Ne paslaptis, kad kai kurie produktai, pavyzdžiui, alkoholis ar cukrus, ypač perteklinis jų vartojimas, gali sukelti įvairias ligas – nuo širdies ir kraujagyslių ik kai kurių rūšių vėžio. Tačiau taip pat yra produktų, kurių vartojimas gali padėti tam tikrų ligų riziką sumažinti.

Neseniai pristatyta studija, įvardijama kaip viena iš „patikimiausių“ tarp iki šiol atliktų, kurios metu mokslininkai keturis dešimtmečius stebėjo daugiau kaip 100 tūkst. suaugusiųjų, kad įvertintų mitybos ir kognityvinės sveikatos ryšį.

Tyrėjų komanda iš JAV Brigamo ir Moterų ligoninės Bostone nustatė, kad suaugusieji, kurie per savaitę suvalgydavo bent dvi porcijas perdirbtos raudonos mėsos, turėjo 14 proc. didesnę tikimybę susirgti demencija, palyginti su tais, kurie per mėnesį suvalgydavo mažiau nei tris porcijas.

Tačiau užteko gabalėlį šoninės pakeisti viena porcija riešutų ar ankštinių daržovių, kad pažinimo funkcijų pablogėjimo rizika sumažėtų 20 procentų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)