir Lietuvos inkstų fondo prezidentas Marius Miglinas.
Visgi, „Eurovaistinės“ vaistininkė Jelena Deksnienė pranešime žiniasklaidai perspėja – visiškas druskos atsisakymas nebūtinai bus naudingas mūsų organizmui.
Tą patį portalui „Delfi“ yra tvirtinęs ir mitybos Mantas Liekis, įspėjęs, kad nepakankamas druskos suvartojimas arba visiškas jos atsisakymas gali neigiamai paveikti žmogaus organizmą, sukelti raumenų mėšlungio simptomus, energijos trūkumą, akių vokų tvinkčiojimą, nuovargį, įskaitant prastesnį smegenų darbą, silpnumą, dehidrataciją ir kt. Visą M. Liekio komentarą rasite čia.
Kodėl druskas reikalinga mūsų organizmui ir kokie simptomai įspėja apie galimą jos trūkumą, plačiau pranešime žiniasklaidai pakomentavo vaistininkė J. Deksnienė.
Kodėl druska svarbi mūsų organizmui?
Jeigu iš maisto raciono išbraukėte druską ir jums atsirado pykinimas, galvos skausmai, silpnumas, raumenų spazmai ar netgi sumažėjo kraujospūdis, tai gali signalizuoti, kad jums jau trūksta natrio.
„Kai organizme yra per daug ar per mažai natrio, padidėja širdies ligų ir insulto rizika, taip pat didėja atsparumas insulinui. Natris yra esminis mineralas, kuris būtinas normaliai nervų sistemos veiklai palaikyti. O kai mums nebepakanka natrio, nervų impulsai perduodami prasčiau, mūsų raumenys nebepajėgia susitraukti, išsibalansuoja skysčių pusiausvyra ir sutrinka mineralų pernešimo organizme procesai“, – pasakoja vaistininkė J. Deksnienė.
Vaistininkė pasakoja, kad natrio trūkumą gali sukelti ne vien druskos atsisakymas, bet ir kiti faktoriai:
„Natrio trūkumą taip pat gali sukelti tiazidiniai diuretikai, intensyvus prakaitavimas, skysčių perteklius organizme. Taip yra dėl to, jog kartu su diuretikais, dideliu prakaitavimu ar dažnu vaikščiojimu į tualetą kartu su skysčiais iš organizmo pašaliname ir natrį. Dėl to svarbu, jog mityboje netruktų ir angliavandenių, kurie gali sulaikyti vandenį kartu su natriu“, – pasakoja vaistininkė J. Deksnienė.
Per dieną – arbatinis šaukštelis druskos
„Turbūt daugelis esame susidūrę su atsiradusiu potraukiu sūriam maistui. Taip mūsų organizmas gali signalizuoti, kad jam paprasčiausiai trūksta natrio ar kitų elektrolitų. Druskos tikrai nereikėtų bijoti, tik svarbu ją vartoti su saiku. Per dieną žmogui reikėtų suvartoti iki 3 gramų druskos – tai mažas arbatinis šaukštelis“, – pataria vaistininkė J. Deksnienė.
Taip pat vaistininkė rekomenduoja rinktis kuo mažiau apdorotą ir stambesnę druską, ypač tinka Himalajų druska. Anot jos, taip galėsime pasisavinti daugiau įvairių mineralų, tarp jų – magnio, kalio, kalcio, cinko, chromo, mangano, seleno ir jodo.
Kita išeitis – elektrolitų tirpalai
Natris taip pat yra svarbus ir daug sportuojantiems žmonėms, kadangi didelį jo kiekį galime prarasti kartu su prakaitu bei kitais elektrolitais.
„Tokiais atvejais patariama vartoti elektrolitų tirpalus. Jų sudėtis gali būti skirtinga, todėl joje svarbu ieškoti tokių mineralų kaip magnis, kalis ir cinkas, bei druskų – geriausia, citratų pavidalu. Šie mineralai gali padėti ne tik išlaikyti elektrolitų pusiausvyrą, bet ir palaikyti normalią raumenų funkciją ir energijos apykaitą. Taip pat mažina pervargimo jausmą, padeda išvengti raumenų spazmų“, – pasakoja vaistininkė J. Deksnienė.
Kodėl norisi valgyti sūriai?
Ką reiškia noras valgyti sūriai, anksčiau pranešime žiniasklaidai yra pasakojęs „Gintarinės vaistinės“ vaistininkas Tadas Labanauskas.
„Labai svarbu atskirti, kad maistinė druska, natrio chloridas – tai ne tas pats kaip kalio, magnio ar kalcio druskos, tad jei mes naudosime vien maistinę druską, ji gali ir nenumalšinti organizmo poreikių kitiems elementams. Pats sūrumo pojūtis taip pat labai svarbus, be druskos maistas prėskas, nes esame pripratę naudoti daug druskos. Dietologai sako, kad atsisakę didelio jos kiekio maiste, tik po dviejų savaičių pradėsime priprasti prie naujo maisto skonio ir tik ilgainiui organizmas maistą be druskos pripažins kaip skanų“, – pabrėžė vaistininkas.
Norėjimas kažko sūraus yra labai svarbus organizmui, kai kamuoja vasariški karščiai. Prakaituodamas žmogus netenka ne tik vandens, todėl geriant vien jį, nepatenkinamas prarastų druskų poreikis. Tačiau šiek tiek pasūdytas valgomąja druska vanduo taip pat nėra išeitis. Per karščius geriausiai troškulį malšina vidutinio druskingumo natūralus mineralinis vanduo arba specialių elektrolitų mišinys, kurį galima rasti vaistinėse.
„Jei šalia troškulio jus pradėjo kankinti ir noras suvalgyti kažką sūraus, ypač jei kartais naktį užpuola mėšlungis ar netikėtai pajutote neįprastą širdies plakimą, tai jau ženklai, kad jūsų racioną reikia paįvairinti daugiau makroelementų – tokių kaip kalcis, magnis ir kalis – turinčiu maistu, mineraliniu vandeniu ar specialiais maisto papildais. Jei nerimaujate dėl savo sveikatos, visada galite pasitarti su savo šeimos gydytoju ar vaistininku“, – rekomenduoja T. Labanauskas.
Kai žmogui nuobodu, jis jaučia stresą ar nėra išsimiegojęs, jis taip pat gali norėti sūrių užkandžių, mat valgymas ramina ir guodžia. Nepaisant to, pasak vaistininko, jei užsinorima sūraus maisto neįprastai greitai ar jo trokštama ilgai, vertėtų sunerimti – tai gali būti ir ligos simptomas. Druskos potraukis gali reikšti, kad pacientui – mažakraujystė, sutrikęs hormonų balansas arba problemos su inkstais bei virškinimo traktu.