– Papasakokite, kas yra produktų glikeminis indeksas?
– Tai indeksas, parodantis, kaip konkretus angliavandenių turintis maistas veikia gliukozės koncentraciją kraujyje. Ši skalė yra nuo 0 iki 100, kur 100 jau prilyginamas grynajai gliukozei. Produktai, kurių indeksas yra iki 55, vadinami mažo glikeminio indekso produktais, nuo 56-69 – vidutinio, daugiau nei 70 – aukšto glikeminio indekso produktais. Pavyzdžiui, žemo glikeminio indekso produktai gali būti, pvz.: ankštinės daržovės, grikiai, avižos, ruginė duona su sėklomis, obuoliai, apelsinai. Vidutinio – bananai, viso grūdo kvietinė duona, rudieji ryžiai, saldžiosios bulvės. Aukšto – kvietinė-balta duona, bandelės, labai apdoroti produktai, ryžių makaronai, balti ryžiai, melionas, arbūzas.