Atraskite autentišką Žemaitijos kulinarinį paveldą su Vaclovu – pasigaminkite kastinio. Žemaitija garsėja ne tik savo unikalia kalba ir gamtos grožiu, bet ir turtingu kulinariniu paveldu. Vienas iš ryškiausių šio regiono patiekalų yra kastinys – paprastas, bet nepaprastai skanus patiekalas, pagamint...
kulinarinis paveldas
25 straipsnių
Naminės degtinės legalizavimas paskatins turizmą, sumažins dabartinę nesankcionuotą gamybą, tikina valdžia, jau žengianti įteisinimo keliu. Tačiau kritikai atšauna, kad alkoholio šalyje jau ir taip suvartojama nemažai ir žmones reiktų skatinti ilsėtis kitaip, skelbia LNK Žinios.
Mantas Zakarka. Ar Žemės ūkio ministerija šiuo metu neturi svarbesnių klausimų nei naminės legalizavimas? (1)
Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) pateikė dar vieną Vyriausybės išvados projektą dėl Seimo narių pasiūlyto įstatymo projekto, susijusio su ūkininkų veiklos licencijavimu, jiems leidžiant gaminti alkoholinius gėrimus net iki 65 laipsnių stiprumo bei jais prekiauti. Absurdiška atrodo, kad nuo praėjusių met...
Artėjant didžiosioms pavasario šventėms Zina Bružienė iš Palangos, tinklaraščio „Zinos virtuvėje“ autorė dalijasi net dviem žemaičių kulinarinio paveldo receptais. Kastinio ir cibulynės. Šiuos patiekalus galima ruošti vienam valgymui, o galima mėgautis ir atskirai. Kaip žemaitė galiu tik paantrinti ...
Netiesa, kad derėtų baimintis Biržų duonos, kurią dabar de facto vadins vabalų duona. Sviestas ir dešra jai lygiai taip pat pritiks į draugiją, kaip ir anų laikų įprastai iškeptai, be svirplių miltų. Nes tyko dar viena netiesa: esą žinojimas yra geriau už nežinojimą. Jeigu neskelbtų, iš ko padaryti ...
Kalėdinių eglių čempionato fone yra naujiena iš gastronominės politikos. Štai ji: Lietuvos valstybingumo epicentras – Seimas – pagaliau vėl turi kavinę. Viena aukščiausių politikos institucijų vėl pietauja. Ir tai yra normalios politinės kasdienybės faktas, nes Parlamentas be kavinės, be restorano y...
Nors iki šiol retas lietuvis domėjosi ukrainiečių kultūra, ji pasižymi savo turtingumu, o kulinarinis paveldas – daugybe įvairių patiekalų, neįprastų mūsų kraštui. Nors jau nuo seno lietuvių mėgstami sodraus skonio barščiai, Kijevo kotletai ir virtiniai su uogomis, tačiau rečiau kam žinomas vakarų U...
„Relais & Châteaux Stikliai Hotel“ restorane šefas Gerdvilas Žalys, kurdamas naują meniu, užsibrėžė atgaivinti multikultūrinį Vilniaus kulinarinį paveldą. Šis meniu pristatomas visiškai atnaujintame „Stiklių“ restorane, kuriame virtuvės šefas kvies svečius išgirsti patiekalų ir restorano istoriją iš...
Per Kalėdas ir Velykas lietuviai ragaudavo daugybę patiekalų, bet garbingoje vietoje ant stalo visada puikuodavosi šaltiena, iki šiol neretai pavadinama košeliena. Kulinarinis paveldas, kurio kilmę linkę savintis daugelis tautų.
Vien dėl šio patiekalo verta važiuoti į Aukštaitiją: patyręs virėjas neatsigina norinčių sužinoti slaptą receptą (4)
Su Arūnu Činčiu susitikome jo sodyboje, Žiurių kaime. Rodos, užsilipus ant aukštesnės kalvos – gali išvysti Latvijos lygumas. Pasienis vos už 4 kilometrų ir Arūnas tikina, kad mes ne Žemaitijoje, ne Aukštaitijoje, o – Žiemgaloje.
