Kas yra atsparus krakmolas?
Atsparusis krakmolas yra nesuvirškinamas žmogaus organizmo fermentų, tai viena iš maistinių skaidulų formų. Nesuvirškintas atsparusis krakmolas pereina per skrandį ir plonąją žarną, pasiekia storąją žarną, o ten jį ima fermentuoti žarnyno mikrobiota.
Tyrimai su graužikais parodė, kad mityba, kurioje yra daug atsparaus krakmolo, gali padėti sumažinti kūno riebalų kiekį ir paspartinti medžiagų apykaitą, skelbiama „Medicalnewstoday“.
Įtaka lieknėjimui
Išvirus krakmolingus maisto produktus ir sparčiai atšaldžius, juose prasideda tam tikras cheminis procesas, vadinamas retrogradacija, kurio metu krakmolas virsta atspariuoju. Kadangi jis nesuvirškinamas, neįsisavinama apie 30–50 proc. kalorijų, leidiniui „Firstforwomen“ aiškino dietistė Amy Shah. Jos teigimu, atsparusis krakmolas vertingas toli gražu ne vien dėl šios priežasties.