Kas yra atsparus krakmolas?

Atsparusis krakmolas yra nesuvirškinamas žmogaus organizmo fermentų, tai viena iš maistinių skaidulų formų. Nesuvirškintas atsparusis krakmolas pereina per skrandį ir plonąją žarną, pasiekia storąją žarną, o ten jį ima fermentuoti žarnyno mikrobiota.

Tyrimai su graužikais parodė, kad mityba, kurioje yra daug atsparaus krakmolo, gali padėti sumažinti kūno riebalų kiekį ir paspartinti medžiagų apykaitą, skelbiama „Medicalnewstoday“.

Įtaka lieknėjimui

Išvirus krakmolingus maisto produktus ir sparčiai atšaldžius, juose prasideda tam tikras cheminis procesas, vadinamas retrogradacija, kurio metu krakmolas virsta atspariuoju. Kadangi jis nesuvirškinamas, neįsisavinama apie 30–50 proc. kalorijų, leidiniui „Firstforwomen“ aiškino dietistė Amy Shah. Jos teigimu, atsparusis krakmolas vertingas toli gražu ne vien dėl šios priežasties.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją