Etiketes reikia skaityti, patarė dietistė, nes jose nurodyta sudėtis, taip pat galima identifikuoti, kokios kokybės yra ledai ir kokia jų maistinė vertė – kiek juose yra riebalų, baltymų ir angliavandenių.

„Patariu nesigundyti užrašais, jeigu ant ledų yra parašyta „be cukraus“, nes tikrai dažniausiai taip nėra – tuomet dedami cheminės sudėties saldikliai, o tie saldikliai tikrai ne visi yra palankūs sveikatai“, – tęsė mitybos specialistė.

Skaitant etiketes taip pat patartina žiūrėti, kad leduose būtų kuo mažiau dažiklių, taip pat kvapiklių, sintetinių priedų ir įvairių konservantų.

Ledai

Ledai gaminami iš pieno arba grietinėlės, taip pat gali būti sorbetas arba šerbetas – šie palankiausi sveikatai, tik jų sudėtyje turėtų būti ne mažiau nei 25 proc. vaisių arba uogų. Daugelio mėgstamo plombyro sudėtį dietistė įvertino gana gerai, tik priminė visada paskaityti, ar sudėtyje nėra skonio stipriklių, įvairių dervų bei skonio stabilizatorių.

„100 g ledų galimas sveikatai palankus kiekis – iki 16 g cukraus. <...> O visi ledai, kurie yra su šokoladu, su įvairiais džemais, jie turi 20, 25 g ir daugiau cukraus. Skaitant etiketę galime atkreipti dėmesį į cukraus kiekį, nesitikėkime, kad jo nebus, kita vertus, galime pasirinkti ledus su mažesniu kiekiu cukraus“, – sakė D. Lenkutienė.

100 g ledų su šokoladu ir kitokiais skonio priedais yra 25 g cukraus, o tai – visa rekomenduojama dienos norma, tą vertėtų atsiminti, pabrėžė specialistė.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: