Nors Lietuvoje Helovinas vis dar sutinkamas nevienareikšmiškai, svarbiausio šios šventės akcento – moliūgo skobimas gali suteikti daug džiaugsmo vaikams ir puikiai papuošti namus. Moliūgas nuo seno laikomas ne tik vienu pagrindinių Helovino šventės atributų, bet ir žmogaus organizmui didelę maistinę naudą turinčiu produktu.

Anot „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, dėl savo maistinės vertės moliūgas yra priskiriamas prie itin sveikatai palankių ir mažai kaloringų produktų, todėl jis turėtų būti įtrauktas į kasdienės mitybos racioną. Iš moliūgo galima paruošti įvairiausių patiekalų, tad išmesti šios daržovės minkštimo ar sėklų ruošiantis Helovinui tiesiog nevalia.

Moliūgai

„Moliūguose gausu mineralinių medžiagų: kalio, vario, mangano, šiek tiek geležies. Ši daržovė turtinga skaidulomis ir antioksidantais – beta karotenu ir liuteinu, kurie reikalingi žmogaus regai. Be to, moliūguose galima rasti ir praktiškai visų vandenyje tirpių vitaminų: A, C, E ar K, kuris itin reikalingas kraujo krešumui, kaulų būklei bei kitoms žmogaus organizmo funkcijoms palaikyti. Vertingos yra ir moliūgų sėklos, kuriomis galima skaninti salotas ar sriubas. Apskritai, moliūgas yra vienas iš nedaugelio produktų, kuris įvairiais pavidalais privalo rasti vietą žmogaus mitybos racione“, – teigia gydytoja dietologė.

Akivaizdu, kad moliūgas yra itin vertinga daržovė, tad ruošiant Helovino dekoracijas lieka tik vienas klausimas – ką pagaminti iš išskobtų moliūgų minkštimo? Nors dažniausiai iš moliūgų gaminamos trintos sriubos ar tyrė, šios daržovės skonis puikiai atsiskleidžia ir kepant orkaitėje. Prie tokiu būdu paruošto moliūgo puikiai tinka įvairios daržovės, prieskoninės žolelės ar sūrio padažas.

Moliūgo skaptavimas

Pasak E. Gavelienės, kaip ir moliūgai, sūris yra vienas iš kasdienių žmogaus mitybos raciono produktų: „Sūris – visiems puikiai pažįstamas ir universalus pieno produktas, turintis gausybę mineralinių medžiagų bei vitaminų. Jis įsisavina absoliučiai visas naudingas piene esančias medžiagas ir išlaiko jas koncentruotu pavidalu. Nors dažniausiai esame įpratę sūrį valgyti kaip užkandį, tačiau jis puikiai tinka tiek sumuštiniams, tiek padažui gaminti.“

Visgi, sūrių įvairovė yra išties milžiniška, tad specialistė primena, kad renkantis šį pieno gaminį svarbiausia atsižvelgti į savo sveikatos būklę ir sūrį vartoti saikingai. „Kiekvienas žmogus, pirmiausia, turėtų įvertinti savo sveikatos būklę – atidžiai paskaityti produkto sudėtį, atsižvelgti į jo riebumo procentą ir tuomet išsirinkti sau labiausiai tinkantį gaminį. Žinoma, kaip ir visus produktus, sūrį reikėtų vartoti saikingai. Jei sūrį naudojame gardinant įvairius patiekalus, jis neturėtų užgožti kitų to patiekalo ingredientų. Visada svarbu išlaikyti tinkamas proporcijas ir jausti saiką“, – sako E. Gavelienė.

Kepti moliūgai su fetos sūrio padažu

Artėjant Helovinui „Rimi“ kviečia tvariai naudoti moliūgus ir ruošiantis šiai šventei iš skaptuotų moliūgų minkštimo pasigaminti gardžių patiekalų.

Kepti moliūgai su fetos sūrio padažu
vidutinis | 4 asm. | 1 val. 10 min.

Patiekalui reikės:

600 g bulvių
1 kg moliūgų
1 žiedinio kopūsto (kalafioro)
2 šaukštų alyvuogių aliejaus
1 raudonojo svogūno
2 skiltelių česnako
1 aitriojo pipiro
65 g špinatų

Padažui reikės:

150 g fetos sūrio
2 stiklinių jogurto
1 ryšulėlio raudonėlių

Gaminimo eiga:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 225 ° C, kartu kaitinkite ir skardą, ant kurios kepsite daržoves.
2. Išskobkite moliūgo minkštimą su sėklomis. Supjaustykite moliūgą, bulves ir kalafiorą. Sumaišykite daržoves su aliejumi bei pagardinkite druska ir pipirais. Viską sudėkite ant įkaitintos skardos ir kepkite 15 min.
3. Nulupkite ir supjaustykite svogūną, česnaką, taip pat čili pipirą (prieš tai išėmę sėklas). Sumaišykite svogūną, česnaką ir čili pipirą su šiek tiek aliejaus ir sudėkite ant kepamų daržovių. Viską kepkite dar 10 min.
4. Dubenėlyje sumaišykite šakute sutrintą fetos sūrį ir jogurtą, įdėkite pusę ryšulėlio smulkinto raudonėlio. Pagardinkite druska ir pipirais.
5. Prieš patiekiant sumaišykite likusį raudonėlį ir špinatus su daržovėmis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją