Po ketverių metų Los Andželo olimpiadoje pagaliau galėtume iškovoti auksą. Bet garantuotą! Giedotume susiėmę už širdies „We Are The Champions“ ir pasaulis mums nusilenktų. Reikia vieno dalyko: kad Tarptautinis olimpinis komitetas įteisintų naują olimpinę rungtį – baravykų rovimą. Suprantate, apie ką...
gastronomija
32 straipsnių
Jau šeštąjį kartą kulinarinis konkursas „S. Pellegrino Young Chef Academy 2024–25“ kviečia jaunuosius virėjus iš viso pasaulio mesti sau iššūkį, pademonstruoti savo nepaprastus gebėjimus ir sulaukti tarptautinio pripažinimo. O įkvėpimo varžytis su geriausiais galima pasisemti iš 2022 m. vykusio konk...
Ministrės Aušrinės Armonaitės žinia apie prancūzų „Michelin“ restoranų gido atėjimą į Lietuvą nuaidėjo kaip dar viena, netikėta super kalėdinės eglutės įžiebimo šventė. Nematyta ir neregėta ši šventė, nes tokio reiškinio – „mišlenų“ – pas mus iki šiol nebuvo. O dabar bus. Pabandykime aptarti, kas la...
Marijampolės rajone įsikūręs maistinių svirplių ūkis plečia savo asortimento pasiūlą ir tiesia kelius į sostinę: Valdovų rūmuose įsikūrusio restorano „Valdovai“ klientai nuo šiol išskirtinėms progoms – gimtadieniams, vestuvėms ar degustacinėms vakarienėms – galės užsisakyti išskirtinių patiekalų su ...
Rūpinantis savo mityba, į kasdienį savo valgiaraštį vertėtų įtraukti ir įvairias sėklas. Jos ne tik pagardina patiekalus, bet ir suteikia daugybę organizmui būtinų maistinių medžiagų – vitaminų, mineralų, baltymų, aukštos kokybės aliejų bei fermentų.
Jurga ir Paulius Jurkevičiai pristatė savo Italijos įkvėptų receptų knygą: paaiškino, kodėl joje nėra nė vieno žodžio apie picą (4)
Kone du dešimtmečius praleidę Italijoje Jurga ir Paulius Jurkevičiai įkūrė restoraną „Pas Jurgą ir Paulių“. Jau daugiau nei penkerius metus restoranas veikia Romoje, o bene dešimtmetį skaičiuoja jų išvažiuojamosios vakarienės į Lietuvą ir kitas pasaulio šalis.
Artėjanti Valstybės atkūrimo diena – puiki proga susikurti ypatingą nuotaiką, paspėlioti, kokius patiekalus anuomet rinkosi Vasario 16-osios akto signatarai. O Zyplių dvaro virtuvės kuchmistras siūlo išskirtinį receptą, kuris papuoš šventinį stalą Lietuvos trispalvės spalvomis.
Į maisto mados viršūnę veržiasi netikėtas ingredientas: mažina kraujospūdį ir cholesterolį, padeda virškinimui (4)
Skamba neįtikėtinai, tačiau prognozuojama, kad į maisto madų Olimpą netrukus įsiverš ne kas kitas, o kinrožė. Šis ingredientas sparčiai populiarėja ir laikui bėgant jos populiarumas tik didės. Kinrožė garsėja dėl skaisčiai raudonos spalvos ir išskirtinio, rūgščiai salstelėjusio skonio. Dažniausiai a...
Nauji metai atneša naujų vėjų ir gastronomijos pasaulyje. Kai kurios anksčiau užgimusios tendencijos nueina į užmarštį, kitos išlieka ir stiprėja, ir, žinoma, visuomet atsiranda naujovių. Atrodo, ką dar galima išgalvoti virtuvėje, juk jau tiek išbandyta ir išragauta? Pasirodo, atradimų kitais metais...
Ieškantiems, kuo pakeisti gyvūninės kilmės pieną, kulinarijos pasaulis iki šiol siūlė daugybę alternatyvų: jį rinktis pagamintą iš sojų, migdolų, ryžių, kokosų ar avižų. Tačiau dabar sužibo nauja gastronomijos žvaigždė, vadinama karščiausia mitybos tendencija. Pastarąja tapo bulvių pienas, kuris nuo...