Pietinis Bolivijos Tarichos miestas visai netikėtai tapo įdomaus kultūrinio proceso – kulinarinio tradicinės šalies virtuvės atgimimo – sostine. Prie sienos su Argentina esantis miestas visoje šalyje ir už jos ribų garsėja konkrečiai tik šiam regionui būdingais vietos gamybos produktais ir išskirtin...
Meškos kakutis, čiulkis, kiulkiukai – žemaitiški patiekalai stebina ne tik ingredientais, bet ir originaliais pavadinimais (57)
Nors tokie patiekalų pavadinimai daug kam galėtų rėžti ausį, bet žemaičiai nesileistų į jokias derybas ir dar pataisytų: ne kakutis, o šūduks. O jei vis dėlto susidomėjote, šių ir kitų, ne ką mažiau įdomių, patiekalų receptų ieškokite knygoje, taip pat intriguojančiu pavadinimu – „Pasmuokavuok, kap ...
Anykščiai – miestas siurprizas. Tarp ežerų ir miškų įsikūręs nedidelis miestelis jau nuo seno traukia menininkus, rašytojus ir dvasingus žmones. Čia jie atvyksta ieškoti įkvėpimo, draugystės su gamta, o pastaraisiais metais, įsisavinant Europos Sąjungos lėšas, Anykščiuose duris atvėrė ir įstaigos, k...
Vasara – puiki proga pakeliauti po dar nepažintus Lietuvos kampelius, o kad kelionė būtų dar įdomesnė, galite pasirinkti gastronominį mūsų krašto maršrutą.
Išgirdę klausimą, kas yra lietuviški patiekalai, dažnai pasimetame – juk tų pačių didžkukulių ir šakočių galima paskanauti ir kitose pasaulio šalyse. Tačiau ekspertai nuramina – visiškų vieno krašto grynuolių būtų galima rasti nebent nykštukinėse atokiai nuo civilizacijos gyvenančiose gentyse, natūr...
Cepelinai nėra lietuviškas patiekalas, bulvės ir kiauliena yra sovietmečio palikimas, kuris buvo suformuotas okupacijos metais. Dzūkiška banda, kraujinė sriuba, keptos kiaulienos smegenėlės, arkliena, kaplūnas (kastruotas gaidys), pularda (sterilizuota višta) – tokius tradicinius Lietuvos patiekalus...
Smalininkietė Egita Lyneburgerienė geriausiai žino, ko reikia norint smagiai ir prasmingai gyventi. Svarbiausia – gera kompanija ir įdomi veikla. Jos suburti bendraminčiai puoselėja lietuvišką paveldą: važinėja po Lietuvą, šventėse ir mugėse rodo, kaip kepami ir verdami kulinariniu paveldu tapę pati...
Vis daugiau žmonių pailsėti nuo miesto šurmulio traukia į kaimo turizmo sodybas. Tiesa, kaip pastebi šių sodybų savininkai, mažėja baliauninkų ir daugėja tokių turistų, kurie ieško išskirtinių pojūčių. GRYNAS.lt kartu su Lietuvos kaimo turizmo sodybų asociacija sezono atidarymo metu apsilankė šešios...
Nors kaimo turizmas Lietuvoje vystomas jau 15 metų, tik prieš kelis metus kaimo turizmo sodybos ėmė specializuotis. Iki tol dauguma sodybų teikė labai plataus spektro paslaugas, kurių gausa neretai glumindavo klientus, ieškančius tik ramaus, arba tik aktyvaus poilsio.
Nors kaimo turizmas Lietuvoje vystomas jau 15 metų, tik prieš kelis metus kaimo turizmo sodybos ėmė specializuotis. Iki tol dauguma sodybų teikė labai plataus spektro paslaugas, kurių gausa neretai glumindavo klientus, ieškančius tik ramaus, arba tik aktyvaus poilsio.