Mėgstantiems skanų maistą Vilnius – privaloma stotelė vasarą: patirtys priblokš ne vieną ragautoją (24)
Trakai – kibinai, Panevėžys – Čičinsko kepsniai, o Vilnius? Pasirodo, sostinė turi itin ryškią gastronominę istoriją, tik nemažai patiekalų nugrimzdo į užmarštį. Ar koldūnais iš tiesų vadiname tą patiekalą? Kuo su Vilniumi susiję beigeliai? Ir kaip kilo mintis restorane gaminti cepelinus su žuvies į...
Vilniuje atsidarė vienintelė tokia Baltijos šalyse maisto oazė, į kurią verta užsukti bent 6 kartus (28)
Šiandien Ozo parke duris atvėrė nauja gastronomijos erdvė, kurioje galima rasti skirtingoms virtuvėms atstovaujančius aukštos kokybės restoranus. Tai vieninelė maisto oazė Baltijos šalyse, įsikūrusi biurų pastate. Tikimasi, kad čia savo skonį atras ne tik biurų darbuotojai, bet ir Ozo parko gyventoj...
Gegužės 13-oji nuo seno Lietuvoje buvo skirta meilės deivei Mildai, kuri paliko ryškų pėdsaką daugybėje legendų. Ne tik istoriniais pasakojimais, bet ir autentiškais lietuviškais desertais šiandien palepinkite savo antrąją pusę.
Gastronomijos erdvės, kuriose po vienu stogu galima rasti skirtingas virtuves atstovaujančius aukštos kokybės restoranus, šiuo metu karaliauja visame pasaulyje. Tokių vietų jau turime ir Lietuvoje, o kitų metų pradžioje duris atvers pirmoji tokia erdvė biurų pastate. Didžiausią biurų parką Lietuvoje...
2020-ieji metai jau įsibėgėjo, todėl pats laikas apžvelgti gastronomijos pasaulio madas, tendencijas ir naujienas, kurios mūsų laukia artimiausiu metu. Kas liko praeityje? Kokios tendencijos dabar laikomos karščiausiomis? Kurios ankstesniais metais pastebėtos tendencijos įsitvirtino, o kurios keitės...
Gastronomija – sąvoka, kurią neretas lietuvis vis dar supranta kaip šių dienų reiškinį, tačiau jos istorija mena kur kas senesnius laikus. Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataro Petro Klimo atsiminimuose, mininčiuose 1918 m. vasario 16-ąją parašyta: „Paskui paprasčiausiu būdu, tarytum nieko nebūtų...
Šventiniame meniu – prabangūs gėrimai ir įmantrūs patiekalai: šiandien puotaujame kaip XIX amžiaus aukštuomenė (9)
Ar sėsdami prie įvairiausiais patiekalais nukrauto stalo susimąstote, kiek mūsų valgymo įpročiai ir gastronomijos tradicijos susijusios su ankstesnėmis kartomis? Pasirodo, kartais mes valgome tą patį, ką dar XIX amžiuje mėgo patys kilmingiausieji. Kiek panašumų su bajorijos valgymo įpročiais rastumė...
Kasmetinė Vilniaus gastronomijos savaitė šiemet tampa visos Lietuvos švente. Net 33 šalies restoranai prisijungia prie šio projekto ir vieną ypatingą savaitę metuose, lapkričio 5–11 d., kviečia paragauti išskirtinius meniu rinkinius už fiksuotas kainas. Kaip išsirinkti, kur apsilankyti ir ką paragau...
Trečiadienio vakarą ištikimiausi gurmaniškų naujienų medžiotojai rinkosi į naujus, tik prieš savaitę duris atvėrusius gastronomijos namus „Gourmet Panorama“. Į atidarymo šventę iš viso sukviesta per 300 svečių. Be garsių visuomenės veikėjų ir verslo atstovų, susipažinti su nauja viso pasaulio skonių...
Nuo ketvirtadienio iki sekmadienio vilniečiai ir miesto svečiai kviečiami į gastronominį festivalį „Smidrų festas“. Naujamiesčio rajone veikiančiame turguje „Uptown Bazaar“ keturias dienas galės skanauti patiekalus iš smidrų. Atsiųstame pranešime festivalio organizatoriai intriguoja – neįprastų ir n...